Wat is BPM?

BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Je betaalt BPM bij het kopen van een nieuwe personenauto’, motor óf bestelauto. Je betaalt deze belasting ook (rest BPM) bij het invoeren van 1 van deze voertuigen vanuit het buitenland.

Lees nu alles over deze autobelasting. Hoe is de BPM online te berekenen? Over welke auto’s moet BPM worden betaald én welke auto zijn vrijgesteld van BPM? Hoe zit het met het met de BPM en het importeren of experten van een auto?

Lees daarnaast over de vrijstelling die sommige ondernemers kunnen krijgen of in welke situaties BPM terug te vragen is..

Over welke auto’s moet BPM worden betaald?

Je betaalt BPM over nieuwe personenauto’s, motoren en bestelauto’s. De hoogte van de belasting is gebaseerd op de nieuwwaarde van het voertuig. Je kunt het BPM bedrag terugvinden op deel 1 van het kentekenbewijs. Je kunt online berekenen hoeveel de BPM van een auto was toen de auto nieuw was én hoeveel het nu is. Bereken nu de BPM.

tweedeehands voertuigen

Je betaalt geen BPM over tweedehands auto’s uit Nederland. De eerste eigenaar heeft namelijk al BPM betaald. Je betaalt wel rest BPM over tweedehands voertuigen die je invoert vanuit het buitenland.

Je krijgt bij het invoeren van een tweedehands auto’s dus een soort korting op de BPM. Je hoeft alleen BPM te betalen voor de jaren dat de auto niet in Nederland was ingevoerd. De BPM die wel moet worden betaald noemen we rest BPM.

Wanneer je zelf een auto exporteert naar het buitenland is het andersom. Je krijgt dan de te veel betaalde BPM terug.

Auto’s zonder BPM

Sommige auto’s zijn helemaal vrijgesteld van BPM. Dit zijn auto’s die 100% elektrisch rijden. Ondernemers die een bestelauto kopen, hoeven ook geen BPM te betalen als ze door de belastingdienst worden gezien als ondernemer voor de omzetbelasting. Je kunt als ondernemer automatisch gebruik maken van deze vrijstelling. Het bedrag aan BPM telt wel mee voor de bijtelling.

BPM terugvragen

Je kunt de belasting in 2 situaties terugvragen. Je kunt de BPM terugvragen wanneer de personenauto wordt gebruikt als taxi of openbaar vervoer. Daarnaast is de BPM terug te vragen voor bestelauto’s die worden gebruikt voor het vervoeren van gehandicapte en bijvoorbeeld een rolstoel.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: