Wegenbelasting: Wat is dat?

Geschreven op 01-02-17
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je moet als autobezitter betalen voor een autoverzekering, brandstof én onderhoud.

Daarnaast betalen alle autobezitters wegenbelasting. Je betaalt deze wegenbelasting om bij te dragen aan het wegennet in Nederland. Het is verplicht om wegenbelasting te betalen. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting wordt bepaald door het gewicht van de auto, de brandstof en de provincie waar je woont.

Lees nu alles over deze belasting: wanneer moet je wegenbelasting betalen, hoe hoog is de wegenbelasting in de verschillende provincies (opcenten)? Hoe kun je de betalingstermijn veranderen? Lees vervolgens alles over de vrijstelling voor oldtimers:

Vanaf welk moment moet je wegenbelasting betalen?

Je moet wegenbelasting betalen vanaf het moment dat de auto op naam staat. Je bent vanaf dit moment namelijk officieel eigenaar van de auto.

In Nederland betalen we voor het bezit van de auto en niet voor de gereden kilometer. Iemand die veel rijdt, betaalt evenveel wegenbelasting als iemand die weinig rijdt.

Wanneer ben je niet verplicht om wegenbelasting te betalen?

Je kunt de wegenbelasting omzeilen door de auto te schorsen. Je betaal dan géén wegenbelasting meer, maar mag met die auto niet meer op de openbare weg.

Daarnaast gelden er vrijstellingen voor oldtimers, maar daar vertellen we zo meer over.

Hoe hoog is de wegenbelasting?

De hoogte van de wegenbelasting is eenvoudig te berekenen bij de Belastingdienst.

Berekenen

Je vult in welke soort motorrijtuig je hebt, selecteert in welke provincie je woont, op welke brandstof je auto rijdt én binnen welke gewichtsklasse je auto valt.

Je ziet vervolgens wat de motorrijtuigenbelasting voor je auto is.

Gewicht van de auto

Hoe zwaarder de auto is, hoe hoger de wegenbelasting. De Belastingdienst heeft daarvoor verschillende gewicht categorieën, bijvoorbeeld 1351 t/m 1450 kg.

Je betaalt meer belasting voor een zwaardere auto, omdat deze meer schade toebrengt aan het wegennet.

Brandstof

Je betaalt voor een auto die op benzine rijdt het minste wegenbelasting. Auto’s die rijden op diesel zijn duurder in de wegenbelasting en auto’s die op LPG rijden zijn het duurste.

Dit komt omdat diesel en vooral LPG goedkoper zijn. De overheid compenseert dit met hogere tarieven voor de wegenbelasting. Op een elektrische auto zit geen wegenbelasting.

Provincie

De provincie waar je woont bepaalt ook de hoogte van de wegenbelasting. Je provincie mag de standaard wegenbelasting zelf verhogen met zogenaamde opcenten.

Opcenten per provincie

Het grootste deel van de wegenbelasting gaat naar de overheid. Die stelt een basisbedrag aan wegenbelasting vast. Provincies mogen dit basisbedrag verhogen (tot een maximum).

Deze verhoging noemen we opcenten. Omdat provincies zelf mogen kiezen met hoeveel % ze de ”standaard” wegenbelasting verhogen, is de hoogte van de wegenbelasting bij iedere provincie anders.

Provincies met hoogste en laagste wegenbelasting

De provincies met de hoogste wegenbelasting is Zuid-Holland. Daarna volgen Drenthe, Gelderland en Groningen.

De provincies met de laagste wegenbelasting is Noord-Holland. Friesland en Utrecht behoren ook tot de goedkopere provincies.

Opcenten 2016

Hieronder staat per provincie het percentage aan opcenten. Daarachter staat hoeveel provincies verdienen met het incasseren van wegenbelasting.

Deze gegevens zijn gebaseerd op cijfers van het CBS:

  • Drenthe 92% / 55,3 mln.
  • Flevoland 77,4% / 51,3 mln.
  • Friesland 68,8% / 50,3 mln.
  • Gelderland 88,7% / 201,8 mln.
  • Groningen 88,9% / 53,1 mln.
  • Limburg 77,9% / 100,1 mln.
  • Noord-Brabant 76,1% / 247 mln.
  • Noord-Holland 67,9% / 185,4 mln.
  • Overijssel 79,9% / 101,5 mln.
  • Utrecht 72,6% / 112,6 mln.
  • Zeeland 78,3% / 35,5 mln.
  • Zuid-Holland 92% / 330 mln.

 

Betalingstermijn wijzingen

Je betaalt de belasting standaard per kwartaal. Voor sommige auto’s kan het om een groot bedrag gaan. Daarom is het misschien prettiger om de belasting per maand te betalen.

Machtiging

De RDW stuurt, na het op naam zetten van de auto, een brief met een machtiging om de belasting per maand te betalen. Je kunt zelf ook een automatische incasso per maand aanvragen via de BelastingTelefoon Auto.

Onderteken het formulier en stuur deze terug naar de belastingdienst. De belastingdienst rondt het kwartaalbedrag op ronde bedragen af, waardoor het maandbedrag meestal niet precies 1/3de van het kwartaalbedrag is.

Betalen voor een heel jaar

Het is ook mogelijk om de belasting ineens voor een heel jaar te betalen. Wanneer je nu per jaar betaalt en liever per maand wil betalen, kan dat.

Je vraagt dan een machtigingsformulier aan en stuurt deze terug. Nadat het jaar voorbij is, schrijft de belastingdienst de wegenbelasting weer iedere maand af.

Wegenbelasting voor oldtimers

Over oldtimers die ouder dan 40 jaar zijn, hoeft géén wegenbelasting te worden betaald. Deze zijn vrijgesteld, omdat oldtimers meestal recreatief worden gebruikt.

Vaak rijden ze nog geen 5.000 kilometer per jaar.

Na óf op 1 janauri 1977 en diesel en LPG

Je moet wel wegenbelasting betalen voor alle oldtimers die na óf op 1 januari 1977 op kenteken zijn gezet én die op diesel op LPG rijden.

De overheid is strenger geworden voor bezitters van oldtimers. Vroeger was het zo een oldtimer vanaf 25 jaar vrijgesteld van wegenbelasting. Dat is nu vanaf 40 jaar.

Misbruik niet meer mogelijk

Sommige bestuurders wilde zo goedkoop mogelijk auto rijden en misbruikte de voordelen die gebonden waren aan oldtimers, terwijl ze de auto voor dagelijks gebruikt hadden.

Dit is nu niet meer mogelijk.

Overgangsregeling

Om bezitters van oldtimers, die tussen wal en schip vallen, tegemoet te komen, is er een zogenaamde overgangsregeling opgesteld. Voor oldtimers die op benzine rijden is deze overgangsregeling mogelijk.

Je betaalt dankzij deze overgangsregeling minder wegenbelasting. Deze overgangsregeling heeft als voorwaarden dat de oldtimer niet op de openbare weg mag rijden in de maanden december, januari en februari.

Je betaalt dankzij deze overgangsregeling slechts 1/3de van de normale wegenbelasting, tot een maximumbedrag van €122 per jaar.

De overgangsregeling houdt op te bestaat in 2028. Vanaf 2028 is het zo dat alleen oldtimers die ouder dan 40 jaar zijn vrijgesteld zijn van wegenbelasting.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template