Autoschade door gladheid: wat dekt de autoverzekering?

Staat online sinds: 6 december 2018

Het is onveiliger om in de winter te rijden, zeker wanneer het glad is. Besneeuwde wegen en ijzel kunnen zorgen voor veel schade. Je kunt bijvoorbeeld met de auto tegen een stoeprand, een geparkeerde auto of een lantaarnpaal glijden.

Je hebt schade opgelopen door de gladde wegen en wilt weten of deze schade te verhalen is op de autoverzekering.

Je bent daarnaast benieuwd of de wegbeheerder aansprakelijk is voor de schade, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende gestrooid is…

Biedt de autoverzekering dekking?

WA

Je WA verzekering vergoedt schade die je met de auto toebrengt aan anderen. Als je door de gladheid tegen een andere auto glijdt, dan wordt de schade aan de andere auto vergoed. De WA verzekering biedt geen dekking voor schade aan je eigen auto.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering vergoedt bepaalde schades aan je eigen auto, maar biedt geen dekking voor schade door slippen, botsen en omslaan. Wanneer je bijvoorbeeld door de gladheid tegen een lantaarnpaal knalt, wordt de schade aan je eigen auto niet vergoedt.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. Deze biedt namelijk dekking voor schade door ”alle van buitenkomende onheilen”. Of je nu beschadigde velgen hebt doordat je tegen de stoeprand bent gegleden óf de hele auto total loss hebt gereden, de WA volledig casco verzekering biedt dekking.

Bij een claim op deze autoverzekering verlies je vaak schadevrije jaren, waardoor je mogelijk meer premie gaat betalen. Verder kan het zijn dat er een eigen risico op de verzekering zit, waardoor je een deel van de schade zelf moet betalen. Daarom kan het verstandig zijn om kleine schades zelf te betalen.

Waarschuwingen KNMI

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) geeft waarschuwingen bij slechte weersomstandigheden, zoals hevige ijzel. Code rood is de zwaarste waarschuwing. Code rood betekent dat er extreme weersomstandigheden zijn die veel schade kunnen veroorzaken.

Het is bij code rood toegestaan om te rijden. Code rood betekent niet dat de autoverzekeraar opeens geen dekking meer zal bieden. Het is wel aan te raden om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen.

Wegbeheerder aansprakelijk stellen?

In Nederland is de wegbeheerder verantwoordelijk voor het onderhoud van wegen. Als er schade ontstaan, bijvoorbeeld door een slecht onderhouden wegdek, dan is de wegbeheerder aansprakelijk te stellen.

Het is de plicht van de wegbeheerder om gebreken, zoals kuilen en scheuren te voorkomen. Wanneer er sneeuw of ijs op de weg ligt is er geen sprake van een gebrek aan de weg. De wegbeheerder heeft wel de plicht om gevaar te voorkomen, de zogenaamde zorgplicht.

De wegbeheerder moet zich inspannen om gladheid te bestrijden, bijvoorbeeld door te strooien. Het is echter onmogelijk om overal te strooien, waardoor er altijd gladde stukken kunnen zijn. Je moet hier als weggebruiker rekening mee houden, door veilig en verantwoord te rijden in de winter. Je moet daarnaast begrijpen dat de wegbeheerder eerst zal strooien op snelwegen en belangrijke toegangswegen, waardoor minder drukke wegen nog steeds glad kunnen zijn.

Als je de wegbeheerder aansprakelijk wilt stellen, moet je aantonen dat deze de zorgplicht niet is nagekomen. Had de wegbeheerder eerder moeten waarschuwen? Had de wegbeheerder eerder actie moeten ondernemen? Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt, kan deze mogelijk helpen met het verhalen van de schade.

Schade door gladheid voorkomen?

De beste manier om schade door gladheid de volgende keer te voorkomen, is door thuis te blijven. Als je toch moet rijden in de winter, neem dan voorzorgsmaatregelen om schade te voorkomen.

Maak de auto winterklaar en zorg voor ijsvrije ramen. Houd bij het rijden rekening met de gladde wegen door langzamer te rijden, voorzichtiger op te trekken én te rekken, door meer afstand te houden én verder vooruit te kijken.

Lees meer over veilig autorijden in de winter

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Veel mensen betalen iedere maand te veel premie, zonder het zelf te weten. Ben niet zoals de meeste mensen en vergelijk even alle autoverzekeringen

. Check welke autoverzekeringen nu goedkoop zijn en sluit deze rechtstreeks bij de verzekeraar af:

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding Staat online sinds: 11 december 2018 Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is...