Autoschade in wasstraat, wat nu?

Staat online sinds: 6 december 2018

Je zet de auto in een wasstraat om een mooie, schone auto te krijgen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de auto tijdens het wassen schade oploopt, denk aan kapotte spiegels, krassen of deuken in de auto.

Je hebt misschien pech gehad en hebt een beschadigde auto na een bezoek aan de wasstraat. We vertellen graag of je deze schade kunt verhalen op de autoverzekering óf de eigenaar van de carwash…

Biedt de autoverzekering dekking?

WA

Ben je tegen de carwash gereden óf heb je een aanrijding gehad met een medewerker van de wasstraat, dan biedt de WA verzekering dekking. De WA verzekering vergoedt de schade die je met je auto toebrengt aan anderen. De schade aan je eigen auto is niet gedekt op de WA verzekering.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering vergoedt deels schade aan de eigen auto. Denk bijvoorbeeld aan brand, diefstal, ruitschade en botsing met loslopende dieren. Als er krassen op de auto zitten door een bezoek aan de carwash, dan biedt deze verzekering geen dekking.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor schade door ”alle van buitenkomende onheilen”. De schade die ontstaat in een wasstraat is te verhalen op deze autoverzekering.

Na een claim op de volledig casco verzekering verlies je meestal schadevrije jaren, waardoor je misschien meer premie gaat betalen. Daarnaast kan de verzekeraar een eigen risicoin rekening brengen. Overweeg daarom om kleinere schades voor eigen rekening te nemen.

Zelf schuldig aan de schade

Als je zelf schuldig bent aan de schade, dan kun je deze niet verhalen op de eigenaar van de carwash. Je bent bijvoorbeeld zelf schuldig als:

  • Je bij het parkeren in de wasstraat ergens tegenaan gereden bent
  • Je de instructies van het personeel niet hebt opgevolgd
  • Je vergeten bent om de antenne van de auto te halen
  • Je de spiegels niet hebt ingeklapt
  • Je het panoramadak open hebt laten staan

Schade door eigen schuld is wel te claimen op de WA volledig casco verzekering.

Zelf niet schuldig aan de schade

Als de schade is ontstaan door schuld van de wasstraat, bijvoorbeeld door technische problemen of verkeerde instructies, dan is de wasstraat wel aansprakelijk te stellen.

Sommige wasstraten vermelden dat ze niet aansprakelijk zijn voor schade, maar dat is niet rechtsgeldig. Je kunt de wasstraat dus gewoon aansprakelijk stellen voor de schade.

Hoe kun je de wasstraat aansprakelijk stellen?

Als de schade buiten je schuld om is ontstaan, kun je de schade verhalen op de eigenaar van de wasstraat. Verzamel bewijs, door foto’s te maken en getuigen te verzamelen. Je moet namelijk aan kunnen tonen dat de eigenaar van de wasstraat aansprakelijk is. Meld de schade vervolgens bij een medewerker van de wasstraat en vul samen een schadeformulier in.

BOVAG carwash

De wasstraat zal meestal een voorstel doen om de schade te vergoeden of te repareren. Wasstraten die zijn aangesloten bij brancheorganisatie BOVAG vergoeden maximaal 4.500 euro.

Als er conflicten ontstaan over de toedracht van de schade, dan kun je een schade-expert inhuren via de BOVAG. Als deze expert zegt dat de schade is ontstaan door de wasstraat, dan zal deze de taxatiekosten vergoeden en een reparatievoorstel doen.

Als de carwash niet is aangesloten bij de BOVAG, kun je zelf een expert inhuren. Deze expert maakt een taxatierapport, waarmee de wasstraat aansprakelijk te stellen is

Hulp bij het verhalen van de schade

Het is makkelijk om hulp te krijgen bij het verhalen van de schade. Als je een WA volledig casco verzekering hebt, kun je de schade eerst laten uitkeren door de autoverzekeraar. Vervolgens gaat deze proberen de schade voor je te verhalen. Als het lukt om de schade te verhalen, wordt het eventuele verlies van schadevrije jaren teruggedraaid.

Als je geen WA volledig casco verzekering hebt, maar wel een rechtsbijstandverzekering, dan kun je de rechtsbijstandverzekeraar vragen om te helpen bij het verhalen van de schade op de carwash.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

De meeste mensen die te veel betalen voor hun autoverzekering nemen niet de moeite om autoverzekeringen te vergelijken.

Dit terwijl alle premies en voorwaarden binnen een minuut te vergelijken zijn. Check nu wat de actuele premies zijn:

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...