Wat is een
Aanschafwaarderegeling?

Veel mensen kopen geen nieuwe, maar een tweedehands auto. Deze tweedehands auto is te verzekeren met een aanschafwaarderegeling.

Je krijgt met deze regeling, bij total loss of diefstal, het aankoopbedrag van de auto terug en niet de dagwaarde. Hierdoor is de schade-uitkering hoger.

De aanschafwaarderegeling is alleen aan te vragen in combinatie met een WA beperkt– of volledig casco verzekering. Autoverzekeraars noemen deze regeling ook wel ”aankoopwaarderegeling” en ”occasionwaarderegeling”.

 Lees nu alles over de aanschafwaarderegeling…

Voorbeeld: het voordeel van een aanschafwaarderegeling

Een autoverzekering met deze regeling kan veel voordeel opleveren bij schade. Je koopt bijvoorbeeld een gebruikte auto van 9.000 euro. Na 9 maanden wordt deze auto gestolen. Je rijdt ongeveer 30.000 kilometer per jaar, waardoor de auto in waarde is gedaald.

Dezelfde auto met 30.000 kilometer extra op de kilometerstand zou nu nog 7.500 euro waard zijn. Omdat de autoverzekering een aanschafwaarderegeling heeft, ontvang je geen 7.500 euro (dagwaarde), maar 9.000 euro (aanschafwaarde). Je krijgt dankzij de regeling dus 1.500 euro meer dan de dagwaarde.

De verschillende voorwaarden

Niet alle autoverzekeraar bieden aan autoverzekering met aanschafwaarderegeling aan. De verzekeraars die deze regeling wél aanbieden hebben verschillende voorwaarden:

De looptijd

De looptijd van de aanschafwaarderegeling is een belangrijk verschil. De ene verzekeraar biedt een regeling van 6 maanden aan, terwijl de andere verzekeraar een regeling van 3 jaar aanbiedt.

De looptijd betekent dat alleen binnen deze termijn de aanschafwaarde wordt uitgekeerd. Daarna wordt gewoon de dagwaarde uitbetaald. Hoe langer de looptijd van de regeling, hoe beter dus.

De leeftijd van de auto

Veel verzekeraars bieden alleen een aanschafwaarderegeling aan voor auto’s die niet ouder dan 6 jaar zijn. Sommige verzekeraars zijn nog strenger en verzekeren. Andere verzekeraars zijn iets soepeler en verzekeren ook oudere auto’s met deze regeling.

Maximaal aankoopbedrag

Bij de meeste verzekeraars zijn auto’s tot een aankoopbedrag van 50.000 euro te verzekeren met een aanschafwaarderegeling. Sommige verzekeraars zijn soepeler en verzekeren auto’s tot 75.000 euro. Andere verzekeraas zijn strenger en bieden de aankoopwaarderegeling alleen aan voor auto’s tot 35.000 euro.

Welke verzekeraars bieden een aanschafwaarderegeling aan?

Niet alle verzekeraars hebben bieden een autoverzekering met aanschafwaarderegeling aan. De aanschafwaarderegelingen die worden aangeboden, hebben verschillende looptijden en maximale bedragen.

Hieronder staan de verzekeraars die een aanschafwaarderegeling hebben. Daarbij staat de maximale looptijd én de maximale aanschafwaarde van de auto:

VerzekeraarLooptijdAanschafwaarde
ABN AMRO3 jaar€50.000
Allianz1 jaar€50.000
Allsecur1 jaar€50.000
AON2 jaar€50.000
BOVAG1 jaar€50.000
Centraal Beheer3 jaar€50.000
Delta Lloyd3 jaar€50.000
FBTO3 jaar€50.000
Hema1 jaar€50.000
Inshared1 jaar€50.000
Lancyr1 jaar€50.000
Nederlanden van Nu1 jaar€50.000
OHRA3 jaar€50.000
Reaal1 jaar€50.000
SNS1 jaar€50.000
Zelf1 jaar€50.000

De premies én polisvoorwaarden veranderen regelmatig. Ga naar onze vergelijker om te bekijken welke actuele aanschafwaarderegelingen verzekeraars hebben. Je kunt deze regelingen eenvoudig met elkaar vergelijken.

Aanschafwaarderegeling of nieuwwaarderegeling

De aanschafwaarderegeling is er voor tweedehands auto’s. Voor nieuwe auto’s is er een autoverzekering met nieuwwaarderegeling.

Je ontvangt met een nieuwwaarderegeling, bij total loss of diefstal, de nieuwwaarde van de auto terug. De auto moet wel bij een erkende garage zijn gekocht. De nieuwwaarderegeling is er voor auto’s met een maximale leeftijd van 3 jaar.

Lees meer over de nieuwwaarderegeling

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk nu de premie en voorwaarden van vele autoverzekeringen. Je kunt in de aanschafwaarderegelingen van meerdere verzekeraars met elkaar vergelijken: