Aanschafwaarderegeling, wat is dat?

Gepubliceerd op: 26 oktober 2017 geschreven door Joost van Herpen

Veel mensen kopen geen nieuwe, maar een tweedehands auto. Deze tweedehands auto is te verzekeren met een aanschafwaarderegeling.

Je krijgt met deze regeling, bij total loss of diefstal, het aankoopbedrag van de auto terug en niet de dagwaarde. Hierdoor is de schade-uitkering hoger.

De aanschafwaarderegeling is alleen aan te vragen in combinatie met een WA beperkt– of volledig casco verzekering.

Autoverzekeraars noemen deze regeling ook wel ”aankoopwaarderegeling” en ”occasionwaarderegeling”.

Lees nu alles over de aanschafwaarderegeling…

Het voordeel van een aanschafwaarderegeling met een voorbeeld

Een autoverzekering met deze regeling kan veel voordeel opleveren bij schade. Je koopt bijvoorbeeld een gebruikte auto van 9.000 euro.

Na 9 maanden wordt deze auto gestolen. Je rijdt ongeveer 30.000 kilometer per jaar, waardoor de auto in waarde is gedaald.

Dezelfde auto met 30.000 kilometer extra op de kilometerstand zou nu nog 7.500 euro waard zijn. Omdat de autoverzekering een aanschafwaarderegeling heeft, ontvang je geen 7.500 euro (dagwaarde), maar 9.000 euro (aanschafwaarde).

Je krijgt dankzij de regeling dus 1.500 euro meer dan de dagwaarde.

De verschillende voorwaarden

Niet alle autoverzekeraar bieden aan autoverzekering met aanschafwaarderegeling aan. De verzekeraars die deze regeling wél aanbieden hebben verschillende voorwaarden:

De looptijd

De looptijd van de aanschafwaarderegeling is een belangrijk verschil.

De ene verzekeraar biedt een regeling van 6 maanden aan, terwijl de andere verzekeraar een regeling van 3 jaar aanbiedt.

De looptijd betekent dat alleen binnen deze termijn de aanschafwaarde wordt uitgekeerd. Daarna wordt gewoon de dagwaarde uitbetaald.

Hoe langer de looptijd van de regeling, hoe beter dus.

De leeftijd van de auto

Veel verzekeraars bieden alleen een aanschafwaarderegeling aan voor auto’s die niet ouder dan 6 jaar zijn.

Sommige verzekeraars zijn nog strenger en verzekeren alleen nieuwe auto’s. Andere verzekeraars zijn iets soepeler en verzekeren ook oudere auto’s met deze regeling.

Maximaal aankoopbedrag

Bij de meeste verzekeraars zijn auto’s tot een aankoopbedrag van 50.000 euro te verzekeren met een aanschafwaarderegeling.

Sommige verzekeraars zijn soepeler en verzekeren auto’s tot 75.000 euro. Andere verzekeraars zijn strenger en bieden de aankoopwaarderegeling alleen aan voor auto’s tot 35.000 euro.

Welke autoverzekeraars bieden een aanschafwaarderegeling aan?

Niet alle verzekeraars hebben bieden een autoverzekering met aanschafwaarderegeling aan. De aanschafwaarderegelingen die worden aangeboden, hebben verschillende looptijden en maximale bedragen.

Hieronder staan de verzekeraars die een aanschafwaarderegeling hebben. Daarbij staat de maximale looptijd én de maximale aanschafwaarde van de auto:

Verzekeraar Looptijd Aanschafwaarde
ABN AMRO 3 jaar €50.000
Allianz 1 jaar €50.000
Allsecur 1 jaar €50.000
AON 2 jaar €50.000
BOVAG 1 jaar €50.000
Centraal Beheer 3 jaar €50.000
Delta Lloyd 3 jaar €50.000
FBTO 3 jaar €50.000
Hema 1 jaar €50.000
Inshared 1 jaar €50.000
Lancyr 1 jaar €50.000
Nederlanden van Nu 1 jaar €50.000
OHRA 3 jaar €50.000
Reaal 1 jaar €50.000
SNS 1 jaar €50.000
Zelf 1 jaar €50.000

Kijk in de polisvoorwaarden van de verzekeraar voor de meest actuele bedragen.

De premies én polisvoorwaarden veranderen regelmatig. Ga naar onze vergelijker om te bekijken welke actuele aanschafwaarderegelingen verzekeraars hebben.

Je kunt deze regelingen eenvoudig met elkaar vergelijken.

Aanschafwaarderegeling of nieuwwaarderegeling

De aanschafwaarderegeling is er voor tweedehands auto’s. Voor nieuwe auto’s is er een autoverzekering met nieuwwaarderegeling.

Je ontvangt met een nieuwwaarderegeling, bij total loss of diefstal, de nieuwwaarde van de auto terug. De auto moet wel bij een erkende garage zijn gekocht.

De nieuwwaarderegeling is er voor auto’s met een maximale leeftijd van 3 jaar.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp