Aanschafwaarderegeling (autoverzekering), wat is dat?

Geschreven op 26-10-17
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je kunt een tweedehands auto verzekeren met een aanschafwaarderegeling. Je krijgt dan (vaak binnen een periode van 3 jaar) bij diefstal of total loss de aanschafwaarde vergoed in plaats van de dagwaarde van de auto.

De aanschafwaarde is het bedrag waarvoor je de auto gekocht hebt. Deze is vaak hoger dan de dagwaarde. Je kunt de aanschafwaarderegeling alleen afsluiten in combinatie met een WA beperkt casco – of WA volledig casco verzekering (all risk).

De WA autoverzekering kent geen aanschafwaarderegeling. Autoverzekeraars noemen de aanschafwaarderegeling ook wel ”aankoopwaarderegeling” of ”occasionwaarderegeling”.

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen. Hieronder vertel ik alles over de aanschafwaarderegeling:

Waarom een autoverzekering met aanschafwaarderegeling?

Je twijfelt misschien of je wél of niet voor een autoverzekering met aanschafwaarderegeling moet gaan

Ik vertel daarom met een rekenvoorbeeld wat het voordeel van deze regeling is:

Voorbeeld: 1.000 euro meer dankzij de aanschafwaarderegeling

Stel, je hebt een tweedehands auto gekocht voor 9.000 euro. Je auto wordt na 9 maanden gestolen.

Je hebt in die 9 maanden zo’n 20.000 kilometer gereden, waardoor de dagwaarde van de auto gedaald is.

Je auto is nu nog maar 8.000 euro waard.

Wanneer je een autoverzekering zonder aanschafwaarderegeling hebt, dan krijg je dus 8.000 euro terug van de verzekeraar (dagwaarde: wat de auto op dit moment waard is).

Wanneer je een autoverzekering met aanschafwaarderegeling hebt, dan krijg je 9.000 euro terug (aanschafwaarde: het bedrag waarvoor je de auto gekocht hebt).

Je krijgt in dit voorbeeld dankzij de aanschafwaarderegeling dus 1.000 euro meer.

Dit is het voordeel van de aanschafwaarderegeling.

Aankoopbewijs: Je moet bij diefstal of total loss vaak wel een aankoopbewijs van een erkende verkoper laten zien aan de verzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden de schade alleen volgens de aanschafwaarderegeling als de auto is gekocht bij een BOVAG-bedrijf of merkdealer. Bewaar de aankoop bon dus als je een auto koop en deze verzekerd met een aanschafwaarderegeling!

Wat zijn de verschillen tussen de aanschafwaarderegelingen?

Niet alle autoverzekeraar hebben een autoverzekering met aanschafwaarderegeling. Verzekeraars die deze regeling wél aanbieden, hebben vaak verschillende voorwaarden.

Hieronder staat waar deze regelingen van elkaar kunnen verschillen:

Hoe lang is de aanschafwaarderegeling geldig?

Aanschafwaarderegelingen lopen nooit oneindig door. Je ontvangt daarom na een bepaalde periode weer gewoon de dagwaarde van de auto bij diefstal en total loss.

Het is daarom belangrijk om te kijken hoe lang een aanschafwaarderegeling geldig is. Verzekeraars bieden aanschafwaarderegelingen met verschillende looptijden aan, vaak tot maximaal 1, 2 of 3 jaar.

Wanneer je een autoverzekering met 3 jaar aanschafwaarderegeling hebt, dan ontvang je dus alleen binnen de eerste 3 jaar de aanschafwaarde van de auto bij diefstal en total loss. Na die 3 jaar ontvangt je gewoon de dagwaarde van de auto.

Je kunt bij sommige verzekeraars zelf de duur van de aanschafwaarderegeling kiezen. Je betaalt uiteraard meer premie voor een aanschafwaarderegeling met een langere looptijd.

Volledige aanschafwaarde: Bij het vergelijken van aanschafwaarderegelingen, zie je in de polisvoorwaarden vaak het volgende staan: ”volledige aanschafwaarde tot en met 12 maanden na aanschaf” Dit betekent dat de aanschafwaarderegeling 1 jaar geldig is.

Hoe oud mag de auto zijn?

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om iedere auto te verzekeren met een aanschafwaarderegeling, ongeacht de leeftijd van de auto.

Andere verzekeraars bieden alleen een aanschafwaarderegeling aan voor auto’s die maximaal 6 jaar oud zijn.

Hoe hoog mag het aankoopbedrag zijn?

Je kunt bij sommige verzekeraars iedere auto met aanschafwaarderegeling verzekeren, ongeacht het aankoopbedrag van de auto.

Andere verzekeraars bieden deze regeling alleen aan voor auto’s met een maximum aankoopbedrag.

Je kunt bij deze verzekeraars alleen een aanschafwaarderegeling afsluiten voor een auto die bijvoorbeeld voor minder dan 35.000, 50.000 of 75.000 euro is gekocht.

Wat is het verschil tussen een aanschafwaarde- en nieuwwaarderegeling?

Het verschil tussen beide regelingen is eenvoudig: De aanschafwaarderegeling is er alleen voor tweedehands auto’s.

De nieuwwaarderegeling is er alleen voor nieuwe auto’s (je moet vaak de eerste eigenaar van de auto zijn).

Een ander verschil tussen beide regelingen is dat de aanschafwaarderegeling bij diefstal of total loss het aankoopbedrag van de auto uitkeert.

De nieuwwaarderegeling keert bij diefstal of total loss de nieuwwaarde van de auto uit. De nieuwwaarde van de auto is de oorspronkelijke verkoopprijs van de auto, inclusief BPM, ook wel ”cataloguswaarde” genoemd.

Lees meer over de nieuwwaarderegeling

Welke verzekeraars hebben een aanschafwaarderegeling?

Veel verzekeraars bieden een aanschafwaarderegeling aan, maar niet alle verzekeraars.

In onze vergelijker staat precies:

  • Welke verzekeraars deze regeling hebben
  • Hoe lang deze geldig is
  • Hoe oud de auto mag zijn
  • Wat het maximale aankoopbedrag mag zijn

Vergelijk nu de aanschafwaarderegelingen van vele verzekeraars

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template