Afschrijvingsregeling: wat is dat?

Geschreven op 06-11-18
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een nieuwe auto gekocht en hiervoor een autoverzekering afgesloten. Deze auto wordt steeds minder waard, omdat deze afschrijft.

Veel autoverzekeraars hebben een afschrijvingsregeling. Volgens deze regeling worden nieuwe auto’s iedere maand iets minder waard. De verzekeraar haalt iedere maand een percentage van de nieuwwaarde af. Wanneer er schade ontstaan wordt deze uitgekeerd op basis van deze afschrijvingsregeling.

Bij veel verzekeraars schrijven privéauto’s pas na het eerste jaar af volgens deze afschrijvingsregeling.

Lees nu meer over deze afschrijvingsregeling…

Afschrijvingsregeling per autoverzekering

Volgens de afschrijvingsregeling van verzekeraars worden nieuwe auto’s maandelijks minder waard, volgens een bepaalt afschrijvingspercentage. Zo kan een auto bijvoorbeeld maandelijks 1,5% afschrijven.

Verzekeraars kunnen overigens rekenen met verschillende percentages. Bij de ene verzekeraar kan een nieuwe auto dus sneller afschrijven in waarde dan bij een andere verzekeraar.

Bij het vergelijken van autoverzekeringen is het mogelijk om de polisvoorwaarden te bekijken. Je kunt in deze voorwaarden zien welke afschrijvingsregeling een verzekeraar heeft.

Vergoeding op basis van de afschrijvingsregeling

Bij veel verzekeraars schrijven nieuwe auto’s het eerste jaar niet af. Deze verzekeraar keren het eerste jaar de nieuwwaarde van de auto uit.

Vaak begint na een jaar de afschrijvingsregeling. Deze afschrijvingsregeling stopt vaak na maximaal 3 jaar. Hierna worden schades uitgekeerd op basis van de dagwaarde van de auto.

Binnen deze termijn wordt de schade, bij diefstal of total loss, uitgekeerd op basis van de afschrijvingsregeling.

Vaak is de vergoeding op basis van deze regeling hoger dan de dagwaarde van de auto.

Autoverzekering met nieuwwaarderegeling

Het is mogelijk om een nieuwe auto te verzekeren met een nieuwwaarderegeling. Op een autoverzekering met nieuwwaarderegeling is geen afschrijvingsregeling van toepassing.

Wanneer je een WA volledig casco verzekering hebt met nieuwwaarderegeling vergoedt de verzekeraar de nieuwwaarde van de auto.

Vaak is het mogelijk om een nieuwwaarderegeling voor de duur van één tot drie jaar af te sluiten.

Bij een schade kan dit veel voordeel opleveren. Wanneer je bijvoorbeeld auto na twee jaar wordt gestolen krijg je, met een nieuwwaarderegeling van drie jaar, de catalogusprijs van de auto terug.

Wanneer je een auto hebt zonder nieuwwaarderegeling krijg je de dagwaarde uitgekeerd. Deze kan een stuk lager zijn dan de cataloguswaarde

Lees meer over de nieuwwaarderegeling

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

Whatsapp

Binnen 60 minuten een reactie

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: