Beginnersrijbewijs, wat is dat?

Geschreven op 22-10-17
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Sinds 2002 krijgt iedereen die een rijbewijs haalt, eerst een beginnersrijbewijs. Voor bestuurders met een zo’n rijbewijs gelden de eerste 5 jaar strengere regels. Het beginnersrijbewijs is ingevoerd, omdat beginners vaker betrokken raken bij een (ernstig) verkeersongeval.

Het beginnersrijbewijs geldt voor alle rijbewijscategorieën en leeftijden. Het is dus niet zo dat alleen bestuurder van 18 jaar zo’n rijbewijs krijgen. Iemand die 60 jaar is én net zijn rijbewijs haalt, start ook met een beginnersrijbewijs.

Je hebt de eerste 5 jaar een beginnersrijbewijs, behalve als je je rijbewijs hebt gehaald op je 16de of 17de. Dan heb je deze voor 7 jaar.

Lees nu alles over het rijbewijs voor beginners en ontdek wat het verschil is met een ”normaal” rijbewijs. Omdat veel mensen het beginnersrijbewijs verwarren met het puntenrijbewijs, geven we ook hier uitleg over.

Strengere regels voor beginnende bestuurders

Je kunt met een beginnersrijbewijs strafpunten krijgen, na het begaan van een zware verkeersovertreding. Je krijgt deze strafpunten wanneer de politie je staande houdt.

Deze overtredingen leveren strafpunten op:

  • Bumperkleven op hoge snelheid
  • Gevaarlijk of hinderlijk rijden
  • Ongeluk veroorzaken met dodelijke of zwaargewonde slachtoffers
  • Meer dan 30 kilometer te hard rijden (of 40 kilometer te hard op snelwegen)

Na 3 strafpunten verlies je je rijbewijs. Je kunt het rijbewijs terugkrijgen door deel te nemen aan een praktisch of theoretisch rijvaardigheidsonderzoek.

Als je slaagt krijg je je rijbewijs terug. Als je zakt wordt je rijbewijs ongeldig verklaard. Je moet je rijbewijs dan opnieuw halen.

Lager alcoholpromillage voor bestuurders met een beginnersrijbewijs

Mensen met een beginnersrijbewijs mogen met minder alcohol op gaan rijden. Het is natuurlijk beter voor de verkeersveiligheid om helemaal niet te drinken, maar beginners mogen in principe een promillage van 0,2 in hun bloed hebben.

Dit staat gelijk aan één glas bier of wijn. Wanneer het promillage hoger dan 0,8 is, wordt het beginnersrijbewijs direct ingenomen.

Mensen met een ”normaal” rijbewijs mogen een alcoholpromillage van 0,5 in hun bloed hebben. Dit staat gelijk aan 2 tot 3 glazen alcoholhoudende drank.

Wat is het verschil tussen een  beginnersrijbewijs en een puntenrijbewijs?

Veel mensen verwarren het beginnersrijbewijs met een puntenrijbewijs. Het beginnersrijbewijs en het puntenrijbewijs staan los van elkaar.

Sinds juni 2011 zijn alle rijbewijzen puntenrijbewijzen. Iedereen heeft dus een puntenrijbewijs.

Het puntenrijbewijs is ingevoerd om alcoholmisbruik in het verkeer tegen te gaan. Iedereen die binnen vijf jaar twee keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed, verliest zijn rijbewijs.

Autoverzekering afsluiten met alcohol verleden, kan dat?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template