Strengere regels voor beginnende bestuurders
Je kunt met een beginnersrijbewijs strafpunten krijgen, na het begaan van een zware verkeersovertreding. Je krijgt deze strafpunten wanneer de politie je staande houdt.
Deze overtredingen leveren strafpunten op:
- Bumperkleven op hoge snelheid
- Gevaarlijk of hinderlijk rijden
- Ongeluk veroorzaken met dodelijke of zwaargewonde slachtoffers
- Meer dan 30 kilometer te hard rijden (of 40 kilometer te hard op snelwegen)
Na 3 strafpunten verlies je je rijbewijs. Je kunt het rijbewijs terugkrijgen door deel te nemen aan een praktisch of theoretisch rijvaardigheidsonderzoek.
Als je slaagt krijg je je rijbewijs terug. Als je zakt wordt je rijbewijs ongeldig verklaard. Je moet je rijbewijs dan opnieuw halen.
Lager alcoholpromillage voor bestuurders met een beginnersrijbewijs
Mensen met een beginnersrijbewijs mogen met minder alcohol op gaan rijden. Het is natuurlijk beter voor de verkeersveiligheid om helemaal niet te drinken, maar beginners mogen in principe een promillage van 0,2 in hun bloed hebben.
Dit staat gelijk aan één glas bier of wijn. Wanneer het promillage hoger dan 0,8 is, wordt het beginnersrijbewijs direct ingenomen.
Mensen met een ”normaal” rijbewijs mogen een alcoholpromillage van 0,5 in hun bloed hebben. Dit staat gelijk aan 2 tot 3 glazen alcoholhoudende drank.
Wat is het verschil tussen een beginnersrijbewijs en een puntenrijbewijs?
Veel mensen verwarren het beginnersrijbewijs met een puntenrijbewijs. Het beginnersrijbewijs en het puntenrijbewijs staan los van elkaar.
Sinds juni 2011 zijn alle rijbewijzen puntenrijbewijzen. Iedereen heeft dus een puntenrijbewijs.
Het puntenrijbewijs is ingevoerd om alcoholmisbruik in het verkeer tegen te gaan. Iedereen die binnen vijf jaar twee keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed, verliest zijn rijbewijs.