Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), wat is dat?

Geschreven op 11-12-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) is een instelling waar consumenten een klacht kunnen indienen over financiële producten en dienstverleners. Denk bijvoorbeeld aan klachten over een autoverzekering, een autoverzekeraar, een bank óf een tussenpersoon.

Wanneer er een klacht wordt aangemeld bij het Kifid, dan zal deze bemiddelen tussen de consument en de bank, de verzekeraar of de tussenpersoon. Hiermee biedt het Kifid een alternatief voor een gang naar de rechter.

Lees nu alles over het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid):

Onafhankelijke bemiddeling

Het Kifid is een onafhankelijk klachteninstituut, dat wordt gefinancierd door aangesloten financiële dienstverleners. Het Ministerie van Financiën houdt controle op het Kifid.

Het klachteninstituut is een onafhankelijke bemiddelaar tussen degene met een klacht én de financiële dienstverlener. Consumenten kunnen gratis een klacht in behandeling laten nemen.

Uiteraard worden niet alle klachten in behandeling genomen, maar wordt er eerst onderzocht of de klacht gegrond is.

Het Kifid zoekt vervolgens samen met de financiële dienstverlener naar een oplossing. Wanneer het Kifid niet succesvol kan bemiddelen, doet de Geschillencommissie een uitspraak.

Welke klachten kun je melden bij het klachteninstituut?

Het is dus mogelijk om een klacht in te dienen over financiële producten, zoals een autoverzekering óf financiële instellingen, zoals een autoverzekeraar.

Voorbeelden

Hieronder staan voorbeelden van klachten over autoverzekeringen die je voor zou kunnen leggen bij het klachteninstituut:

  • Je hebt een autoverzekering afgesloten mét Schadeverzekering Inzittenden, maar de verzekeraar vergeet de aanvulling op de polis te zetten
  • Je hebt een WA beperkt casco verzekering afgesloten, maar na een diefstal van de auto blijkt er alleen een WA verzekering op de polis te staan
  • Je hebt een andere auto gekocht, maar de tussenpersoon is vergeten dit door te geven aan de verzekeraar. Bij schade blijkt de oude auto nog steeds te zijn verzekerd
  • Je bent ontevreden over de afhandeling van een schade door de tussenpersoon
  • Je bent het oneens met een autoverzekeraar die de autoverzekering wil beëindigen, bijvoorbeeld na een autoschade

Quick Scan

Uiteraard zijn er veel redenen om een klacht in te dienen bij het klachteninstituut. Het Kifid heeft een Quick Scan ontwikkeld.

Je kunt hiermee binnen een paar stappen inschatten of de klacht in behandeling zal worden genomen door het Kifid.

Bindende en niet bindende uitspraak van het Kifid

Financiële dienstverleners kunnen op twee manieren zijn aangesloten bij het Kifid: op een bindende óf op een niet-bindende manier.

In het register van het Kifid staat welke financiële dienstverleners op een bindende en niet-bindende manier zijn aangesloten.

Consumenten die een klacht indienen, moet vooraf kiezen of ze een bindend of niet-bindend oordeel willen van het Kifid.

Bindend oordeel

Financiële dienstverleners én degene die een klacht heeft ingediend, moeten zich houden aan een bindend oordeel.

Dit betekent dat beide partijen zich aan het oordeel moeten houden en er geen mogelijkheid meer is om de klacht voor te leggen aan een rechter.

Niet-bindend oordeel

Wanneer er gekozen is voor een niet-bindende uitspraak, hoeven beide partijen zich daar niet per se aan te houden.

Wanneer één van beide partijen het niet eens is met de niet-bindende uitspraak, dan kan deze naar de rechter stappen.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]