Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), wat is dat?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 11-12-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 11-12-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 11-12-2018
Leestijd: 2 min.

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) is een instelling waar consumenten een klacht kunnen indienen over financiële producten en dienstverleners. Denk bijvoorbeeld aan klachten over een autoverzekering, een autoverzekeraar, een bank óf een tussenpersoon.

Wanneer er een klacht wordt aangemeld bij het Kifid, dan zal deze bemiddelen tussen de consument en de bank, de verzekeraar of de tussenpersoon. Hiermee biedt het Kifid een alternatief voor een gang naar de rechter.

Lees nu alles over het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid):

Onafhankelijke bemiddeling

Het Kifid is een onafhankelijk klachteninstituut, dat wordt gefinancierd door aangesloten financiële dienstverleners. Het Ministerie van Financiën houdt controle op het Kifid.

Het klachteninstituut is een onafhankelijke bemiddelaar tussen degene met een klacht én de financiële dienstverlener. Consumenten kunnen gratis een klacht in behandeling laten nemen.

Uiteraard worden niet alle klachten in behandeling genomen, maar wordt er eerst onderzocht of de klacht gegrond is.

Het Kifid zoekt vervolgens samen met de financiële dienstverlener naar een oplossing. Wanneer het Kifid niet succesvol kan bemiddelen, doet de Geschillencommissie een uitspraak.

Welke klachten kun je melden bij het klachteninstituut?

Het is dus mogelijk om een klacht in te dienen over financiële producten, zoals een autoverzekering óf financiële instellingen, zoals een autoverzekeraar.

Voorbeelden

Hieronder staan voorbeelden van klachten over autoverzekeringen die je voor zou kunnen leggen bij het klachteninstituut:

  • Je hebt een autoverzekering afgesloten mét Schadeverzekering Inzittenden, maar de verzekeraar vergeet de aanvulling op de polis te zetten
  • Je hebt een WA beperkt casco verzekering afgesloten, maar na een diefstal van de auto blijkt er alleen een WA verzekering op de polis te staan
  • Je hebt een andere auto gekocht, maar de tussenpersoon is vergeten dit door te geven aan de verzekeraar. Bij schade blijkt de oude auto nog steeds te zijn verzekerd
  • Je bent ontevreden over de afhandeling van een schade door de tussenpersoon
  • Je bent het oneens met een autoverzekeraar die de autoverzekering wil beëindigen, bijvoorbeeld na een autoschade

Quick Scan

Uiteraard zijn er veel redenen om een klacht in te dienen bij het klachteninstituut. Het Kifid heeft een Quick Scan ontwikkeld.

Je kunt hiermee binnen een paar stappen inschatten of de klacht in behandeling zal worden genomen door het Kifid.

Bindende en niet bindende uitspraak van het Kifid

Financiële dienstverleners kunnen op twee manieren zijn aangesloten bij het Kifid: op een bindende óf op een niet-bindende manier.

In het register van het Kifid staat welke financiële dienstverleners op een bindende en niet-bindende manier zijn aangesloten.

Consumenten die een klacht indienen, moet vooraf kiezen of ze een bindend of niet-bindend oordeel willen van het Kifid.

Bindend oordeel

Financiële dienstverleners én degene die een klacht heeft ingediend, moeten zich houden aan een bindend oordeel.

Dit betekent dat beide partijen zich aan het oordeel moeten houden en er geen mogelijkheid meer is om de klacht voor te leggen aan een rechter.

Niet-bindend oordeel

Wanneer er gekozen is voor een niet-bindende uitspraak, hoeven beide partijen zich daar niet per se aan te houden.

Wanneer één van beide partijen het niet eens is met de niet-bindende uitspraak, dan kan deze naar de rechter stappen.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: