Molest, wat is dat?

Geschreven op 12-11-18
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Sommige schadegebeurtenissen zijn niet te verzekeren, omdat ze enorm veel schade kunnen veroorzaken.

Wanneer verzekeraars deze schades zouden uitbetalen zouden ze failliet kunnen gaan. Daarom zijn deze schades niet te verzekeren, zelfs niet met de meest uitgebreide autoverzekering.

De schades die verzekeraars niet kunnen verzekeren vallen onder molest. Denk hierbij aan schades die ontstaan door een burgeroorlog of een opstand.

Lees nu meer over molest:

Welke soorten molest zijn er?

Verzekeraar maken een onderscheid tussen ”groot molest” en ”klein molest”. Onder groot molest valt bijvoorbeeld een burgeroorlog. Onder klein molest vallen bijvoorbeeld rellen.

In 1981 zijn 14 gebeurtenissen vastgesteld die volgens de wet onder molest vallen. Hieronder staan deze 14 gebeurtenissen:

 1. Gewapend conflict
 2. Burgeroorlog
 3. Opstand
 4. Binnenlandse onlusten
 5. Oproer
 6. Muiterij
 7. Terrorisme
 8. Sabotage
 9. Vordering
 10. Werkstaking
 11. Lock-out
 12. Bedrijfsbezetting
 13. Modelactie
 14. Rellen

 

Wet op Financieel Toezicht

In 2007 is de Wet op het financieel toezicht ingegaan. Volgens deze wet mogen verzekeraar geen groot molest verzekeren. Deze maatregeling is genomen om verzekeraars te beschermen tegen financiële problemen.

Voorkomen dat verzekeraars failliet gaan

Wanneer verzekeraars deze schades wel zouden vergoeden zouden de uitkeringen zó hoog zijn dat verzekeraar failliet kunnen gaan.

Wanneer er bijvoorbeeld een burgeroorlog zou ontstaan, zouden er zoveel auto’s en huizen beschadigd kunnen raken. Verzekeraars hebben niet genoeg geld om deze schade te vergoeden.

Verzekeraars mogen klein molest vergoeden

Verzekeraar mogen zelf bepalen of ze klein molest vergoeden. Onder groot molest valt bijvoorbeeld een burgeroorlog of een opstand. Onder klein molest vallen bijvoorbeeld rellen.

Je kunt bij het vergelijken van autoverzekeringen kijken in de polisvoorwaarden om te zien hoe een verzekeraar met klein molest omgaat.

Natuurrampen

Net als oorlogsmolest kunnen natuurrampen voor enorme schades zorgen. Daarom zijn sommige natuurrampen uitgesloten van dekking.

Denk hierbij aan schade door een aardbeving, een vulkaanuitbarsting, een overstroming of atoomkernreactie.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]