No-claimkorting, wat is dat?

Gepubliceerd op: 26 september 2017 geschreven door Joost van Herpen

No-claimkorting is de korting die wordt gegeven op de premie van een autoverzekering.

De hoogte van de no-claimkorting wordt bepaalt door het aantal schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de no-claimkorting én hoe goedkoper je autoverzekering is.

Wanneer je een schade veroorzaakt of claimt, kun je terugvallen in schadevrije jaren. Daarmee wordt je no-claimkorting ook lager, tenzij je een no-claimbeschermer hebt.

Lees nu alles over no-claimkorting: Wat is een bonus/malus ladder? Welke schades veroorzaken geen terugval in no-claimkorting en wat is een no-claimbeschermer.

Ontdek vervolgens hoe je de korting op twee auto’s kunt gebruiken…

De bonus malus-ladder

Iedere verzekeraar heeft een eigen bonus malus-ladder. Deze ladder wordt ook wel bonus-malustabel genoemd.

Op een bonus malus-ladder staat hoeveel korting je op een autoverzekering krijgt op basis van je schadevrije jaren. Bij de ene verzekeraar is de maximale no-claimkorting 75%, bij de andere kan dit oplopen tot 85%.

De bonus malus-ladder van je verzekeraar is terug te vinden in de polisvoorwaarden.

Lees meer over de bonus malus-ladder

De hoogte van de premie is belangrijker dan de hoogte van de no-claimkorting

Sommige mensen staren zich blind op de hoogte van de no-claimkorting. De no-claimkorting is uiteindelijk helemaal niet van belang. Het gaat natuurlijk om de premie die je moet betalen.

Het is beter om €50 per maand te betalen met 0% no-claimkorting, dan €100 per maand met 90% no-claimkorting.

Kijk daarom naar de uiteindelijke premie, niet naar de hoogte van de no-claimkorting.

Welke schades zorgen niet voor een terugval in no-claimkorting?

Je no-claimkorting wordt lager, wanneer je schadevrije jaren verliest. Deze zijn namelijk aan elkaar gekoppeld.

Je verliest schadevrije jaren door een schade te veroorzaken of te claimen. Gelukkig zijn er ook schadeclaims die niet zorgen voor een terugval in schadevrije jaren en no-claimkorting.

Voorbeelden

Hieronder staan veelvoorkomende schades die doorgaans géén invloed hebben op je no-claimkorting:

 

Bescherm de no-claimkorting met een no-claimbeschermer

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de no-claimkorting te beschermen. Hiervoor sluit je een no-claimbeschermer af.

Met deze no-claimbeschermer, bescherm je alleen je no-claimkorting en niet je schadevrije jaren. Je mag met deze beschermer, ieder verzekeringsjaar één schade claimen zonder terug te vallen in no-claimkorting.

Steeds minder autoverzekeraars bieden een no-claimbeschermer aan. Bij dus meeste verzekeraars is het dus niet mogelijk om de no-claimkorting te beschermen.

Lees alles over de no-claimbeschermer

No-claimkorting gebruiken op twee auto’s

Het is mogelijk om dezelfde no-claimkorting op twee auto’s te gebruiken.

Je kunt hiermee veel geld besparen. Je kunt van dezelfde korting profiteren op twee auto’s door gebruik te maken van een tweede gezinsautoregeling. Dit betekent dat beide auto’s bij dezelfde verzekeraars worden verzekerd, tegen dezelfde no-claimkorting.

Niet alle Nederlandse verzekeraars hebben een tweede gezinsautoregeling. Daarnaast bieden de verzekeraars die deze regeling wel hebben, verschillende soorten regelingen aan.

Verder moet je aan voorwaarden voldoen, om van deze regeling gebruik te kunnen maken.

Lees alles over de tweede gezinsautoregeling

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp