RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer), wat is dat?

Geschreven op 30-01-17
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je komt bij het kopen en verzekeren van een auto de term RDW tegen. RDW is een afkorting voor Rijksdienst voor Wegverkeer.

Het is een semioverheidsinstantie, die is opgericht in 1949. De RDW is eigenlijk een verbinding tussen mensen met een auto, de autobranche én de overheid als het gaat om voertuigen en rijbewijzen. De dienst werkt bijvoorbeeld samen met eigenaren van voertuigen, de voertuigbranche, de politie, autoverzekeraars en de overheid. De Rijksdienst voor Wegverkeer zorgt ervoor dat het verkeer in Nederland veilig en schoon verloopt. Daarnaast draagt deze instantie bij aan een economisch en geordend verkeer.

Je kunt via de voertuigchecker van de RDW allerlei voertuiggegevens controleren én kijken of een voertuig WAM-verzekerd is. Hieronder staan de belangrijkste taken van de RDW...

Het toelaten van voertuigen in Nederland

In Lelystad heeft de RDW een eigen keuringscentrum en testbaan. Hier wordt gecontroleerd of nieuwe voertuigen geschikt zijn voor de Nederlandse markt.

Het controleren van voertuigen

Een belangrijke taak van de RDW is het controleren van allerlei voertuigen. De dienst controleert of voertuigen voldoen aan alle milieu- én veiligheidseisen.

Dit doen ze met behulp van keuringen, zoals de Auto Periodieke Keuring (APK).

Daarnaast controleert de RDW dagelijks of alle voertuigen een geldige keuring én autoverzekering hebben.

Samen met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) kan de RDW boetes opleggen als mensen niet aan deze verplichting voldoen.

Afgeven en registreren van kentekens en rijbewijzen

De RDW geeft allerlei documenten af zoals kentekenbewijzen en rijbewijzen. De dienst registreert alle kentekens en rijbewijs die in Nederland zijn afgegeven.

Het bestrijden van fraude van voertuigcriminaliteit

De Rijksdienst voor Wegverkeer werkt met vele partijen samen in de strijd tegen fraude en voertuigcriminaliteit.

De dienst werkt bijvoorbeeld samen met het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie, het Verbond van Verzekeraars , de stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit, de ANWB en de
Belastingdienst.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]