Premie wordt grotendeels bepaalt door de regelmatige bestuurder
De premie van de autoverzekering wordt voor een deel bepaalt door de auto, de gekozen dekking van de autoverzekering, de aanvullende autoverzekeringen én de kenmerken van de regelmatige bestuurder.
De leeftijd, woonplaats en schadevrije jaren van deze bestuurder bepalen grotendeels hoe duur de autoverzekering is.
De bestuurder is namelijk degene die in de auto rijdt en daardoor een aanrijding kan veroorzaken, waarvoor de verzekeraar moet opdraaien.
Beginners en senioren als regelmatige bestuurder
De verzekeraar schat daardoor in hoe risicovol de regelmatige bestuurder is. Dit doen ze op basis van oude schadecijfers. Vervolgens wordt de prijs van de autoverzekering afgestemd op de bestuurder.
Het is de reden dat beginnende bestuurders en senioren meer premie betalen, omdat ze volgens de schadecijfers van verzekeraars meer schades veroorzaken. Daarnaast kunnen beginners moeilijker een snelle auto verzekeren en worden ouderen soms gediscrimineerd.
Woonplaats van de regelmatige bestuurder
De woonplaats van de bestuurder bepaalt ook voor een deel de hoogte van de premie.
Want in grotere steden ontstaan meer aanrijdingen, dan in kleinere dorpen. Verzekeraars lopen dus meer risico om een schade te moeten vergoeden.
De premie van de WA beperkt casco– en WA volledig casco verzekering is vaak hoger in grotere steden, omdat hier meer auto’s worden gestolen.
Rijervaring
Uiteraard betaalt een bestuurder met meer rijervaring minder premie.
Verzekeraars meten de rijervaring door naar de opgebouwde schadevrije jaren te kijken. Iemand met veel schadevrije jaren krijgt daardoor een hoge korting op de premie.
Lees precies hoe de prijs van een autoverzekering wordt bepaald
De regelmatige bestuurder is vaak de eigenaar van de auto
Vaak is de regelmatige bestuurder ook de eigenaar van de auto. De eigenaar van de auto is verplicht om de auto te verzekeren.
Bij uitzondering hoeft de regelmatige bestuurder niet perse de eigenaar van de auto te zijn. De eigenaar kan dan een autoverzekering afsluiten en moet vervolgens aangeven dat er een andere bestuurder in de auto rijdt.
Vervolgens kan de verzekeraar de premie berekenen op basis van de kenmerken van deze bestuurder.
Vader is eigenaar en dochter is hoofdbestuurder
Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer een vader een auto koopt voor zijn dochter.
De vader wil dan zelf eigenaar van de auto blijven (en zet auto dus op naam zetten). Vervolgens mag zijn dochter in de auto rijden (en is dus regelmatige bestuurder).
De vader sluit dan een autoverzekering af en geeft daarbij aan dat zijn dochter het meeste in de auto rijdt.
De verzekeraar geeft vervolgens aan of dit akkoord is en stemt de premie af op de dochter als bestuurder.
Partners die op hetzelfde adres wonen
Het komt ook voor wanneer iemand een auto koopt, waarin zijn partner vervolgens gaat rijden.
De eigenaar van de auto sluit dan een autoverzekering af en de partner wordt dan de regelmatige bestuurder. Vaak is de voorwaarden dat de partner op hetzelfde adres moet wonen.
Let op! alleen de verzekeringnemer bouwt schadevrije jaren op.
Om de verkeerde redenen
Sommige mensen willen om een verkeerde reden de auto van iemand anders verzekeren en zijn niet eerlijk tegen de verzekeraar.
Het komt voor in de volgende situaties:
- Je kind is eigenaar en regelmatige bestuurder van de auto, maar jij sluit als ouder de autoverzekering af (en zet de auto op naam), omdat dit goedkoper is
- Je bent de regelmatige bestuurder maar mag door schulden geen auto op naam hebben. Je zet de autoverzekering daarom op naam van iemand anders en laat deze persoon een autoverzekering afsluiten
- Je hebt medische beperkingen of gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden en mag daardoor geen auto meer rijden. Je zet de auto en autoverzekering daarom op naam van iemand anders, maar rijdt zelf in de auto
- Je kunt zelf geen autoverzekering afsluiten, omdat je bijvoorbeeld een strafrechtelijk verleden of alcohol verleden hebt. Je zet de auto op naam van een vriend of familielid en laat de auto door deze persoon verzekeren
Bovenstaande voorbeelden worden als verzekeringsfraude gezien. Je kunt hierdoor nog verder in de problemen komen!
Je leest hier over de vervelende gevolgen van verzekeringsfraude.
Mag iemand anders dan de regelmatige bestuurder in de auto rijden?
Het is niet zo dat alleen de regelmatige bestuurder in de auto mag rijden. Je mag de auto zo nu en dan gewoon uitlenen.
Je moet er wel rekening mee houden dat jij als eigenaar verantwoordelijk bent voor jouw eigen auto.
Je bent dus verantwoordelijk voor de schade die met jouw auto wordt toegebracht aan anderen. Je kunt na een aanrijding ook schadevrije jaren verliezen, zelfs als jij niet in de auto hebt gereden.
Het uitlenen van een auto brengt dus risico’s met zich mee.
Auto met meerdere regelmatige bestuurders
Je hebt misschien een auto die door meerdere bestuurders wordt gebruikt. Je hebt daardoor meerdere hoofdbestuurders.
Vaak is dit geen probleem, als je het maar vooraf voorlegt aan de verzekeraar.
De verzekeraar kan dan beslissen of het wel of niet toegestaan is om met meerdere mensen in de auto te rijden.
De verzekeraar kan dan ook bepalen op basis van welke bestuurder de premie wordt bepaalt. Vaak wordt de premie dan bepaalt op basis van de jongste bestuurder, omdat deze het grootste risico vormt.
Relatie met andere bestuurders
Je moet vaak wel een bepaalde relatie hebben met de mede bestuurders.
Zo is het een stuk moeilijker om een auto te verzekeren die je samen met je buren deelt, dan die je met je partner en kinderen (die op het zelfde adres wonen) deelt.
Bouwt de regelmatige bestuurder schadevrije jaren op?
Je hebt misschien een auto met twee bestuurders en wilt weten of deze tweede bestuurder schadevrije jaren opbouwt?
Het antwoord is dat de verzekeringnemer de schadevrije jaren opbouwt. De verzekeringnemer moet de auto op naam zetten en krijgt vervolgens de autoverzekering op naam.
Na het beëindigen van de autoverzekeringen komen de schadevrije op naam van de verzekeringnemer in Roy-data te staan en dus niet op naam van de regelmatige bestuurder.
Als je als vader een autoverzekering voor je dochter afsluit, dan bouwt de dochter zelf dus geen schadevrije jaren op.
Juist beginners kunnen besparen op een autoverzekering door zo snel mogelijk schadevrije jaren op te bouwen. Schadevrije jaren zorgen namelijk voor een hele hoge korting op de premie.
Als je je partner opgeeft als regelmatige bestuurder, dan bouwt deze zelf geen schadevrije jaren op. Vaak is het uiteindelijk wel mogelijk (bij sommige verzekeraars) om de schadevrije jaren over te dragen tussen partners die op hetzelfde adres wonen.
Hoe controleert de verzekeraar wie de regelmatige bestuurder is?
Als je een autoverzekering afsluit dan controleert de verzekeraar eerst of de auto ook op jouw naam staat.
Bij het afsluiten wordt gevraagd wie de regelmatige bestuurder is. Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om de aanvragen op het aanvraagformulier eerlijk te beantwoorden.
Als je de auto van je kind gaat verzekeren en aangeeft dat jij als ouder de regelmatige bestuurder ben, terwijl je kind in de auto gaat rijden, dan wordt dit gezien als fraude.
Vaak ontdekt de verzekeraar deze fraude bij een autoschade. Want als er een aanrijding ontstaat dan kan de verzekeraar (bijvoorbeeld via het politierapport) zien dat je kind in de auto rijdt. Als er twee schades ontstaan terwijl je kind in de auto rijdt, dan wordt het helemaal verdacht.
Omdat verzekeraars grote schade oplopen door verzekeringsfraude, hebben ze samen honderden medewerkers in dienst die fraude moeten opsporen!
Je kunt als fraudeur een EVR-melding krijgen. Het wordt hierdoor vrijwel onmogelijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.
Je zou dan alleen nog terecht kunnen bij De Vereende, een verzekeraar die véél strenger en duurder is.