Wie is de regelmatige bestuurder?

Gepubliceerd op: 30 maart 2017 geschreven door Joost van Herpen

De regelmatige bestuurder (of hoofdbestuurder) is degene die het meeste in de auto rijdt.

Het is verplicht om aan te geven wie de regelmatige bestuurder is. Op basis van de leeftijd, de woonplaats én rijervaring van de regelmatige bestuurder bepaalt de verzekeraar de premie.

Lees nu alles over de regelmatige bestuurder…

De premie van een autoverzekering wordt bepaalt door de regelmatige bestuurder

De premie van de autoverzekering wordt bijvoorbeeld bepaald door de auto, de dekking en de te rijden kilometers. Daarnaast bepaalt de bestuurder de hoogte van de premie.

De verzekeraar kijkt naar de leeftijd, de woonplaats én de rijervaring (schadevrije jaren) van de regelmatige bestuurder.

Jonge bestuurders veroorzaken meer schades en betalen daarom meer premie. In drukke steden ontstaan meer schades, daarom betalen de inwoners een hogere premie.

Iemand met veel rijervaring heeft een kleinere kans op schade en betaalt daarom minder premie. De verzekeraar meet iemands rijervaring door naar de opgebouwde schadevrije jaren te kijken.

Moet de regelmatige bestuurder ook de eigenaar van de auto zijn?

Vaak is de regelmatige bestuurder de eigenaar van de auto, maar dit hoeft niet per se.

Het kan zijn dat een vader eigenaar is van de auto en dat zijn zoon de regelmatige bestuurder is. Het is dan verplicht om aan te geven dat de zoon het meeste in de auto rijdt.

Daarnaast komt het voor dat niet de eigenaar, maar een partner (die op hetzelfde adres woont) de regelmatige bestuurder is. Hier heeft de autoverzekeraar geen moeite mee. Je moet het wel even melden.

Auto verzekeren op naam van iemand anders, kan dat?

Mag iemand anders in de auto rijden?

De regelmatige bestuurder rijdt meestal in de auto, maar het betekent niet dat hij of zij de auto niet mag uitlenen.

Het is toegestaan om de auto zo nu en dan uit te lenen. Als de verzekeraar maar weet wie er het meeste in rijdt.

Het uitlenen van een auto heeft wel risico’s.

Liegen over de regelmatige bestuurder

Sommige mensen kunnen geen autoverzekering afsluiten, omdat ze bijvoorbeeld een slecht betalingsverleden óf schadeverleden (malusregistratie) hebben.

Ze laten hun auto door iemand anders verzekeren en geven op dat deze persoon de regelmatige bestuurder is. Dit is fraude.

Wanneer de verzekeraar dit ontdekt, zijn de gevolgen enorm. De verzekeraar kan de polis royeren en een melding maken bij de Stichting CIS.

Daarnaast worden eventuele schades niet uitbetaald, waardoor je zelf moet opdraaien voor de schade!

Lees alles over verzekeringsfraude

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp