Smartengeld, wat is dat?

Geschreven op 21-08-19
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je kunt na een aanrijding een beschadigde auto hebben, maar kunt ook immateriële schade oplopen. Je moet bij immateriële schade denken aan (chronische) pijn, (blijvende) psychische problemen, (blijvende) invaliditeit, opvallende littekens en verdriet.

Het gaat dus vaak om schade die niet zichtbaar is én moeilijker uit te drukken is in geld. Want welk bedrag moet iemand krijgen als die na een aanrijding een angststoornis krijgt?

Je kunt als slachtoffer van een aanrijding vragen om smartengeld. Smartengeld is de vergoeding voor deze immateriële schade.

Hieronder vertel ik meer over smartengeld:

Smartengeld claimen na een aanrijding

Je kunt na een ongeluk letsel oplopen en allerlei klachten ervaren.

Denk daarbij een nekpijn, hoofdpijn, slechter zichtslechter gehoor, rugpijn en schouderpijn.

Verder komt het regelmatig voor dat mensen na een aanrijding duizelig en misselijk zijn, slaapproblemen hebben en zelfs verkeerstrauma’s ontwikkelen.

Vragen om smartengeld

Als de schade is toegebracht door iemand anders, dan kun je deze tegenpartij aansprakelijk stellen. Je kunt dan niet alleen proberen om de schade aan de auto te verhalen, maar ook immateriële schade, bijvoorbeeld door om smartengeld te vragen.

Omdat immateriële schade moeilijker in geld uit te drukken is, is het moeilijker om de hoogte van het smartengeld te bepalen.

Het kan daarnaast langer duren voor de schadeclaim is afgehandeld, omdat verschillende deskundigen onderzoek moeten doen.

Hoeveel smartengeld krijg je?

Je hebt immateriële opgelopen na een aanrijding en wilt een claim indienen voor smartengeld.

Je wilt weten de hoogte van het smartengeld vastgesteld wordt.

Wat bepaalt de hoogte van smartengeld?

Vaak wordt de hoogte van het smartengeld bepaalt door verzekeraars en rechters. Deze deskundigen kijken daarbij bijvoorbeeld naar:

  • Hoe ernstig het letsel is
  • Hoe voorspoedig het herstel is
  • Is het letsel of de pijn blijvend
  • Je leeftijd
  • Hoe lang duren de medische behandelingen
  • Hoe intensief zijn de medische behandelingen
  • In hoeverre is de levensvreugde afgenomen
  • Zijn er zichtbare littekens
  • Hoe groot is de mate van arbeidsongeschiktheid

Vaak geen hele hoge vergoedingen

Bij het bepalen van de hoogte van het smartengeld, wordt doorgaans gekeken naar eerdere uitspraken. Deze eerdere uitspraken zijn verzameld in Het Smartengeldboek van de ANWB.

In vergelijking met andere Europese landen worden er in Nederland lage bedragen uitgekeerd. Je betaalt over smartengeld gelukkig géén belasting (behalve bij heel hoge bedragen wellicht vermogensrendementsheffing).

Omdat iedere situaties anders is, is het moeilijk om de hoogte van het smartengeld te bepalen. Je kunt eventueel een indicatie krijgen door naar (de voorbeelden uit) het Smartengelboek van de ANWB te kijken.

Je kunt daarnaast eventueel contact opnemen met de rechtsbijstandverzekering of een (letselschade)advocaat.

Die kunnen uiteraard meer vertellen over het claimen van smartengeld.

Alleen het slachtoffer kan smartengeld claimen

Over het algemeen kan alleen het slachtoffer een claim indienen voor smartengeld. Je kunt bij uitzondering als nabestaande ook smartengeld claimen.

Hieronder staan deze uitzonderingen:

Shockschade

Je kunt als nabestaande eventueel een claim indienen voor ”shockschade”.

Je bent bij ”shockschade” als nabestaande rechtstreeks geconfronteerd met de zeer schokkende gevolgen van een aanrijding en hebt hier een trauma aan overgehouden (PTSS).

Je zou als nabestaande dan aansprak kunnen maken op smartengeld.

Affectieschade

In 2019 is er een nieuwe wet ingegaan om ”affectieschade” te regelen. Deze wet heet de Wet Affectieschade.

De wet zorgt ervoor dat nabestaanden van slachtoffers met ernstig letsel, door bijvoorbeeld een auto-ongeluk, een vergoeding krijgen voor het verdriet dat zij hebben door het ongeluk.

Volgens deze wet kunnen nabestaanden van slachtoffers een vergoeding krijgen tussen de 12.500 en 20.000 euro.

Smartengeld verhalen op de schadeverzekering inzittenden

Je kunt bij een aanrijding, waarvoor iemand anders aansprakelijk is, een verhaalactie opstarten. Je gaat de materiële- en immateriële schade dan verhalen op de tegenpartij.

Je kunt echter ook zelf een aanrijding veroorzaken óf bijvoorbeeld tegen een boom rijden. Je kunt dan niemand aansprakelijk stellen, omdat jij het ongeluk zelf veroorzaakt hebt.

Als je een autoverzekering met schadeverzekering inzittenden hebt, dan kun je deze letselschade én smartengeld claimen op deze aanvullende autoverzekering.

De schadeverzekering inzittenden dekt namelijk letselschade voor de bestuurder van de auto én de inzittenden. Doorgaans kan daarbij ook een claim worden ingediend voor smartengeld.

Het maakt daarbij niet uit wie verantwoordelijk is voor de aanrijding.

Lees meer over de schadeverzekering inzittenden

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: