Tenaamstellingscode, wat is dat?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 2-8-2019 | Leestijd: < 1 min.

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 2-8-2019 | Leestijd: < 1 min.

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 2-8-2019
Leestijd: < 1 min.

Je kunt met een tenaamstellingscode bewijzen dat jij de eigenaar van een auto bent. De tenaamstellingscode bestaat uit twee delen, die samen 9 cijfers hebben.

Je ontvangt het eerste deel van de tenaamstellingscode bij het op naam zetten van de auto. Het RDW stuurt vervolgens een brief met het kentekenbewijs. Op deze brief staat het tweede deel van de tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode op een veilige plek. Je deze laten weer nodig, bijvoorbeeld bij het verkopen van de auto.

Lees nu alles over deze tenaamstellingscode:

Wanneer heb je de tenaamstellingscode weer nodig?

Je hebt de tenaamstellingscode nodig bij het schorsen, verkopen, inruilen, slopen of uitvoeren van de auto.

Als je je auto verkoopt dan moet deze op naam komen te staan van de nieuwe eigenaar. Je bent daarna niet meer verantwoordelijk voor de auto.

Je bent niet langer verplicht om de auto te verzekeren, om wegenbelasting te betalen en om de auto te laten keuren.

Je kunt daarnaast geen (nieuwe) verkeersboetes meer ontvangen. Na het overschrijven is de nieuwe eigenaar namelijk verantwoordelijk voor de auto.

De tenaamstellingscode veilig bewaren

Je moet de tenaamstellingscode goed bewaren. Je wilt de auto namelijk ooit weer verkopen en hebt dan de tenaamstellingscode nodig.

Bewaar de code op een veilige plek. Jouw auto is namelijk op naam te zetten van iemand anders met de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs. Bewaar de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs daarom niet bij elkaar.

Je kunt het kentekenbewijs in de portemonnee of in de auto bewaren. Je moet het kentekenbewijs namelijk aan de politie kunnen laten zien bij een aanhouding.

Wanneer er wordt ingebroken in de auto kan de dief weinig met alleen het kentekenbewijs.

Geen eigen auto

Je rijdt misschien een leaseauto of een auto van een finacieringsmaatschappij. Je bent dan officeel geen eigenaar van de auto.

Je ontvangt daardoor zelf geen tenaamstellingscode. Deze tenaamstellingscode wordt naar de lease- of financieringsmaatschappij gestuurd.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: