Tenaamstellingscode, wat is dat?

Geschreven op 02-08-19
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je kunt met een tenaamstellingscode bewijzen dat jij de eigenaar van een auto bent. De tenaamstellingscode bestaat uit twee delen, die samen 9 cijfers hebben.

Je ontvangt het eerste deel van de tenaamstellingscode bij het op naam zetten van de auto. Het RDW stuurt vervolgens een brief met het kentekenbewijs. Op deze brief staat het tweede deel van de tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode op een veilige plek. Je deze laten weer nodig, bijvoorbeeld bij het verkopen van de auto.

Lees nu alles over deze tenaamstellingscode:

Wanneer heb je de tenaamstellingscode weer nodig?

Je hebt de tenaamstellingscode nodig bij het schorsen, verkopen, inruilen, slopen of uitvoeren van de auto.

Als je je auto verkoopt dan moet deze op naam komen te staan van de nieuwe eigenaar. Je bent daarna niet meer verantwoordelijk voor de auto.

Je bent niet langer verplicht om de auto te verzekeren, om wegenbelasting te betalen en om de auto te laten keuren.

Je kunt daarnaast geen (nieuwe) verkeersboetes meer ontvangen. Na het overschrijven is de nieuwe eigenaar namelijk verantwoordelijk voor de auto.

De tenaamstellingscode veilig bewaren

Je moet de tenaamstellingscode goed bewaren. Je wilt de auto namelijk ooit weer verkopen en hebt dan de tenaamstellingscode nodig.

Bewaar de code op een veilige plek. Jouw auto is namelijk op naam te zetten van iemand anders met de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs. Bewaar de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs daarom niet bij elkaar.

Je kunt het kentekenbewijs in de portemonnee of in de auto bewaren. Je moet het kentekenbewijs namelijk aan de politie kunnen laten zien bij een aanhouding.

Wanneer er wordt ingebroken in de auto kan de dief weinig met alleen het kentekenbewijs.

Geen eigen auto

Je rijdt misschien een leaseauto of een auto van een finacieringsmaatschappij. Je bent dan officeel geen eigenaar van de auto.

Je ontvangt daardoor zelf geen tenaamstellingscode. Deze tenaamstellingscode wordt naar de lease- of financieringsmaatschappij gestuurd.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

Whatsapp

Binnen 60 minuten een reactie

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: