Tweede gezinsautoregeling: Wat is dat?

Geschreven op 28-03-17
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
De tweede gezinsautoregeling is een regeling waarmee je je tweede auto (of die van een partner) kunt verzekeren met dezelfde no-claimkorting als de eerste autoverzekering.

Wanneer je met je eerste autoverzekering veel schadevrije jaren hebt opgebouwd (en dus een hoge korting ontvangt), dan kan dit voor veel korting op de tweede autoverzekering zorgen. Je kunt dankzij deze tweede gezinsregeling dus een goedkopere autoverzekering afsluiten voor de tweede auto.

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen. Ik vertel hieronder alles over de tweede gezinsautoregeling. Ik vertel wat er gebeurd na een schuldschade en sluit af met een tip over het goedkoop verzekeren van twee auto’s:

Schadevrije jaren zijn maar één keer te gebruiken

De prijs van een autoverzekering wordt bepaalt door persoonlijke kenmerken van de regelmatige bestuurder, de auto die verzekerd moet worden, de dekking van de autoverzekering én de opgebouwde schadevrije jaren.

Schadevrije jaren zorgen namelijk voor no-claimkorting en dus een lagere premie. Schadevrije jaren zijn echter maar op één auto te gebruiken.

Als je je tweede auto wilt verzekeren, dan kun je dus niet opnieuw gebruik maken van de opgebouwde schadevrije jaren. Je moet dan opnieuw beginnen met 0 schadevrije jaren.

Dankzij de tweede gezinsautoregeling is het wél mogelijk om te profiteren van dezelfde no-claimkorting als de eerste auto. Je moet de tweede auto dan wel bij dezelfde verzekeringsmaatschappij verzekeren als de eerste auto.

Twee keer schadevrije jaren opbouwen

Je krijgt met de tweede autoverzekering dus dezelfde korting als bij de eerste autoverzekering. Je bouwt vervolgens met de eerste autoverzekering meer schadevrije jaren op. Je bouwt met de tweede autoverzekering ook schadevrije jaren op.

Wanneer jij en je partner gebruik maken van de tweede gezinsautoregeling, dan bouwt je partner eigen schadevrije jaren op met de tweede autoverzekering.

Voordeel van de tweede gezinsautoregeling

Je kunt veel geld besparen dankzij een tweede gezinsautoregeling. Ik maak dat graag duidelijk met een voorbeeld:

Je hebt een WA autoverzekering voor een Volkswagen Polo. Je hebt 12 schadevrije jaren en krijgt daardoor 85% korting op de basispremie. Je hebt een tweede auto gekocht en wilt deze verzekeren.

Je zou zonder de tweede gezinsautoregeling een no-claimkorting van 30% krijgen (je begint niet perse op een korting van 0%). Omdat je je auto bij dezelfde verzekeraar kunt verzekeren met een tweede gezinsautoregeling, krijg je ook voor de tweede auto 85% korting.

De premie van de tweede autoverzekering wordt daardoor dus 55% goedkoper!

Drie verschillende tweede gezinsautoregelingen

Veel autoverzekeraars bieden een tweede gezinsautoregeling aan. Deze regelingen kunnen onderling verschillen.

Verzekeraars kunnen verschillend omgaan met de korting die ze geven op de tweede autoverzekering.

Hieronder staan de verschillen:

Volledige tweede gezinsautoregeling

Dit is de meest uitgebreide gezinsautoregeling. Je krijgt bij voor beide auto’s dezelfde no-claimkorting als de eerste auto.

Als je op de eerste autoverzekering 85% korting krijgt, dan krijg je dus ook 85% korting op de tweede autoverzekering.

Gedeeltelijke tweede gezinsautoregeling

Sommige verzekeraars bieden slechts een gedeeltelijke gezinsautoregeling aan.

Je krijgt bij een gedeeltelijke regeling niet de volledige no-claimkorting van de auto, maar slechts een extra korting op de premie voor de tweede autoverzekering.

Percentage van de dekking

Sommige verzekeraars geven voor de tweede autoverzekering een kortingspercentage per dekking.

Je ontvangt bijvoorbeeld 3% korting over de WA premie, 5% over de WA beperkt casco premie en 10% over de WA volledig casco premie.

Voorwaarden van een tweede gezinsautoregeling

Verzekeraars geven relatief veel korting via de tweede autoverzekering.

Daarom stellen ze vaak voorwaarden aan deze regeling, waardoor het niet voor iedereen mogelijk is om hier gebruik van te maken.

Hieronder staan voorwaarden die verzekeraars kunnen stellen:

Geen dure auto’s

Je kunt bij sommige verzekeraars geen gezinsautoregeling afsluiten als de tweede auto een te hoge cataloguswaarde heeft.

De maximale cataloguswaarde van de tweede auto ligt doorgaans tussen de 35.000 euro en 80.000 euro.

Geen beginnende bestuurders

Beginnende bestuurders zijn bestuurders van 24 jaar en jonger.

Voor verzekeraars zijn beginners het grootste risico. Ze betalen daarom niet alleen meer premie, maar ze kunnen ook geen gebruik maken van een tweede gezinsautoregeling.

Het is daardoor niet mogelijk om een auto van een kind te verzekeren via een tweede gezinsautoregeling.

Je kind moet daarom gewoon ”een beginners autoverzekering afsluiten”.

Bestuurder(s) van de auto

Je kunt vaak alleen twee eigen auto’s of één eigen auto en één auto van een partner. Verzekeraars hebben vaak de voorwaarden dat de partner op hetzelfde adres moet wonen.

Schadeverleden of schadevrije jaren

Verder zijn er verzekeraars die kijken naar het schadeverleden van de bestuurder. Je kunt dan alleen gebruik maken van een tweede gezinsautoregeling als je de afgelopen jaren geen schades hebt veroorzaakt of geclaimd.

Of je kunt bijvoorbeeld alleen gebruik maken van deze regeling als je een minimaal aantal schadevrije jaren hebt, bijvoorbeeld 5 jaar.

Drie auto’s verzekeren

Sommige gezinnen hebben drie auto’s. Verzekeraars bieden geen ”derde gezinsautoregeling” aan, maar er zijn verzekeraars die extra korting op de premie geven voor de derde auto.

Je ontvangt dan bijvoorbeeld 10% korting op de premie van de autoverzekering van de derde auto.

Zes-wielenregeling

Veel verzekeraars bieden niet alleen de mogelijkheid om twee auto’s te verzekeren met dezelfde korting, maar ook om een auto en een motor ”samen” te verzekeren.

We noemen dit een ”zes-wielenregeling”. Je kunt de motor dan verzekeren met dezelfde no-claimkorting als de auto.

(Schuld)schade met de auto

Je bent benieuwd wat er gebeurd bij een autoschade. Verlies je schadevrije jaren van beide auto’s als je met één van de twee auto’s een aanrijding veroorzaakt?

De no-claimkorting van beide autoverzekeringen is aan elkaar gekoppeld, maar daarna worden beide autoverzekeringen als losstaande verzekeringen gezien, bijvoorbeeld bij een schade.

Schade met auto één en twee

Als je met de eerste auto een aanrijding veroorzaakt (schuldschade), dan verliest alleen de eerste autoverzekering schadevrije jaren en no-claimkorting. De tweede autoverzekering houdt dezelfde schadevrije jaren en korting.

Andersom, als er schade ontstaat met de tweede auto (schuldschade), dan verliest alleen de tweede autoverzekering schadevrije jaren en korting.

De eerste autoverzekering ”’merkt hier niets van”. Je gaat dus niet meer premie betalen voor de eerste autoverzekering.

Houd er rekening mee dat het met een malusregistratie moeilijker is om over te stappen van verzekeraar. Het is daarom soms slimmer om schades voor eigen rekening te nemen.

Het is overigens niet zo dat alle schades voor het verlies van schadevrije jaren en no-claimkorting zorgen. Sommige schades zorgen niet voor een terugval.

Tweede gezinsautoregeling is niet altijd goedkoper

De tweede gezinsautoregeling kan veel goedkoper zijn, maar dat is niet altijd zo.

Vergelijk eerst alle autoverzekeringen voor de tweede auto. Je ziet vervolgens wat voordeliger is:

  • beide auto’s verzekeren bij dezelfde verzekeraar met de tweede gezinsautoregeling
  • óf beide auto’s bij verschillende verzekeraars verzekeren zonder deze regeling

Waarom niet altijd goedkoper?

Verzekeraars schatten risico’s in en richten zich op verschillende type bestuurders en type auto’s. Zo kan de ene verzekeraar een hele goedkope autoverzekering hebben voor een Volkswagen Up, maar een hele dure autoverzekering voor een Volkswagen Golf.

Deze verzekeraar richt zich bijvoorbeeld op het verzekeren van kleinere auto’s en niet op diefstalgevoelige auto’s, zoals de Volkswagen Golf.

Ondertussen is er misschien een andere verzekeraar die wél een goedkope autoverzekering aanbiedt voor een Golf.

Je bent dan misschien voordeliger uit, door beide auto’s los van elkaar te verzekeren zonder de tweede gezinsautoregeling.

Combinaties proberen

Je bent misschien even aan het vergelijken, maar het is ook mogelijk om meerdere combinaties uit te proberen.

Je kunt de eerste autoverzekering misschien opzeggen en overstappen naar de verzekeraar die een voordeligere autoverzekering aanbiedt voor de tweede auto.

Veel autoverzekeringen zijn tegenwoordig dagelijks opzegbaar, waardoor dit mogelijk is.

Je kunt op deze manier kijken welke verzekeraar de goedkoopste autoverzekeringen aanbiedt voor beide auto’s samen.

De tweede gezinsautoregeling kan veel goedkoper zijn, maar dat is niet altijd zo.

Vergelijk eerst alle autoverzekeringen voor de tweede auto. Je ziet vervolgens wat voordeliger is:

beide auto’s verzekeren bij dezelfde verzekeraar met de tweede gezinsautoregeling óf beide auto’s bij verschillende verzekeraars verzekeren zonder de regeling.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]