Tweede gezinsautoregeling, wat is dat precies?

Gepubliceerd op: 28 maart 2017 geschreven door Joost van Herpen
Verzeker je tweede auto met een tweede gezinsautoregeling. Veel verzekeraars bieden deze regeling aan. Dankzij de tweede gezinsautoregeling is je tweede auto te verzekeren met dezelfde no-claimkorting als je 1ste auto.

Lees nu alles over de tweede gezinsautoregeling, of start meteen met het vergelijken van autoverzekeringen en sluit de goedkoopste af…

Wat is het voordeel van een tweede gezinsautoregeling

Je schadevrije jaren bepalen de hoogte van je no-claimkorting. Deze schadevrije jaren zijn normaal gesproken maar voor 1 auto te gebruiken. Dankzij de tweede gezinsautoregeling zijn de schadevrije jaren én dus de no-claimkorting voor 2 auto’s te gebruiken.

De tweede gezinsautoregeling is hierdoor een aantrekkelijke regeling. Je kunt als eigenaar van 2 auto’s veel geld besparen op een autoverzekering.

Wanneer je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd en bijvoorbeeld 80% no-claimkorting krijgt, ontvang je deze 80% korting dus voor 2 auto’s!

Drie verschillende tweede gezinsautoregelingen

Autoverzekeringen bieden doorgaans drie verschillende tweede gezinsautoregelingen aan:

1. Volledig

De meeste verzekeraars hebben een volledige tweede gezinsautoregeling. Hierbij krijgt de tweede auto dezelfde no-claimkorting als de eerste auto.

2. Gedeeltelijk

De gedeeltelijke regeling is minder aantrekkelijk. De tweede auto krijgt maar een deel van de korting, die de eerste auto krijgt.

3. Percentage per dekking

Bij deze regeling krijgt de tweede auto bepaalde percentages korting per dekking. Bijvoorbeeld 3% over de WA premie, 5% over de WA beperkt casco premie en 10% over de WA volledig casco premie.

Wat zijn de voorwaarden van een tweede gezinsautoregeling?

Beide auto’s moeten bij dezelfde maatschappij verzekerd zijn om gebruik te kunnen maken van de tweede gezinsautoregeling.

Je kunt 2 eigen auto’s verzekeren óf die van jezelf en je partner. Je partner en jij moeten wel op hetzelfde adres wonen.

Daarnaast heeft de tweede gezinsautoregeling nog een paar voorwaarden. Deze zijn per maatschappij anders:

Geen dure tweede auto

Bij sommige verzekeraars mag de tweede auto een cataloguswaarde hebben van maximaal €35.000. Bij andere verzekeraars mag de maximale cataloguswaarde €80.000 zijn.

Geen auto’s van bestuurders onder de 24 jaar

Omdat jongeren onder de 24 jaar meer schades veroorzaken, kunnen ze geen gebruik maken van de tweede gezinsautoregeling.

Geen schuldschades gehad

Veel verzekeraars bieden géén tweede gezinsautoregeling aan, als je de afgelopen 2 tot 5 jaar een schade hebt veroorzaakt.

Welke autoverzekeraars hebben géén tweede gezinsautoregeling?

De meeste autoverzekeraars bieden een tweede gezinsautoregeling aan. Slechts een aantal verzekeraars biedt deze regeling niet aan.

Hieronder staan de autoverzekeraars zonder deze regeling:

Combinatiemogelijkheden

De tweede gezinsautoregeling is vooral bedoeld om twee auto’s met korting te verzekeren. Bij sommige verzekeraars zijn deze combinaties mogelijk binnen de regeling:

  • Auto en motor
  • Auto en oldtimer

 

Wat zijn de gevolgen van een autoschade bij een tweede gezinsautoregeling?

Een schuldschade kan gevolgen hebben voor de tweede gezinsautoregeling. Hieronder staan de gevolgen voor auto 1 en 2:

Schuldschade met auto 1

Als de no-claimkorting van de eerste autoverzekering door deze schuldschade daalt, dan daalt deze korting voor beide autoverzekeringen. De premie van de eerste en tweede autoverzekering wordt dus hoger. De tweede autoverzekering heeft namelijk dezelfde korting als de eerste autoverzekering.

Schuldschade met auto 2

De bestuurder van auto 2 bouwt zelf schadevrije jaren op. Bij een schuldschade kan deze bestuurder terugvallen in Schadevrije jaren. Omdat de no-claimkorting gebaseerd is op de Schadevrij jaren van autoverzekering 1, blijft de premie gewoon hetzelfde.

De schade die met auto 2 is veroorzaakt heeft daarnaast geen effect op de premie voor auto 1.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook