WAM, dat is dat?

Gepubliceerd op: 6 december 2017 geschreven door Joost van Herpen

WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

Deze wet verplicht de eigenaar van een motorvoertuig om een verzekering af te sluiten. Je bent na het afsluiten van een verzekering WAM-verzekerd.

Je kunt alleen aan de WAM ontkomen door de auto te schorsen en deze op eigen terrein te zetten.

De WAM beschermt alle verkeersslachtoffers. Dankzij deze wet hebben deze de garantie dat ze hun schade vergoedt krijgen.

Lees nu alles over de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen…

Het rechtstreeks vorderingsrecht

Het rechtstreeks vorderingsrecht is een belangrijk onderdeel van de WAM. Het betekent dat iemand die schade oploopt door een motorrijtuig, de verzekeraar van de veroorzaker rechtstreeks kan aanspreken.

Het rechtstreeks vorderingsrecht maakt het makkelijk om de schade te verhalen. Het slachtoffer hoeft de veroorzaker namelijk niet persoonlijk aan te spreken, maar kan aanspraak maken op de WA verzekering van de veroorzaker

Volgens de WAM moet een WA verzekering dekking bieden voor minimaal €6.070.000 voor schade aan personen en €1.220.000 voor schade aan objecten.

Controle op de verzekeringplicht

Het Rijksdienst voor Wegverkeer heeft de opdracht om te controleren of alle voertuigen voldoen aan de verzekeringsplicht.

Bestuurders die geen geldige verzekering hebben, maar deze wel moeten hebben volgens de WAM, kunnen een boete krijgen van de RDW.

Controleren of mijn auto WAM-verzekerd is

Vrijstelling van de WAM

Sommige bestuurders zijn vrijgesteld van de WAM-verzekeringsplicht.

Deze vrijstelling geldt voor:

  • De overheid
  • Gemoedsbezwaarden
  • Ongevaarlijke motorvoertuigen (bijv. fietsen met elektrische trapondersteuning)

 

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen