WAM, wat is dat?

WAM staat voor Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen. Deze wet verplicht de eigenaar van een motorvoertuig om een verzekering af te sluiten. Je bent na het afsluiten van een verzekering WAM-verzekerd.

Je kunt alleen aan de WAM ontkomen door de auto te schorsen en deze op eigen terrein te zetten.

De WAM beschermt alle verkeersslachtoffers. Dankzij deze wet hebben deze de garantie dat ze hun schade vergoedt krijgen.

Lees nu alles over de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen…

Rechtstreeks vorderingsrecht

Het rechtstreeks vorderingsrecht is een belangrijk onderdeel van de WAM. Het betekent dat iemand die schade oploopt door een motorrijtuig, de verzekeraar van de veroorzaker rechtstreeks kan aanspreken.

Het rechtstreeks vorderingsrecht maakt het makkelijk om de schade te verhalen. Het slachtoffer hoeft de veroorzaker namelijk niet persoonlijk aan te spreken, maar kan aanspraak maken op de WA verzekering van de veroorzaker

Volgens de WAM moet een WA verzekering dekking bieden voor minimaal €6.070.000 voor schade aan personen en €1.220.000 voor schade aan objecten.

Controle op de verzekeringsplicht

Het Rijksdienst voor Wegverkeer heeft de opdracht om te controleren of alle voertuigen voldoen aan de WAM verzekeringsplicht. Bestuurders die geen geldige verzekering hebben, maar deze wel moeten hebben volgens de WAM, kunnen een hoge boete krijgen van de RDW.

Controleren of mijn auto WAM-verzekerd is

Vrijstelling van de WAM

Sommige bestuurders zijn vrijgesteld van de WAM-verzekeringsplicht. Deze vrijstelling geldt voor:

  • De overheid
  • Gemoedsbezwaarden
  • Ongevaarlijke motorvoertuigen (bijv. fietsen met elektrische trapondersteuning)

 

Waarborgfonds Motorverkeer

Wanneer iemand is doorgereden na een aanrijding is er geen verzekeraar om aansprakelijk te stellen. Daarom is het Waarborgfonds Motorverkeer opgericht. Iemand die schade heeft opgelopen door een onbekend motorrijtuig kan deze verhalen op het Waarborgfonds.

Alle verzekeraars dragen een deel van hun premie af aan het Waarborgfonds, zodat het fonds slachtoffers van onbekende daders schadeloos kan stellen.

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb de opleiding Bank- en Verzekeringswezen afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was autoverzekeringsspecialist bij een vergelijkingssite en werkte voor een serviceprovider in verzekeringen.

Vergelijk autoverzekeringen

Je betaalt misschien te veel. Vergelijken verzekeringen en ontdek het binnen een minuut: