Auto met WOK-status, wat is dat?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 11-2-2019 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 11-2-2019 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 11-2-2019
Leestijd: 2 min.

WOK staat voor ”Wachten op Keuren”. De WOK-status betekent dat de auto niet aan de wettelijke eisen voldoet om deel te mogen nemen aan het verkeer, doordat de auto (ernstige) schade heeft.

Je auto kan een WOK-status krijgen van De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW), de politie of een schade-expert van de verzekeraar. We kennen twee verschillende WOK-statussen: WOK1 en WOK2. Een auto met een WOK-status moet opnieuw worden gekeurd bij een RDW-keuringsstation. Wanneer een auto een WOK-status heeft gehad, blijft deze zichtbaar bij de kentekenregistratie.

Lees nu alles over de WOK-status:

Waarom krijgt een auto een WOK-status?

Auto’s kunnen twee verschillende WOK-statussen krijgen: WOK1 en WOK2. WOK1 is een ”ernstigere” melding dan WOK2.

Een WOK-status wordt geregistreerd in het kentekenregister van de RDW. Daarbij is niet te zien of het om WOK1 of WOK2 gaat.

WOK1

Auto’s met ernstige schade kunnen een WOK1-status krijgen. Wanneer één van onderstaande situaties van toepassing is op de auto kan deze een WOK2-status krijgen:

  • Als de dragende carrosseriedelen ernstig zijn vervormd
  • Als de langsbalken van het chassis ernstig zijn vervormd
  • Als één of meerdere deurstijlen ernstig zijn vervormd
  • Als het dak is verwijderd of de deur- of raamstijlen zijn doorgeknipt
  • Als één of meerdere wielophangingen ernstig zijn vervormd in combinatie met ernstige brand– of waterschade óf ernstige beschadiging van het frame

WOK2

Auto’s met een iets minder ernstige schade kunnen een WOK2-status krijgen. Wanneer één van onderstaande situaties van toepassing is op de auto kan deze een WOK2-status krijgen:

  • Niet goed sluiten van motorkap, kofferdeksel en deuren
  • Slechte toestand van de ruiten: zichtveld verhinderd, alleen afgekeurd bij overduidelijke beschadigingen
  • Scherpe delen met gevaar voor loslaten, bijvoorbeeld een losse bumper, schermen en spiegels
  • Slechte bevestiging verplichte verlichting
  • Slechte toestand van verplichte verlichting, bijvoorbeeld lichtarmatuur stuk of weg of geen controle op de werking van de verlichting

Autoverzekering, APK-plicht en wegenbelasting

Wanneer de auto een WOK-status krijgt na een autoschade, dan staat de auto nog steeds op naam.

Je hebt daardoor nog steeds een verzekeringsplicht en een APK-plicht. Je moet daarnaast gewoon wegenbelasting betalen.

Auto schorsen

Als de auto voorlopig bijvoorbeeld bij de garage staat voor de reparatie, dan is het mogelijk om de auto te schorsen.

Je bent dan niet meer verplicht om de auto te verzekeren en om wegenbelasting te betalen. Je auto mag na de schorsing niet meer op de openbare weg staan.

Lees meer over het schorsen van een auto

Geïmporteerde schadeauto’s met WOK-status

Geïmporteerde schadeauto’s kunnen ook een WOK-status krijgen wanneer ze worden geïmporteerd naar Nederland.

Het is toegestaan om beschadigde auto’s in te voeren, zolang de auto rollend de grens over kan. Je mag de auto bijvoorbeeld ook de grens over slepen of duwen.

De geïmporteerde auto heeft nog geen kenteken, waardoor die nog niet op naam kan staan. Je bent dan nog niet verplicht om de geïmporteerde auto te verzekeren.

Auto met WOK-status opnieuw keuren

De auto met WOK-status moet gerepareerd worden en vervolgens opnieuw worden gekeurd door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Keuringsstation

Je moet hiervoor met de auto naar een keuringsstation van de RDW, zodat de deze kan controleren of de auto weer voldoet aan alle veiligheidseisen.

De RDW zal de gehele staat van de auto doornemen. De RDW zal bijvoorbeeld de carrosseriematen vergelijken met de fabrieksgegevens. Daarnaast kan de uitlijning van de wielen worden gecontroleerd.

APK-keuring

De auto wordt niet direct APK-gekeurd. Het is wel mogelijk om de auto direct APK te laten keuren, als je dit van te voren aangeeft. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Wanneer de auto goedgekeurd is wordt de WOK-status ingetrokken. De WOK-status blijft echter zichtbaar in verschillende systemen.

Voor de keuring naar het keuringsstation rijden

Een auto met een WOK-status mag niet op de openbare weg komen. Voor de dag van de keuring kan de RDW echter een uitzondering maken.

Je kunt dan vanuit huis heen en weer naar het keuringsstation. Je kunt voor deze dag een eendagskenteken aanvragen. Je moet hier vervolgens een WA dekking voor afsluiten.

Deze WA dekking is alleen geldig op de dag van de keuring.

RDW keuringsstation

De keuringsstation van de RDW bevinden zich door heen Nederland.

De RDW keuringsstations voor de herkeuring van auto’s met een WOK-status zitten in AmsterdamArnhemDen BoschElslooVeldhovenZwijndrecht en Zwolle.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: