7 bespaartips
om te besparen op een autoverzekering

Wakker worden! Je kunt veel geld besparen op een autoverzekering. Veel Nederlanders betalen nog steeds te veel voor hun autoverzekering.

Autorijden is al duur genoeg, maar het kan goedkoper. Bijvoorbeeld door te besparen op de premie van de autoverzekering.

Lastenvrij is de enige provisievrije vergelijkingssite van Nederland en wij rekenen af met te hoge premies!

Bekijk nu deze 7 gouden bespaartips óf start nu met vergelijken

Bespaartip 1: vergelijk échte prijsvechters

We hebben met de gouden tip: vergelijk autoverzekeringen van échte prijsvechters. Met prijsvechters bedoelen we dé goedkoopste autoverzekeraars.

Voorbeelden van prijsvechters zijn Centraal Beheer Achmea, NowGo, Ditzo, Zelf en Hema. Uiteraard zijn deze allemaal te vergelijken op Lastenvrij.

Deze moderne verzekeraars betalen géén provisie aan tussenpersonen. Daarom kunnen ze hun premies laag houden.

Bespaartip 2: vergelijken en provisievrij afsluiten

Je kunt een autoverzekering op verschillende manieren afsluiten. Je kunt naar een tussenpersoon in het dorp gaan of vergelijken via een online tussenpersoon. Je kunt de verzekering ook rechtstreeks bij de verezkeraar afsluiten.

Afsluiten via een tussenpersoon

Vroeger gingen mensen naar een tussenpersoon om een autoverzekering af te sluiten. Nog steeds verdienen tussenpersonen veel geld aan provisie.

Via een tussenpersoon is de autoverzekering meestal duurder. Deze vergelijkt de premies van slechts een paar verzekeraars. Je betaalt daarnaast zo’n 25% provisie, iedere maand weer.

Tussenpersonen vergelijken vaak géén prijsvechters, omdat deze geen provisie uitbetalen en de tussenpersoon er dus niets aan kan verdienen. Deze prijsvechters hebben nou net de laagste premies.

De tussenpersoon is meestal duurder, maar ook omslachtig.  Je moet bij vragen contact opnemen met een tussenpersoon, die vaak navraag moet doen bij de verzekeraar. Het is dus niet alleen goedkoper, maar ook makkelijk om geen tussenpersoon te hebben. Je kunt dan gewoon rechtstreeks contact opnemen met de verzekeraar.

Sommige tussenpersonen werken ook nog eens samen met een serviceprovider. Je hebt dan te maken met 2 tussenschakels: de tussenpersoon en de serviceprovider. Deze serviceprovider moet ook geld verdienen. Voorbeelden van serviceproviders zijn Voogd en Voogd, SAA en Nedasco.

Sommige tussenpersonen maken het helemaal te gek. Deze ontvangen provisie én een zogenaamde bemiddelingsvergoeding om ”de verzekeringen in de gaten te houden”. Je betaalt de tussenpersoon dus dubbel!

Vroeger hielpen tussenpersonen, in ruil voor de betaalde provisie, nog bij het verhalen van een autoschade. Maar nu doen de meeste tussenpersonen dit niet meer. Je moet dan een rechtsbijtanddekking hebben.

Afsluiten via een online tussenpersoon

Online tussenpersonen werken hetzelfde als de ”gewone tussenpersoon” alleen zijn ze online actief. Vaak vergelijken online tussenpersonen iets meer verzekeraars. Deze tussenpersonen verdienen nog steeds aan doorlopende provisie. Voorbeelden van online tussenpersonen zijn Independer en de Consumentenbond.

Rechtstreeks bij de verzekeraar

Lastenvrij is een nieuw soort vergelijkingssite. We zijn de enige vergelijkingssites die géén provisies ontvangt. We vergelijken alleen en dat is helemaal gratis.

Je kunt de beste of goedkoopste verzekering vervolgens rechtstreeks bij de verzekeraar afsluiten. Het is goedkoper, overzichtelijker én makkelijk. Je kunt bij vragen namelijk bellen met de verzekeraar, die direct antwoord kan geven.

Omdat we géén provisie eisen van verzekeraars, vergelijken we wél de premies van prijsvechters. We ontvangen slechts een eenmalige vergoeding van de verzekeraar én géén doorlopende provisie, iedere maand weer!

Bespaartip 3: let op verborgen kosten

Sommige autoverzekeraars brengen verborgen kosten in rekening. Zo brengen verzekeraars kosten in rekening voor het afsluiten van de autoverzekering (poliskosten), het beëindigen van de verzekering (beëindigingskosten) en het wijzigen van een polis (wijzigingskosten).

Verzekeraars als Centraal Beheer, Klaverblad, Ditzo en FBTO brengen géén extra kosten in rekening. Uiteraard zijn de autoverzekeringen van deze verzekeraars te vergelijken via Lastenvrij.

Bespaartip 4: geen onnodig hoge dekking afsluiten

Je auto is op 3 manieren te verzekeren. Het is verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Je kunt de eigen auto verzekeren met een WA beperkt– of WA volledig casco verzekering.

Nederlanders zijn gewend om veel te verzekeren, maar het risico en de premie moeten wel in verhouding staan. Bepaal welke dekking écht nodig is en sluit geen onnodig uitgebreide dekking af.

Onderzoek heeft laten zien dat ruim 40% van de auto’s oververzekerd zijn. Dit komt bijvoorbeeld omdat mensen de dagwaarde van hun auto te hoog inschatten. 

Lees meer over het kiezen van een dekking

Bespaartip 5: sluit geen dubbele dekkingen af

Je kunt een autoverzekering uitbreiden met aanvullende autoverzekeringen. Deze bieden zekerheid én gemak. Sommige aanvullende verzekeringen zijn ook los af te sluiten. 

De rechtsbijstand of verhaalsbijstand is een goed voorbeeld hiervan. Je kunt deze los afsluiten, bijvoorbeeld bij een bank, maar ook toevoegen aan de autoverzekering. Het is zonde om voor beide te betalen, terwijl ze hetzelfde verzekeren!

Bespaartip 6: betaal de premie in één keer

Sommige verzekeraars geven korting als je de premie in één keer betaalt. Je kunt hiermee wel 6% van de premie besparen!

Bespaartip 7: vergelijk regelmatig autoverzekeringen

De premie van autoverzekeringen veranderen continu. Daarnaast worden bestaande klanten niet beloond, een reden waarom wij Lastenvrij zijn begonnen.

In november 2016 verhoogde verzekeraars hun premies nog. Daarnaast zijn er verzekeraars die soms ineens een stuk voordeliger zijn, maar alleen nieuwe klanten profiteren van deze verlaging!

Blijf daarom géén jaren bij dezelfde verzekeraar en vergelijk regelmatig. Plan bijvoorbeeld een vast moment in om autoverzekeringen te vergelijken en om eventueel over te stappen. Je kunt hiermee enorm veel geld besparen. 

Je weet binnen één minuut al wat de goedkoopste autoverzekering is.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: