Wat is no-claimkorting?
De no-claimbeschermer beschermt dus de no-claimkorting. Hieronder staat wat no-claimkorting is:
No-claimkorting
Iedere autoverzekering kent een ”basispremie”. Dit is de premie zonder kortingen. De basispremie is voor iedereen anders. De basispremie kan lager worden door no-claimkorting.
De hoogte van de no-claimkorting wordt bepaald door het aantal schadevrije jaren die je hebt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de no-claimkorting.
Lees alles over no-claimkorting
Schadevrije jaren
Ieder jaar dat je een autoverzekering hebt en géén schade claimt of veroorzaakt, ontvang je één schadevrij jaar.
Wanneer je een schade claimt of veroorzaakt verlies je vijf schadevrije jaren. Wanneer je schadevrije jaren verliest, wordt de no-claimkorting lager en de premie hoger.
De no-claimbeschermer zorgt ervoor dat je géén no-claimkorting verliest na het claimen of het veroorzaken van een schade. Hierdoor wordt de premie niet hoger. Je verliest wel gewoon schadevrije jaren.
Lees alles over schadevrije jaren
Hoe werkt de no-claimbeschermer?
Wanneer je een autoverzekering met no-claimbeschermer hebt, kun je ieder jaar één schade claimen of veroorzaken zonder dat je daarna meer premie gaat betalen.
Door de no-claimbeschermer val je namelijk niet terug in no-claimkorting, waardoor de premie hetzelfde blijft als voor de schadeclaim. Je verliest wel schadevrije jaren.
Rekenvoorbeeld
Wanneer je 3 schadevrije jaren hebt, krijg je 65% no-claimkorting op de basispremie. Je betaalt hierdoor bijvoorbeeld 525 euro per jaar.
Wanneer je vervolgens een schade veroorzaakt verlies je 5 schadevrije jaren. Hierdoor zou de no-claimkorting eigenlijk dalen naar 40%.
Op basis van deze no-claimkorting zou je eigenlijk 900 euro per jaar betalen. Omdat je een no-claimbeschermer hebt, blijft de premie 525 euro.
Welke schade zorgen niet voor terugval in no-claimkorting?
Sommige schades zorgen doorgaans nooit voor een terugval in schadevrije jaren (en no-claimkorting), ook als je géén no-claimbeschermer hebt. Het zijn vaak beperkt casco schades.
Hieronder staan de schades die niet voor een terugval zorgen:
- Verhaalschades
- Schades die je voor eigen rekening neemt
- Schades die ontstaan bij het vervoeren van gewonden
- Schades die ontstaan door een aanrijding met fietser of voetganger (wanneer je hier niks aan kon doen)
- Schades die ontstaan na een inbraak of joyriding
- Die worden uitbetaald door de aanvullende verzekeringen
No-blame-no-claim-regeling
Bij autoverzekeraars met de no-blame-no-claim-regeling verlies je ook geen schadevrije jaren wanneer de schade buiten je schuld om is ontstaan. Denk hierbij aan schade door vandalisme.
Lees meer over de no-blame-no-claim-regeling
Hoe duur is een no-claimbeschermer?
Bij sommige verzekeraars is de prijs van een no-claimbeschermer een percentage van de premie, bijvoorbeeld 15%.
Bij andere verzekeraar kost de no-claimbeschermer zo’n 7 a 8 euro per maand.
Wat zijn de voor- en nadelen van een no-claimbeschermer?
Je kunt met behulp van onderstaande voor- en nadelen een afweging maken om wel of geen no-claimbeschermer toe te voegen aan een autoverzekering:
Voordelen
- Je kunt een schade claimen zonder meer premie te gaan betalen
Nadelen
- Je verliest wél schadevrije jaren
- Bij een malusregistratie is het moeilijker om over te stappen
- Wanneer je overstapt na een schadeclaim wordt de autoverzekering waarschijnlijk duurder
- Je blijft daardoor eerder bij een duurdere autoverzekeraar, omdat je moeilijker weg kunt
- Je betaalt iedere maand premie voor de no-claimbeschermer
Overstappen na het gebruik van een no-claimbeschermer
De no-claimbeschermer beschermt de no-claimkorting, maar niet de schadevrije jaren. Hierdoor heb je na het claimen of veroorzaken van een schade meer no-claimkorting dan eigenlijk zou moeten volgens het aantal schadevrije jaren dat je nog over hebt.
Wanneer je naar een andere verzekeraar gaat zal deze de premie opnieuw berekenen op basis van het aantal schadevrije jaren dat je nog over hebt. De premie zal hierdoor waarschijnlijk een stuk hoger worden.
Malusregistratie
Na het claimen of veroorzaken van een schade verlies je vijf schadevrije jaren.
Wanneer je voor het claimen of veroorzaken van de schade drie schadevrije jaren hebt, heb je er na de claim nog maar min twee over. Wanneer je in de min staat qua schadevrije jaren noemen we dat een malusregistratie.
Moeilijker om over te stappen
Wanneer je bij de huidige verzekeraar blijft merk je weinig van deze malusregistratie. Omdat je no-claimkorting beschermt is, blijf je hetzelfde betalen.
Wanneer je wilt overstappen naar een betere of goedkopere autoverzekering, ontstaat het probleem. Het is namelijk moeilijker om een nieuwe autoverzekering af te sluiten met een malusregistratie, omdat verzekeraars je kunnen weigeren.
Wanneer er een verzekeraar is die je toch wilt accepteren, krijg je geen no-claimkorting maar een no-claimtoeslag! Je hebt namelijk minder dan nul schadevrije jaren!
Lees alles over de malusregistratie
Wanneer is een no-claimbeschermer overbodig?
Het kan overbodig zijn om een no-claimbeschermer af te sluiten, wanneer je veel schadevrije jaren hebt.
De hoogte van de no-claimkorting wordt bepaalt door de bonus-malus ladder van verzekeraar. Wanneer je veel schadevrije jaren hebt komt je op de bovenste trede van de bonus-malus ladder te staan. Deze geeft bijvoorbeeld 80% no-claimkorting.
Wanneer je één schade claimt of veroorzaakt val je terug in schadevrije jaren en daal je op de bonus-malus ladder. Vaak geven de bovenste treden van deze ladder dezelfde no-claimkorting, waardoor je na de schadeclaim nog steeds 80% korting krijgt.
Hierdoor kun je dus al een schade claimen zonder terug te vallen in no-claimkorting.
Lees meer over de bonus-malus ladder
Welke verzekeraars hebben een no-claimbeschermer?
De no-claimbeschermer was een populaire aanvullende verzekering, maar steeds meer verzekeraars zijn gestopt met het aanbieden van deze aanvulling.
Hieronder staan verzekeraars die in 2019 nog steeds een no-claimbeschermer aanbieden:
- Allianz
- Centraal Beheer Achmea
- FBTO
- Interpolis