Schadeverzekering Inzittenden: wat is dat?

Geschreven op 06-07-15
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
De schadeverzekering inzittenden is een aanvullende autoverzekering, die extra zekerheid biedt voor de bestuurder en inzittenden van een auto. De schadeverzekering inzittenden biedt dekking voor letselschade na een verkeersongeluk.

Wanneer de bestuurder of een inzittende na een ongeluk letselschade oplopen, kunnen ze bijvoorbeeld rekenen op een vergoeding voor eventueel inkomensverlies, aanpassingen aan de woning en smartengeld. Daarnaast wordt bijvoorbeeld schade aan kleding en bagage vergoed.

Lees nu alles over deze inzittendenverzekering: waarom een schadeverzekering inzittenden afsluiten? Welke dekking biedt deze verzekering? Hoe duur is de inzittendenverzekering en wat is eventueel het alternatief?

Vergelijk vervolgens vele autoverzekeringen met elkaar:

Waarom een schadeverzekering inzittenden afsluiten?

Je sluit een schadeverzekering inzittenden af om de bestuurder en de inzittenden te verzekeren tegen letselschade. Daarnaast vergoedt de schadeverzekering inzittenden schade aan kleding en bagage.

Hoge kosten na invaliditeit

Een ongeluk kan voor de inzittenden van een auto ingrijpende gevolgen hebben, ook financieel. Zo kan een inzittende bijvoorbeeld invalide raken en in een rolstoel terecht komen.

De inzittende is dan misschien niet meer in staat om te werken. Daarnaast moeten er misschien aanpassingen worden gedaan aan de woning, om deze rolstoelvriendelijk te maken.

Dit brengt allemaal enorme kosten met zich mee. Bijvoorbeeld het inkomensverlies en de kosten om de woning aan te passen zijn gedekt op de schadeverzekering inzittenden.

Schadeverzekering inzittenden óók voor de bestuurder

Sommige auto-eigenaren denken dat de schadeverzekering inzittenden er alleen is voor de passagiers. De schadeverzekering inzittenden is er echter ook voor de bestuurder van de auto!

Als jij als bestuurder een schade veroorzaakt, kun je hier letselschade aan overhouden. Omdat je de schade zelf hebt veroorzaakt, kun jij deze schade nergens verhalen.

Als je een schadeverzekering Inzittenden hebt. Dan is deze letselschade te verhalen op de schadeverzekering inzittenden.

Wanneer de bestuurder aansprakelijk is voor het auto-ongeluk kunnen de passagiers hun schade verhalen op de WA autoverzekering van de bestuurder.

Wat dekt een schadeverzekering inzittenden?

De schadeverzekering inzittenden biedt dekking voor immateriële en materiële schade.

Immateriële schade is bijvoorbeeld emotionele schade na een verkeersongeval door pijn en verdriet. De vergoeding van immateriële schade noemen we smartengeld.

Onder materiële schade valt schade die direct uit te drukken is in geld, bijvoorbeeld beschadigde bagage.

Hieronder staat precies waar de schadeverzekering inzittenden dekking voor biedt:

Immateriële schade

 • Letselschade
 • Inkomensverlies door letsel
 • Smartengeld
 • Kosten voor levensonderhoud
 • Kosten voor een uitvaart bij overlijden

 

Materiële schade

 • Schade aan spullen in de auto
 • Schade aan bagage en kleding

 

Verzekerde bedragen

De schadeverzekering inzittenden vergoedt de daadwerkelijk geleden schade, vaak tot een bedrag van 1.000.000 euro.

Het verzekerde bedrag kan echter per autoverzekeraar anders zijn. Zo kan een verzekeraar bijvoorbeeld ook een verzekerd bedrag van 500.000 of 2.500.000 euro hebben.

Je kunt in de polisvoorwaarden van de verzekeraar zien wat de verzekerde bedragen zijn. De verzekerde bedragen gelden voor alle inzittenden samen, per schadegebeurtenis.

Hoeveel inzittenden zijn verzekerd op de schadeverzekering inzittenden?

Hoeveel inzittenden verzekerd zijn op de schadeverzekering inzittenden is afhankelijk van het aantal gordels in de auto.

Wanneer er vier gordels in de auto zitten, dan biedt de inzittendenverzekering dekking voor vier personen.

De inzittendenverzekering biedt doorgaans dekking voor de bestuurder en de inzittenden, terwijl deze in de auto zitten, in- en uitstappen, tanken bij een tankstation én wanneer zij langs de weg een noodreparatie uitvoeren.

Het maakt niet uit wie aansprakelijk is voor het verkeersongeluk

De schadeverzekering inzittenden kan uitkeren ongeacht de schuldvraag. Dit betekent dat deze inzittendenverzekering de schade ook kan vergoeden als de bestuurder zelf schuldig is aan het verkeersongeluk.

Het maakt dus niet uit wie aansprakelijk is voor de schade. Wanneer er niemand kan worden aangewezen als schuldige, kan de verzekeraar ook uitkeren.

Wanneer biedt de schadeverzekering inzittenden géén dekking?

Het kan ook voorkomen dat de schadeverzekering inzittenden geen dekking biedt voor schade na een verkeersongeluk.

Zo biedt de inzittendenverzekering doorgaans géén dekking als het verkeersongeval ontstaat als:

 • De bestuurder onder invloed van alcohol of drugs rijdt
 • De bestuurder geen geldig rijbewijs heeft
 • De bestuurder de auto gebruikt als taxi
 • De bestuurder deelneemt aan races

 

Hoe duur is een schadeverzekering inzittenden?

Bijna alle autoverzekeraars bieden een Schadeverzekering Inzittenden aan. Deze is bij een autoverzekering af te sluiten. D

De premie van deze aanvullende autoverzekering ligt tussen de €2,20 en €4,40 per maand. Deze bedragen zijn doorgaans inclusief assurantiebelasting.

Het alternatief van de Schadeverzekering Inzittenden

Het alternatief (of de uitbreiding) van de schadeverzekering inzittenden kan de ongevallenverzekering inzittenden. De ongevallenverzekering inzittenden is doorgaans goedkoper, maar heeft een minder uitgebreide dekking.

Het verschil

Het grootste verschil is dat de ongevallenverzekering inzittenden niet de daadwerkelijk geleden schade uitkeert, maar een vast bedrag bij blijvende invaliditeit of overlijden.

Bij blijvende invaliditeit keert de ongevallenverzekering Inzittenden meestal tussen de €20.000 en €50.000 uit. Bij overlijden keert deze tussen de €10.000 en €20.000 uit.

De ongevallenverzekering biedt daarnaast geen dekking voor schade aan kleding en bagage.

De schadeverzekering Inzittenden keert de daadwerkelijke schade uit tot doorgaans €1.000.000 voor alle inzittenden, per gebeurtenis.

Schadeverzekering inzittenden of ongevallenverzekering inzittenden?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]