Aanrijding met een dier, wat nu?

Het is schrikken, een aanrijding met een dier die onverwachts over de weg loopt. Dieren kunnen enorme schade toebrengen aan de auto. Vergoedt de verzekeraar de schade door een aanrijding met een dier óf is deze schade ergens te verhalen?

Aanrijding met wilde dieren

Wilde dieren, zoals herten en zwijnen, hebben geen eigenaar. Daarom is er niemand aansprakelijk voor deze dieren. Je hebt niemand om de schade op te verhalen.

De schade die ontstaat na een aanrijding met loslopend wild is alleen verzekerd op de WA beperkt– en WA volledig casco verzekering. Wanneer je alleen een WA autoverzekering hebt, moet je zelf opdraaien voor de schade.

Alleen de schade die is ontstaan door de aanrijding met het dier wordt vergoed. De schade die ontstaat doordat je moet uitwijken voor een dier en bijvoorbeeld tegen een boom rijdt, is alleen verzekerd op de WA volledig casco verzekering.

Wilde dieren in een leefgebied

Wanneer de wilde dieren in een leefgebied worden beheerd, kan de eigenaar van het leefgebied aansprakelijk worden gesteld. Je kunt de eigenaar van het leefgebied bijvoorbeeld aansprakelijk stellen wanneer er nergens waarschuwingsborden aanwezig waren.

Aanrijding met huisdieren

Huisdieren hebben een eigenaar, die aansprakelijk kan worden gesteld. Wanneer een hond plotseling de weg oversteekt en er ontstaat een aanrijding, dan is de eigenaar aansprakelijk. Je moet daarbij wel aantonen dat de eigenaar van de hond aansprakelijk is. Onder huisdieren worden niet alleen honden en katten verstaan, maar ook paarden, koeien  en schapen.

Je kunt de schade op de eigenaar van het dier verhalen door deze aansprakelijk te stellen voor de schade. Wanneer de schade niet te verhalen is op de eigenaar van het dier, dan is de schade te verhalen op de WA beperkt of WA volledig casco verzekering.

Lees alles over iemand aansprakelijk stellen voor een autoschade

Schade melden na aanrijding met loslopende wild

Je kunt de schade dus verhalen op de WA beperkt- en volledig casco verzekering. Je doet dit door een schadeformulier op te sturen naar de verzekeraar. Het is belangrijk om aan te tonen dat de schade is ontstaan door een dier. Je kunt dit aantonen door foto’s te maken van het aangereden dier. Daarnaast is het aan te tonen met bijvoorbeeld een dashboardcamera of een politierapport.

Gevolgen voor de premie

De aanrijding met loslopend wild is verzekerd op de WA beperkt- en volledig casco verzekering. Wanneer je deze dekking hebt dan krijg je de schade dus vergoedt.

WA beperkt casco schades hebben meestal geen invloed op de schadevrije jaren. Je valt dus meestal niet terug in schadevrije jaren en no-claimkorting. Hierdoor heeft de schade door een aanrijding met een dier vaak géén gevolgen voor de premie van de autoverzekering.

Vergelijk autoverzekeringen

Kijk even of de autoverzekering die je nu hebt te duur is. Vergelijk alle autoverzekeringen en ontdek wat op dit moment de voordeligste is: