Autorijden met hakken of slippers, mag dat?

Geschreven op: 7 december 2017

Je hebt misschien een mooi outfit aan waar hoge hakken bij horen óf bent op vakantie en wilt met slippers rijden, maar mag dat wel?

Wettelijk niet verboden

Het is in Nederland niet verboden om met hoge hakken of slippers te rijden. Het is zelfs toegestaan om met sokken of blote voeten te rijden. Het kan wel gevaarlijker zijn, dan rijden met goede schoenen.

Het is, volgens Artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994, wel verboden om gevaar te veroorzaken in het verkeer. Deze wet zeg:

”Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Je mag dus geen gevaar veroorzaken. Het is alleen moeilijk om aan te tonen dat door te rijden met hakken of slippers een gevaar veroorzaakt is. Deze wet is daarom niet krachtig genoeg om het echt te verbieden.

Je kunt wel aansprakelijk worden gesteld voor schade die ontstaat door gevaarlijke handelingen, alleen de vraag is in hoeverre dit mogelijk is. Degene die eist moet namelijk bewijzen dat de schade is ontstaan door de hakken of slippers, en dit is bijna onmogelijk.

Niet verboden, maar wel gevaarlijk

Het is dus niet verboden om te rijden met hoge hakken of slippers, maar het kan wel extra gevaar opleveren.

De hakken of slippers kunnen makkelijker van de pedalen afglijden, waardoor er een ongeluk kan ontstaan. Het is ook mogelijk de slippers achter de pedalen blijven hangen, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan.

Het is daarom verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het autorijden. Leg bijvoorbeeld een goed paar schoenen in de auto. Je kunt deze dragen tijdens het autorijden en na het rijden weer hoge hakken of slippers aantrekken.

Wel verboden in het buitenland

Het is in Nederland niet verboden om met slippers of blote voeten te rijden, maar in het buitenland wel. Rijden op slippers is bijvoorbeeld verboden in Frankrijk en Spanje. In Frankrijk is het mogelijk om een boete van €90 te ontvangen!

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen