Autoschade claimen of zelf betalen?

Je hebt autoschade en wilt deze claimen bij de verzekeraar, maar is het slim om alle schades te claimen of is het verstandig om (kleine) schades zelf te betalen?

Je kunt na een schadeclaim 5 schadevrije jaren verliezen en gaat daardoor meer premie betalen. Daardom kan het soms slimmer zijn om de schade zelf te betalen…

De autoschade claimen

Autorijden brengt risico’s met zich mee. Daarom zijn er autoverzekeringen. Je kunt de opgelopen schade claimen bij de autoverzekeraar. De verzekeraar kijkt vervolgens wie aansprakelijk is én of de schade verzekerd is. Soms is de schade te verhalen op iemand anders. Wanneer de schade niet te verhalen is, dan kan de verzekeraar de schade eventueel vergoeden.

Wanneer je alleen een WA autoverzekering hebt, dan vergoedt de verzekeraar alleen de schade die je met de auto hebt toegebracht aan de tegenpartij. Wanneer je een uitgebreidere autoverzekering hebt, dan kan de verzekeraar ook de schade aan je eigen auto vergoeden. In beide gevallen kan het gevolgen hebben voor de premie.

Gevolgen voor de premie

Wanneer je de schade hebt veroorzaakt en de verzekeraar moet de schade aan de tegenpartij vergoeden óf wanneer je de schade aan je eigen auto laat vergoeden op de WA volledig casco verzekering, dan verlies je 5 schadevrije jaren. Hierdoor daal je op de bonus/malus-ladder en ga je iedere maand meer premie betalen.

Je hebt pas na 5 jaar schadevrij rijden, dezelfde hoeveelheid schadevrije jaren als vóór de schadeclaim. In deze 5 jaar betaal je meer premie. De extra premie die je in deze 5 jaar betaalt, moet lager zijn dan de uitbetaalde schade. Anders is het onverstandig om de schade uit te laten keren.

Schadeclaims die geen effect hebben op de premie

Niet alle schadeclaims hebben negatieve gevolgen voor schadevrije jaren, de no-claimkorting en dus de premie. Deze schades zorgen niet voor een terugval:

 

No-claimbeschermer beschermt de no-claimkorting

Sommige autoverzekeraars hebben een no-claimbeschermer. Je kunt deze aanvullende verzekering bij de autoverzekering afsluiten.

Je kunt dankzij deze no-claimbeschermer ieder jaar één schade claimen zonder terug te vallen in no-claimkorting. Je gaat hierdoor niet meer premie betalen na een schadeclaim. Je kunt de schade hierdoor eerder laten uitbetalen, omdat de schade geen gevolgen heeft voor de premie.

Lees alles over de no-claimbeschermer

De schade voor eigen rekening nemen

Je gaat na een schadeclaim meestal meer premie betalen, omdat je 5 schadevrije jaren verliest en daardoor de no-claimkorting daalt. Je gaat dus 5 jaar meer premie betalen dan vóór de schadeclaim.

Kleine schadebedragen zijn eventueel voor eigen rekening te nemen. Je verliest hierdoor géén schadevrije jaren en gaat niet meer premie betalen. Je neemt de schade voor eigen rekening als het schadebedrag lager is dan de extra premie die je in 5 jaar moet betalen, doordat je schadevrije jaren verliest.

Wanneer de schade bijvoorbeeld 400 euro is en je gaat door de terugval in 5 jaar 850 euro meer premie betalen, dan verlies je dus 450 euro als je de schade laat uitbetalen. Het is dan slimmer om de schade voor eigen rekening te nemen.

Uitbetaalde schade achteraf alsnog voor eigen rekening nemen

Sommige mensen laten de schade vergoeden en worden daarna pas geconfronteerd met een premieverhoging. Daarna bedenken ze dat het misschien toch slimmer is om de schade alsnog zelf te betalen. Gelukkig bieden de meeste verzekeraars de mogelijkheid om de schade alsnog voor eigen rekening te nemen.

Het verschilt per verzekeraar wat de bedenktijd is na het claimen van een schade, maar meestal is dit binnen een jaar wel mogelijk. Je vindt dit terug in de polisvoorwaarden of kunt contact opnemen met de verzekeraar.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk alle autoverzekeringen. Je zet alle premies én polisvoorwaarden binnen één minuut op een rij: