Autoschade claimen of zelf betalen?

Geschreven op 03-11-17
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt autoschade en wilt deze claimen bij de verzekeraar, maar is het slim om alle schades te claimen of is het verstandig om (kleine) schades zelf te betalen?

Je kunt na een schadeclaim schadevrije jaren verliezen, waardoor de autoverzekering duurder wordt. Daarom kan het soms voordeliger zijn om de schade zelf te betalen.

Lees nu alles over het claimen van een autoschade. Vergelijk daarna even alle autoverzekeringen...

Autoschade claimen

Autorijden brengt risico’s met zich mee. Daarom zijn er autoverzekeringen. Je kunt de opgelopen schade claimen bij de autoverzekeraar.

Schade verhalen

De verzekeraar kijkt vervolgens wie aansprakelijk is én of de schade verzekerd is. Soms is de schade te verhalen op iemand anders. Wanneer de schade niet te verhalen is, dan kan de verzekeraar de schade eventueel vergoeden.

Claimen op de autoverzekering

Wanneer je alleen een WA autoverzekering hebt, dan vergoedt de verzekeraar alleen de schade die je met de auto hebt toegebracht aan de tegenpartij.

Wanneer je een uitgebreidere autoverzekering hebt, dan kan de verzekeraar ook de schade aan je eigen auto vergoeden. In beide gevallen kan het gevolgen hebben voor de premie.

Welke gevolgen heeft een schadeclaim op de premie?

Wanneer je een schade veroorzaakt of claimt op een WA volledig casco verzekering, dan verlies je 5 schadevrije jaren.

Hierdoor daal je op de bonus/malus-ladder en ga je iedere maand meer premie betalen. Je hebt pas na 5 jaar schadevrij rijden, dezelfde hoeveelheid schadevrije jaren als vóór de schadeclaim. In deze 5 jaar betaal je meer premie.

De extra premie die je in deze 5 jaar betaalt, moet lager zijn dan de uitbetaalde schade. Anders kan het onverstandig zijn om de schade uit te laten keren.

Welke schadeclaims hebben geen gevolgen op de premie?

Niet alle schadeclaims hebben negatieve gevolgen voor schadevrije jaren, de no-claimkorting en dus de premie. Deze schades zorgen niet voor een terugval:

  • Verhaalschades
  • Die je voor eigen rekening neemt
  • Die ontstaat bij het vervoeren van gewonden
  • Die ontstaat door aanrijding met fietser of voetganger (wanneer je hier niks aan kon doen)
  • Beperkt casco schades (brand, diefstal, ruitschade, botsing met wild, stormschade)
  • Door inbraak of joyriding
  • Die worden uitbetaald door aanvullende verzekeringen

 

De no-claimbeschermer ”beschermt” de no-claimkorting

Sommige autoverzekeraars hebben een no-claimbeschermer. Je kunt deze aanvullende verzekering bij de autoverzekering afsluiten.

Je kunt dankzij deze no-claimbeschermer ieder jaar één schade claimen zonder terug te vallen in no-claimkorting. Je gaat hierdoor niet meer premie betalen na een schadeclaim, maar verliest wel schadevrije jaren.

Wanneer je een autoverzekering met no-claimkorting hebt, worden de negatieve gevolgen van een schade claim niet (direct) zichtbaar.

Lees alles over de no-claimbeschermer

De schade voor eigen rekening nemen of niet?

Je gaat na een schadeclaim meestal meer premie betalen, omdat je 5 schadevrije jaren verliest en daardoor de no-claimkorting daalt.

Je gaat dus 5 jaar meer premie betalen dan vóór de schadeclaim.

Kleine schades

Kleine schades zijn eventueel voor eigen rekening nemen. Je verliest hierdoor géén schadevrije jaren en gaat niet meer premie betalen.

Je neemt de schade voor eigen rekening als het schadebedrag lager is dan de extra premie die je in 5 jaar moet betalen, doordat je schadevrije jaren verliest.

Wanneer de schade bijvoorbeeld 400 euro is en je gaat door de terugval in 5 jaar 850 euro meer premie betalen, dan verlies je dus 450 euro als je de schade laat uitbetalen.

Het is dan slimmer om de schade voor eigen rekening te nemen.

Uitbetaalde schade achteraf alsnog voor eigen rekening nemen

Sommige mensen laten de schade vergoeden en worden daarna pas geconfronteerd met een premieverhoging. Daarna bedenken ze dat het misschien toch slimmer is om de schade alsnog zelf te betalen.

Gelukkig bieden de meeste verzekeraars de mogelijkheid om de schade alsnog voor eigen rekening te nemen.

Het verschilt per verzekeraar wat de bedenktijd is na het claimen van een schade, maar meestal is dit binnen een jaar wel mogelijk.

Je vindt dit terug in de polisvoorwaarden of kunt contact opnemen met de verzekeraar.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template