Autoschade: is het verplicht om deze te melden?

Je hebt een autoschade en wilt weten of het verplicht is om deze te melden. Sommige schades zijn namelijk verplicht om te melden, maar niet alle schades.

Lees daar nu alles over…

Schade met een tegenpartij

Je bent verplicht om schades te melden waarbij een tegenpartij betrokken is, bijvoorbeeld bij een aanrijding. Je meldt de schade door samen met de tegenpartij een schadeformulier in te vullen. Je stuurt het schadeformulier vervolgens naar de autoverzekeraar, die hiermee kan beoordelen wie schuldig is.

Wanneer je zelf schuldig bent, kan je verzekeraar aansprakelijk worden gesteld. Wanneer de verzekeraar niet op de hoogte is van de aanrijding kan deze zich moeilijk verweren tegen de aansprakelijkheid.

Voorbeeld van schades die verplicht zijn om te melden:

Hieronder staan een aantal voorbeelden waarbij het verplicht is om de schade te melden:

  • Je hebt een fietser of voetganger aangereden
  • Je hebt een aanrijding gehad met een andere automobilist
  • Je bent tijdens het parkeren tegen een andere auto aangereden
  • Je bent tegen een paal aangereden (gemeente is de tegenpartij)

 

Niet melden

Het is niet verplicht om schades te melden waarbij geen tegenpartij betrokken is, bijvoorbeeld bij ruitschade. Daarnaast hoeven schades, die niet verzekerd zijn én waarbij geen tegenpartij betrokken is, niet te worden gemeld.

Denk hierbij aan een aanrijding met loslopend wild. Deze schades worden niet uitbetaald op de WA autoverzekering. De verzekeraar hoeft hier dus niet van op de hoogte te zijn.

Hieronder staan nog 3 voorbeelden van schades die niet verplicht hoeven te worden gemeld:

Voorbeeld van schades die niet verplicht zijn om te melden

Zelfs wanneer een schade wél verzekerd is, hoeft deze niet verplicht te worden gemeld. Het is soms zelfs slimmer om deze niet te melden, bijvoorbeeld bij kleine schades.

Wanneer iemand bijvoorbeeld een kras op de auto heeft gezet. Deze vandalisme is verzekerd op de WA volledig casco verzekering, maar zorgt meestal wel voor een terugval in schadevrije jaren en no-claimkorting. Je gaat door deze claim dus meer premie betalen. Wanneer het schadebedrag lager is dan de extra premie, is het niet slim om deze schade te melden.

Autoschade claimen of niet?

Binnen welke termijn moet een schade worden gemeld?

Meld een schade, die verplicht is om te melden, zo snel mogelijk. Volgens de polisvoorwaarden van veel verzekeraars moet de schade binnen 3 dagen worden gemeld. Door de schade snel te melden, kan deze sneller worden afgehandeld door de verzekeraar.

Niet meewerken aan het afhandelen van een schade kan gevolgen hebben. De verzekeraar kan de polis beëindigen en de schade, in het uiterste geval, op jou verhalen!

Schade melden

Je meld een autoschade door een schadeformulier in te vullen. Het is niet wettelijk verplicht om een schadeformulier in te vullen, maar de verzekeraars eisen dit wel.

De verzekeraar heeft een schadeformulier nodig om te bepalen wie er aansprakelijk is voor de schade. Vergeet de achterkant van het schadeformulier niet in te vullen.

Het wordt vaak aangeraden om ook bij andere schades, zoals een schade door vandalisme of storm, ook een schadeformulier in te vullen. Uiteraard hoeft deze alleen te worden ingevuld, als je de schade wilt claimen op de autoverzekering.

Vergelijk autoverzekeringen

Kijk even welke autoverzekeringen voordelig zijn. Maak binnen een minuut een vergelijking: