Gegevens én bewijzen verzamelen
Het is belangrijk om gegevens én bewijzen te verzamelen na een autoschade.
Hieronder staan de stappen die je kunt nemen:
Schadeformulier invullen
Vul samen met de tegenpartij (de voorkant) van het schadeformulier in. Je hebt hierdoor alle gegevens van de tegenpartij.
Je geeft bij vraag 14 en 15 een duidelijke schets van de situatie, waardoor de verzekeraar kan zien wat er precies gebeurd is.
Onderteken het schadeformulier niet als je het oneens bent met de beschrijving. Je geeft met je handtekening namelijk aan dat je het eens bent met de omschrijving.
Schadeformulier invullen, hoe doe je dat?
Foto’s maken
Verzamel bewijsmateriaal door goede foto’s te maken, vanuit verschillende hoeken. Maak foto’s van de schade, eventuele remsporen of glas op de weg.
Je kunt deze foto’s later gebruiken om de aansprakelijkheid van de tegenpartij aan te tonen.
Getuigen van de aanrijding
Getuigen vormen een belangrijk onderdeel van de bewijslast. Verzamel daarom de gegevens van alle getuigen. Stel vervolgens een getuigenverklaring op.
De verzekeraar kan deze getuigenverklaringen meenemen in de beoordelingen van de aansprakelijkheid. Daarnaast kan de verzekeraar contact opnemen met de getuigen om aanvullende informatie op te vragen.
De politie
Bij alleen blikschade is het niet nodig om te politie te bellen. Bel de politie wel als:
- Als er gewonden zijn
- Als er een auto enorm beschadigd is
- Als er een buitenlands voertuig bij betrokken is
- Als de dader doorgereden is
- Bij een conflict met de tegenpartij (ga niet discussiëren)
- Bij het vermoeden van een misdrijf (drank/drugsmisbruik, rijden zonder rijbewijs etc.)
De bevindingen van de politie kunnen later ook als bewijsmateriaal worden gebruikt, om de tegenpartij aansprakelijk te stellen.
Schade verhalen op de WA volledig casco verzekering
Je hoeft de schade niet altijd zelf te verhalen. Wanneer je een WA volledig casco verzekering hebt afgesloten, kun je de schade claimen op je eigen autoverzekering.
Je verzekeraar keert de schade uit en gaat de schade vervolgens zelf verhalen op de tegenpartij.
Rechtsbijstand of verhaalservice
Wanneer je alleen een WA of WA beperkt casco verzekering hebt, kan het nog steeds zijn dat je de schade niet zelf hoeft te verhalen.
Rechtsbijstand of verhaalsbijstand
Wanneer je een rechtsbijstandverzekering óf een verhaalsbijstandverzekering hebt, krijg je hulp bij het verhalen van de schade. Dit scheelt veel tijd en moeite.
Neem contact op met de auto- óf rechtsbijstandverzekeraar om de verhaalservice in te schakelen.
Autoverzekering met tussenpersoon
Wanneer je een autoverzekering met tussenpersoon hebt, betaal je iedere maand doorlopende provisie. Veel tussenpersonen biedt in ruil voor deze provisie hulp bij het verhalen van een schade.
Zelf de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stellen
Wanneer je géén WA volledig casco verzekering, rechtsbijstand, verhaalsbijstand óf een tussenpersoon die de schade wilt verhalen hebt, dan moet je het zelf doen.
Je moet als Je moet als ”eisende partij” aantonen dat de tegenpartij verantwoordelijk is de schade. Je stelt de tegenpartij aansprakelijk via een aansprakelijkheidsstelling.
Je kunt deze aansprakelijkstelling rechtstreeks naar de verzekeraar van de tegenpartij sturen.
Bewijs
Geef hierbij aan hoe de schade ontstaan is én waarom de tegenpartij aansprakelijk is. Voeg daar bewijzen aan toe, zoals foto’s, getuigenverklaringen en een politierapport.
Je kunt de situatie verduidelijken door bijvoorbeeld een printscreens van Google Maps mee te sturen met een toelichting.
Schatting van de schade
Vraag aan een autogarage een schatting van de schade. Stuur deze ook naar de verzekeraar van de tegenpartij. Die kan vervolgens bepalen of het noodzakelijk is om een expert in te schakelen.
Erkend de tegenpartij aansprakelijkheid?
Vervolgens kunnen er drie dingen gebeuren:
- De verzekeraar/tegenpartij erkend aansprakelijkheid
- De verzekeraar/tegenpartij erkend gedeeltelijke aansprakelijkheid
- De verzekeraar/tegenpartij erkend géén aansprakelijkheid
Wanneer de tegenpartij de schade erkent, krijg je de schade vergoedt en is de schade met succes verhaald.
Wanneer de tegenpartij de schade gedeeltelijk erkend, zijn beide partijen aansprakelijk. De verzekeraar stelt dan een schulddeling voor. Het is niet altijd zo dat beide partijen voor 50% schuldig zijn. De tegenpartij kan ook voor 80% schuldig zijn.
Wanneer de aansprakelijk niet wordt herken, keert de verzekeraar niks uit. Je moet de schade voor eigen rekening nemen óf starten met een gerechtelijke procedure.
Zonder rechtsbijstandverzekering kan dit een moeilijke en dure opdracht zijn.
Schade door een onbekende dader verhalen
Wanneer de schade is ontstaan door een onbekende dader kun je de schade misschien verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer.
Deze is opgericht om mensen schadeloos te stellen, die schade hebben opgelopen door een onbekend óf onverzekerd voertuig.
De schade is niet zomaar te verhalen op het Waarborgfonds. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden.
Je kunt binnen een paar minuten controleren of je in aanmerking komt voor een vergoeding van het Waarborgfonds: