Autoverzekering met of zonder BTW?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 9-9-2019 | Leestijd: 4 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 9-9-2019 | Leestijd: 4 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 9-9-2019
Leestijd: 4 min.

Autoverzekering met of zonder BTW?

Geschreven op: 9 september 2019

Je kunt bij het vergelijken van autoverzekeringen de volgende vraag tegenkomen: ”wilt u de auto verzekeren inclusief of exclusief BTW?”.

Je kiest als particulier voor een autoverzekering inclusief BTW.

Je kunt als BTW-plichtige ondernemer BTW verrekenen, bijvoorbeeld van een nieuwe auto (of tweedehandse auto). Je kunt deze auto dan exclusief BTW verzekeren.

De cataloguswaarde van de auto wordt dan verlaagd met de BTW, waardoor de autoverzekering goedkoper wordt. De premie van een autoverzekering wordt namelijk grotendeels bepaalt door de waarde van de auto.

Lees nu alles over het verzekeren van een auto met of zonder BTW…

Assurantiebelasting i.p.v. BTW

Op vrijwel alle goederen in Nederland zit Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Op de premie van een autoverzekering zit géén BTW, maar assurantiebelasting.

Op autoverzekeringen (en andere verzekeringen) zit echter geen BTW.

Je betaalt wel assurantiebelasting. Sinds 2013 is de hoogte van assurantiebelasting 21%. Assurantiebelasting is niet aftrekbaar in tegenstelling tot BTW.

Wat betekent verzekeren zonder BTW?

Je kunt als BTW-plichtige ondernemer dus een autoverzekering zonder BTW afsluiten. Je kunt daardoor een goedkopere WA beperkt casco– en WA volledig casco verzekering (all risk) afsluiten.

Waarde van de auto

De premie van een WA beperkt casco verzekering en WA volledig casco verzekering wordt grotendeels bepaalt door de cataloguswaarde (of dagwaarde) van de auto.

Hoe hoger de waarde van de auto, hoe groter risico de verzekeraar loopt. Daardoor zorgt een hogere waarde voor een hogere verzekeringspremie.

Wanneer de auto zonder BTW verzekerd wordt, dan wordt de waarde dus verlaagd met 21%. Daardoor wordt de autoverzekering dus goedkoper.

WA autoverzekering

De premie van de WA autoverzekering is met en zonder BTW hetzelfde, omdat de premie niet gebaseerd wordt op de cataloguswaarde van de eigen auto.

Je bent met de WA verzekering namelijk alleen verzekerd voor de schade die jij met jouw auto toebrengt aan anderen. Je eigen auto is niet verzekerd voor schade, waardoor de waarde niet van belang is.

De cataloguswaarde wordt 21% lager bij een autoverzekering zonder BTW, maar bij het bepalen van de WA premie wordt er niet naar de cataloguswaarde gekeken.

Schadevergoeding exclusief BTW

De autoverzekering zonder BTW is goedkoper, maar wanneer er autoschade ontstaat dan vergoedt de verzekeraar de schade ook exclusief BTW.

De reparateur brengt wel BTW in rekening. Je moet dus BTW dus zelf voorschieten.

Je kunt de BTW bij de volgende aangifte terugvragen aan de Belastingdienst door de rekening van de reparateur in te dienen.

De verzekeraar keert de schade uit zonder BTW, omdat je anders BTW van de verzekeraar én van de Belastingdienst ontvangt.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af:

Static Template
[foobar id="88208"]