Autoverzekering opzeggen zonder vrijwaringsbewijs

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 31-7-2019 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 31-7-2019 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 31-7-2019
Leestijd: 3 min.

Autoverzekering opzeggen zonder vrijwaringsbewijs, kan dat?

Geschreven op: 31 juli 2019

Je ontvangt na het verkopen van een auto een vrijwaringsbewijs. Dit is een officieel bewijs waarmee je kunt aantonen dat je niet langer de eigenaar van een auto bent.

Je kunt een lopende autoverzekering meteen opzeggen door het vrijwaringsbewijs op te sturen naar de verzekeraar. De verzekeraar ziet dan dat de auto niet meer op naam staat en kan de autoverzekering beëindigen.

Je hebt het vrijwaringsbewijs misschien niet gekregen of bent deze kwijt. Je wilt de autoverzekering daarom opzeggen zonder vrijwaringsbewijs, maar kan dat nog steeds?

Autoverzekering opzeggen zonder vrijwaringsbewijs kon vroeger

Ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen en vroeger was het geen probleem om een autoverzekering te beëindigen zonder vrijwaringsbewijs.

De verzekeraar wilde officieel wel een vrijwaringsbewijs hebben, maar als je deze niet meer had kon je je autoverzekering gewoon opzeggen.

De verzekeraar hoefde alleen maar even in het kentekenregister van de RDW te kijken. Dan zag de verzekeraar dat de auto niet meer op naam stond. Vervolgens kon de verzekeraar de autoverzekering beëindigen.

Autoverzekeraars mogen niet meer zomaar in het kentekenregister

In 2016 is er een strengere privacywet van kracht gegaan: de Algemene Vordering Gegevensbescherming (AVG). Deze wet moet privacygevoelige gegevens beter beschermen.

Op wiens naam een kenteken staat wordt gezien als privacygevoelige informatie. Sinds de komst van de AVG mogen verzekeraars niet meer zomaar iets opvragen in het kentekenregister.

Als je je vrijwaringsbewijs kwijt bent, mag de verzekeraar niet meer in het kentekenregister kijken om te zien of de auto op naam staat.

Je moet door de komst van deze privacywet dus wél een vrijwaringsbewijs hebben om de autoverzekering op te zeggen (behalve als de auto per direct op te zeggen is).

Gelukkig zijn er meerdere manieren om het vrijwaringsbewijs op te vragen en de autoverzekering vervolgens op te zeggen.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef bewust géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af:

Static Template
[foobar id="88208"]