Gefinancierde auto verzekeren: waar op letten?
Je hebt een auto nodig voor het werk, maar hebt geen spaargeld. Je sluit daarom een persoonlijke lening af om een auto te kopen.
Je zet de auto op naam en bent dan officieel eigenaar van de auto. Je bent daardoor – net als alle andere autobezitters – verplicht om een autoverzekering af te sluiten, wegenbelasting te betalen en de auto te laten keuren. Verder moet de lening natuurlijk worden terugbetaald.
Ik ben Joost van Lastenvrij en ik vertel alles over het verzekeren van een auto die betaald is met geleend geld…
De WA verzekering
Als je je auto koopt met een persoonlijke lening dan ben jij doorgaans direct eigenaar. Je bent dus volledig verantwoordelijk voor de auto.
Je moet de auto minimaal WA verzekeren, want dit is wettelijk verplicht. Je moet deze autoverzekering afsluiten vanaf het moment dat de auto is overgeschreven.
De WA verzekering dekt de schade die jij met jouw auto toebrengt aan anderen. Deze autoverzekering biedt geen dekking voor schade aan de eigen auto.
De eventuele schade aan de eigen auto kan alleen worden verhaald op een tegenpartij die verantwoordelijk is voor de toegebrachte schade.
WA volledig casco (all risk) voor gefinancierde auto
Vaak worden auto’s – die bijvoorbeeld zijn aangekocht met een persoonlijke lening – uitgebreid verzekerd.
Daarom wordt er vaak voor een WA volledig casco verzekering (all risk) gekozen.
De WA volledig casco biedt – naast aansprakelijkheid – een zeer uitgebreide dekking voor schade aan de eigen auto.
Je auto is o.a. verzekerd voor:
- Brandschade
- Schade door diefstal
- Ruitschade
- Schade door een botsing met dieren
- Stormschade
- Schade door vandalisme
- Sschade door eigen schuld.
Uiteraard is de prijs van deze autoverzekering hoger dan de prijs van een ‘’eenvoudige WA verzekering’’.
Auto total loss, maar wel een lening
Het terugbetalen van een lening is een uitdaging, maar wanneer de auto total loss raakt is dit een persoonlijke ramp.
Total loss betekent dat de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. Het is daarom financieel gezien niet slim om de auto te repareren. Je hebt daardoor géén auto meer, maar nog wél een lening!
Het is de redenen dat veel mensen een gefinancierde auto uitgebreid verzekeren.
Goedkope autoverzekering is extra belangrijk
Je hebt extra kosten door de lening. Je moet deze lening namelijk terugbetalen mét rente. Verder voel je je misschien genoodzaakt om de meest uitgebreide autoverzekering af te sluiten.
Het is belangrijk dat je je lening kunt blijven terugbetalen. Sluit daarom een goedkope autoverzekering af. De enige manier om een goedkope autoverzekering te vinden is door veel autoverzekeringen met elkaar te vergelijken.
Op Lastenvrij staan alle autoverzekeringen die we in Nederland hebben. Dit zijn er meer dan 60! We laten precies zien hoe duur deze autoverzekeringen zijn en beiden de mogelijkheid om de polisvoorwaarden te vergelijken.
Je kunt vervolgens zelf een autoverzekering afsluiten bij de verzekeraar. Je betaalt daardoor geen doorlopende provisie aan een tussenpersoon. Ontdek nu wat de goedkoopste autoverzekering is en vergelijk in 30 seconden alle premies.
Geschreven door Joost van Herpen
Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.
Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.
Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.
Ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!