Veel schades claimen op een autoverzekering, wat zijn de gevolgen?

Je hebt enorme pech en daardoor meerdere autoschades achter elkaar moeten claimen. Je claimt deze schades op de autoverzekering zonder door te hebben dat dit gevolgen kan hebben voor de premie, het eigen risico én de polisvoorwaarden.

Na veel schadeclaims kan de verzekeraar namelijk maatregelen nemen om te voorkomen dat er nóg meer claims volgen…

Premieverhoging

Je kunt na een claimen van een schade terugvallen in schadevrije jaren. Hierdoor daalt de no-claimkorting en gaat de premie omhoog. Je kunt bij veel schadeclaims zelfs een malusregistratie (negatieve schadevrije jaren) krijgen, waardoor het moeilijker wordt om over te stappen naar een andere autoverzekeraar.

Hoger eisen risico 

De verzekeraar kan het eigen risico verhogen. Wanneer het standaard eigen risico bijvoorbeeld 150 euro is, dan kan de verzekeraar deze bijvoorbeeld verhogen met 500 euro. Hierdoor wordt het minder aantrekkelijk om kleine schades te claimen. Je moet dan alle schades tot 650 euro zelf betalen.

Polisvoorwaarden aanpassen

De verzekeraar kan er ook voor kiezen om de polisvoorwaarden aan te passen. Hierbij kunnen er bepaalde schades worden uitgesloten. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere ruitschades hebt geclaimd, kan de verzekeraar er voor kiezen om deze uit te sluiten. Hierdoor zijn ruitschades niet langer verzekerd. Hiermee hoopt de verzekeraar dat er minder schadeclaims komen.

Opzegging autoverzekering

Autoverzekeraar kunnen nog verder gaan. Bij veel schadeclaims kan de verzekeraar de autoverzekering opzeggen. Je auto is dan niet meer verzekerd en moet op zoek naar een andere verzekeraar.

Het kan lastig zijn om een nieuwe autoverzekering af te sluiten wanneer deze door een verzekeraar beëindigd. Andere verzekeraars staan niet te springen om iemand die veel schadeclaims heeft ingediend te verzekeren.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen en ontdek nu wat de goedkoopste is: