Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 2-8-2019 | Leestijd: 6 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 2-8-2019 | Leestijd: 6 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 2-8-2019
Leestijd: 6 min.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Geschreven op: 2 August 2019

Je moet bij het vergelijken van autoverzekeringen aangeven hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je weet niet meer hoeveel jaren je hebt en wilt weten hoe je hierachter kunt komen.

Je wilt namelijk voorkomen dat je een autoverzekering afsluit met de verkeerde premie en daarna opeens een enorme verhoging van de premie krijgt.

Je moet dan met terugwerkende kracht opeens veel geld betalen.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om erachter te komen hoeveel jaren je hebt. Hieronder staan 4 manieren…

1. Op de verzekeringspolis kijken

De makkelijkste manier om erachter te komen hoeveel schadevrije jaren je hebt, is door op de verzekeringspolis te kijken.

Sinds 1 januari 2014 zijn verzekeraars verplicht om minimaal één keer per jaar door te geven hoeveel schadevrije jaren je hebt. Bijna alle autoverzekeraars geven door hoeveel schadevrije jaren je hebt door dit op de nieuwe polis te zetten.

Je kunt de laatste polis erbij pakken en kijken waar de autoverzekering staat. Vaak staat bij de autoverzekering hoeveel schadevrije jaren (en no-claimkorting) je hebt opgebouwd.

Als de polis 6 maanden oud is en je hebt in die 6 maanden de autoverzekering gewoon door laten lopen (en geen schade gehad), dan ben je 6 maanden dichterbij een nieuw schadevrij jaar.

Je kunt hier rekening mee houden bij het overstappen van verzekeraar.

Je krijgt vaak na 185 dagen al een nieuw schadevrij jaar als je overstapt naar een nieuwe verzekeraar en kunt zo sneller schadevrije jaren opbouwen.

2. Contact opnemen met de huidige of vorige verzekeraar

Je hebt de polis misschien niet meer. Je kunt dan misschien beter contact opnemen met de verzekeraar. Die kan meteen zien hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Je neemt contact op met de huidige verzekeraar als de autoverzekering nog loopt. Als je je autoverzekering al hebt opgezegd, kun je bellen met de vorige verzekeraar.

Als je je autoverzekering hebt lopen via een (online) tussenpersoon, dan mag je vaak geen contact opnemen met de verzekeraar. Je moet dan bij de tussenpersoon opvragen hoeveel jaren je hebt.

3. Zelf berekenen hoeveel schadevrije jaren je hebt

Als je geen polis bij de hand hebt en geen contact op wil nemen met de verzekeraar, dan kun je ook zelf berekenen hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Autoverzekering op naam

Je berekent dan hoe lang je een autoverzekering op naam hebt gehad zonder schade te veroorzaken of te claimen.

Houd er rekening mee dat als je je autoverzekering na een aantal maanden hebt opgezegd en bent overgestapt naar een andere verzekeraar, die nieuwe verzekeraar opnieuw begonnen is met tellen. 

Je bouwt namelijk geen ”schadevrije maanden” op. Verzekeraars geven alleen een nieuw schadevrij jaar bij een volledig verzekeringsjaar (en is sommige gevallen na 185 dagen). 

Verlies van schadevrije jaren

Je moet er daarnaast rekening mee houden dat je schadevrije jaren verliest na het veroorzaken of claimen van een schade. Je verliest bij iedere verzekeraar 5 schadevrije jaren.

Niet alle schades zorgen voor een verlies van schadevrije jaren. Vaak verlies je geen schadevrije jaren bij schades die gedekt zijn op de WA beperkt casco verzekering.

Moeilijk om zelf te berekenen

Als je regelmatig bent overgestapt van verzekeraar en één of meerdere schades hebt gehad, dan kan het moeilijk zijn om zelf uit te rekenen hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Als je bijvoorbeeld 4 jaar een autoverzekering op naam hebt gehad bij dezelfde verzekeraar en nooit schade hebt veroorzaakt, is het een stuk makkelijk om te berekenen hoeveel schadevrije jaren je hebt.

4. Opvragen in Roy-data

In de Royementsverklaringen-database (Roy-data) staan alle schadevrije jaren geregistreerd.

Als je je autoverzekering hebt beëindigd, dan zet de verzekeraar de opgebouwde schadevrije jaren in deze database.

De nieuwe verzekeraar kan de schadevrije jaren vervolgens uit deze database halen en opnieuw in gebruik nemen.

Je zelf ook opvragen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Je moet daarvoor een ”inzageformulier” invullen.

Ik heb precies beschreven wat Roy-data is en hoe je je schadevrije jaren opvraagt via Roy-data. Doorloop de stappen en ontvang een officiële verklaring met daarop de opgebouwde jaren.

Waarom is het zo belangrijk om de juiste schadevrije jaren op te geven?

Als je autoverzekeringen vergelijkt en daarbij de verkeerde aantal schadevrije jaren opgeeft, dan verhoogd de verzekeraar de premie nadat de autoverzekering is afgesloten.

Die verzekeraar is misschien goedkoop met veel schadevrije jaren, maar kan heel duur zijn met minder schadevrije jaren.

Je loopt dus het risico op een verhoging van de premie én dat je bij een te dure autoverzekeraar zit.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

[foobar id="88208"]

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

Whatsapp

Binnen 60 minuten een reactie

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: