Ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

Gepubliceerd op: 29 oktober 2017

Je hebt een auto gekocht en wilt deze verzekeren. Je hebt bij verschillende verzekeraars een autoverzekering aangevraagd, maar wordt overal geweigerd.

Verzekeraars zijn namelijk niet verplicht om iedereen te accepteren. Ze kunnen bijvoorbeeld mensen met een slecht betalingsverleden óf schadeverleden weigeren. Hier zijn allerlei redenen voor.

Je moet toch een autoverzekering hebben. Het is namelijk verplicht om een auto die op naam staat te verzekeren.

Hieronder staat waarom verzekeraars iemand afwijzen en wat de mogelijkheden zijn om toch een autoverzekering af te sluiten…

Redenen om een aanvraag te weigeren

Verzekeraars zijn niet verplicht om iedereen te verzekeren. Ze kunnen verschillende redenen hebben om iemand te weigeren. Verzekeraars kunnen van alles over iemand nakijken, bijvoorbeeld bij de Stichting CIS

Hieronder staat de meest voorkomende redenen om iemand niet te accepteren.

Wanbetaling

Verzekeraars hebben een hekel aan wanbetaling. Wanneer jeautoverzekering ooit is beeindigd wegens wanbetaling, kan de verzekeraar je aanvraag weigeren. Hierdoor kan het moeilijker worden om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Lees meer over het verzekeren van een auto na een opzegging na wanbetaling

Schadeverleden

Verzekeraars kunnen zien hoeveel schades je hebt gehad. Wanneer je veel schades hebt geclaimd, kan de verzekeraar het een te hoog risico vinden om je te verzekeren. De verzekeraar denkt namelijk dat je in de toekomst opnieuw schades zal claimen.

Malusregistratie

Je kunt na één of meerdere schuldschades, een malusregistratie krijgen. Dit betekent dat je negatieve schadevrije jaren, ofwel min-jaren hebt. De verzekeraar kan in Roy-Data zien of je een malusregistratie hebt. Het kan een reden zijn voor de verzekeraar om je te weigeren.

Lees meer over het verzekeren van een auto met een malusregistratie

Rijontzegging

Wanneer je rijbewijs in het verleden is ingenomen, door rijden onder invloed van alcohol of drugs óf te hard rijden, kan de verzekeraar de aanvraag afwijzen. De rijontzegging in het verleden vormt voor de verzekeraar een hoger risico, zelfs als je je rijbewijs nu weer terug hebt.

Strafrechtelijk verleden

Wanneer je een strafrechtelijk verleden hebt, kan de verzekeraar bepalen om je géén autoverzekering aan te bieden. Verzekeraars zien dit namelijk als een hoger moreel risico. Dit betekent dat ze denken dat iemand met een strafblad minder te vertrouwen is, dan iemand zonder strafblad.

Lees nu meer over het verzekeren van een auto met een strafblad

Gelogen bij acceptatievragen

Je moet voor het afsluiten van een autoverzekering acceptatievragen beantwoorden. Het is verplicht om deze naar waarheid in te vullen. Wanneer de verzekeraar ontdekt dat je hebt gelogen bij de acceptatievragen, kan deze de aanvraag afwijzen. Daarnaast zet de verzekeraar een melding op je naam.

Lees meer over acceptatievragen van een autoverzekering

Probeer meerdere verzekeraars en leg de situatie uit

Wanneer je aanvraag is afgewezen, kun je proberen om meerdere verzekeraars te benaderen. De ene verzekeraar is strenger dan de andere verzekeraar. Je kunt contact opnemen met de verzekeraar om de situatie uit te leggen. 

Misschien heb je vele jaren geleden een rijontzegging gehad en is er een verzekeraar die toch een verzekering wil aanbieden. Misschien sta je bekend als wanbetaler en wordt je daarom afgewezen.

Je zou dan kunnen voorstellen om de jaarpremie in één keer te betalen. Hierdoor loopt de verzekeraar minder risico op wanbetaling. Misschien is er een verzekering die hiermee akkoord gaat. Verzekeraars worden steeds strenger, maar het is het proberen waard.

Kosten voor autoverzekeraars

Wanneer geen enkele verzekeraar je wil accepteren, is er altijd nog De Vereende (voorheen Rialto).

Dit is een speciale verzekeraar die iedereen accepteert. De Vereende is wel een stuk duurder dan andere verzekeraar, maar het is vaak de laatste mogelijk om toch een autoverzekering af te sluiten. 

Vaak kun je na een paar jaar verzekerd te zijn geweest bij De Vereende weer een normale autoverzekering afsluiten. Je moet dus even ”door de zure appel heen bijten”.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp