Autoverzekering geweigerd, wat nu?

Gepubliceerd op: 29 oktober 2017 geschreven door Joost van Herpen

Je hebt een auto gekocht en op naam gezet. Je bent nu verplicht om deze auto WA te verzekeren, anders kun je in 2019 een boete van 400 euro ontvangen.

Je hebt geprobeerd om een autoverzekering af te sluiten, maar wordt steeds geweigerd. Verzekeraars zijn niet verplicht om iedereen te accepteren en kunnen je daarom afwijzen.

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen.

Hieronder geef ik 9 redenen waarom je autoverzekering kan worden afgewezen. Ik geef daarbij 9 tips om toch een ”normale autoverzekering” af te kunnen sluiten.

Daarnaast vertel ik meer over een autoverzekeraar die iedereen accepteert

Is een autoverzekeraar verplicht om iemand te accepteren?

Je bent verplicht om een auto die op naam staat te verzekeren, maar een verzekeraar is niet verplicht om je te accepteren.

Wanneer je een autoverzekering aanvraagt, schat de verzekeraar bijvoorbeeld het risico in:

  • Dat je een schade claimt
  • Dat je een schade veroorzaakt
  • Dat je de premie niet betaalt
  • Dat je gaat frauderen

De verzekeraar kan het risico inschatten met de antwoorden die je moet geven op de acceptatievragen. Daarnaast kan de verzekeraar allerlei informatie over je opvragen.

Wanneer de verzekeraar vindt dat je een te groot risico bent, dan wordt je aanvraag afgewezen.

Acceptatiebeleid

Verzekeraars hebben allemaal een ander acceptatiebeleid. Dit betekent dat de ene verzekeraar bijvoorbeeld streng kan zijn voor iemand met een strafblad, terwijl een andere verzekeraar dat minder erg vindt.

Verzekeraars kunnen het acceptatiebeleid ook wijzigen. Zo waren verzekeraars in 2008 soepeler voor wanbetalers. In 2019 zijn ze echter een stuk strenger geworden voor wanbetalers.

Verzekeraar moet afwijzing motiveren

De verzekeraar kan je autoverzekering niet zomaar afwijzen. Je hebt recht om te weten waarom de autoverzekering is afgewezen.

De Gedragscode van het Verbond van Verzekeraars zegt dat verzekeraars een afwijzing op de volgende manier moet toesturen:

”Wij motiveren het besluit een klant niet te accepteren schriftelijk en in begrijpelijke bewoordingen. Wij wijzen de klant daarbij op eventuele andere (beroeps)- mogelijkheden.”

De verzekeraar moet dus schriftelijk aangeven waarom je wordt afgewezen.

Wanneer je je autoverzekering online hebt aangevraagd, stuurt de verzekeraar waarschijnlijk een e-mail met de afwijzing. Dit kan ook als ”schriftelijk” worden gezien.

9 redenen waarom een autoverzekeraar je kan weigeren?

De verzekeraar moet een goede redenen hebben om je aanvraag af te wijzen. Hieronder staan 9 veelvoorkomende redenen om iemand te weigeren.

Bij iedere reden dat de verzekeraar je kan afwijzen, geef ik een tip om toch een ”normale autoverzekering” af te kunnen sluiten…

1. Je auto is te snel

Dashboard snelle auto

Snellere auto’s zijn moeilijker te verzekeren, omdat te hard rijden een veelvoorkomende reden is waarom een aanrijding ontstaan.

Snellere auto’s hebben meer vermogen (veel kW/PK), maar er wordt niet alleen naar het vermogen gekeken. Zwaardere auto’s hebben namelijk meer vermogen nodig dan lichtere auto’s, omdat ze meer gewicht met zich meedragen

Wanneer een auto snel van 0 naar 100 kilometer per uur kan, dan vormt deze een groter risico. Vaak zijn dat lichtere, sportieve auto’s met veel vermogen.

2. Je auto is te duur

Wanneer je je auto alleen WA wilt verzekeren, speelt de waarde van de auto geen rol. Je bent dan namelijk niet verzekerd voor schade aan je eigen auto.

Als je je auto wilt verzekeren met een WA beperkt casco óf een WA volledig casco verzekering speelt de dagwaarde of de cataloguswaarde van de auto een wél rol. De waarde van de auto is namelijk het risico dat de verzekeraar loopt.

Veel autoverzekeraars weigeren auto’s met een hogere cataloguswaarde, bijvoorbeeld van meer dan 80.000 euro. Wanneer je je dure auto wél kunt verzekeren, worden er vaak eisen gesteld aan de beveiliging van de auto of de stalling van de auto.

Het is nog moeilijker om een duurdere auto te verzekeren, die ook nog eens heel diefstalgevoelig is. Je wordt dan eerder afgewezen, omdat verzekeraars het risico niet willen lopen.

3. Je auto staat te lang onverzekerd op naam

Vanaf het moment dat je je auto op naam hebt staan, ben je wettelijk verplicht om je auto te verzekeren.

Veel verzekeraars accepteren je nog als je auto tot 14 dagen onverzekerd op naam heeft gestaan. Dit komt omdat de autoverzekering van de vorige eigenaar een na risico heeft.

Als je auto langer dan 14 dagen onverzekerd op naam staat, kan het zijn dat het helemaal geen autoverzekering meer kunt afsluiten. Een verzekeraar wil namelijk geen auto verzekeren, die al verzekerd had moeten zijn.

De verzekeraar weet niet of je schade aan de auto hebt óf dat je schade met de auto hebt toegebracht. De verzekeraar wil niet voor deze eventuele schade moeten opdraaien.

4. Je hebt veel schades geclaimd (en een eventuele malusregistratie)

Verzekeraars willen een autoverzekering met een lage premie aanbieden. Daarom willen ze schadeclaims voorkomen. Want als jij veel schades claimt, moet de verzekeraar de premie misschien wel voor iedereen verhogen.

Alle schades die je de afgelopen 5 jaar hebt geclaimd of veroorzaakt, worden geregistreerd bij de Stichting CIS. Wanneer je een autoverzekering aanvraagt, kan de verzekeraar controleren hoeveel schades je hebt geclaimd.

Als de verzekeraar ziet dat je veel schades hebt geclaimd, dan kun je worden geweigerd. De verzekeraar is namelijk bang dat je opnieuw schades zult claimen.

5. Je hebt aan strafblad

Handboeien en toetsenbord

Je denkt misschien ”wat heeft een strafblad met een autoverzekering te maken?”, maar voor verzekeraars kan het een reden zijn om iemand af te wijzen.

Verzekeraars zien iemand met een strafblad als een groter ”moreel risico”. Simpel gezegd betekent dit dat een verzekeraar iemand met een strafblad minder vertrouwt.

Wanneer je een strafblad hebt, wordt je niet meteen afgewezen. Het speelt een rol waarom je een strafblad hebt én hoelang geleden je die hebt opgebouwd.

Je wordt eerder afgewezen bij een zware overtreding, waarvoor je onlangs een lange straf hebt gekregen.

Verder zal een verzekeraar bijvoorbeeld verduistering, oplichting en bedrog zwaar meewegen, omdat ze bang zijn voor verzekeringsfraude.

Je zult daarnaast begrijpen dat je waarschijnlijk meteen wordt afgewezen als je een strafblad hebt gekregen door gevaarlijk rijgedrag.

6. Je vorige autoverzekering is beëindigd na wanbetaling

Het wordt moeilijker om een auto te verzekeren als je vorige autoverzekering is beëindigd wegens wanbetaling. Waar verzekeraars vroeger nog wel eens een uitzondering wilde maken voor wanbetaling, zijn ze tegenwoordig veel strenger geworden.

Verzekeraars willen geen moeite doen om achter hun geld aan te gaan. Daarom is het moeilijker om een nieuwe autoverzekering af te sluiten, als je vorige autoverzekering is beëindigd wegens wanbetaling.

7. Je hebt een rijontzegging (gehad)

Wanneer je nu een rijontzegging hebt, kun je geen nieuwe autoverzekering afsluiten. Wanneer je je rijbewijs weer terug hebt, kun je nog steeds geconfronteerd worden met een rijontzegging uit het verleden.

De rijontzegging uit het verleden kan nu namelijk een reden zijn voor de verzekeraar om je aanvraag af te wijzen. Verzekeraars kunnen je tot 8 jaar na de rijontzegging afwijzen! 

Of je wordt afgewezen hangt af van de duur van de rijontzegging én hoe lang geleden deze is opgelegd.

8. Je hebt gelogen bij de acceptatievragen

Je moet voor het afsluiten van een autoverzekering eerst een aantal vragen beantwoorden. Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om deze vragen naar waarheid te beantwoorden.

Wanneer je liegt bij deze acceptatievragen en de verzekeraar ontdekt dit, dan kan de aanvraag worden afgewezen.

9. Je hebt taxi- of koeriersbedrijf

De meeste verzekeraars staan niet te springen om een taxi of koeriersauto te verzekeren. Je moet als taxichauffeur of koerier vaak snel van de ene naar de andere locatie, waardoor de kans op schade toeneemt.

Volgens de schadecijfers van verzekeraars veroorzaken taxi’s en koeriers meer schades, waardoor verzekeraars het als een te groot risico zien.

Vooral voor individuele taxichauffeurs met één taxi is het moeilijker om een autoverzekering te vinden.

Wanneer een verzekeraar toch een taxiverzekering wil aanbieden, mag de taxi vaak niet ouder dan 7 jaar zijn. Je bent namelijk zuiniger op een nieuwere auto, waardoor je waarschijnlijk rustiger rijdt.

Geweigerd? Probeer meerdere autoverzekeraars

In Nederland zijn zo’n 75 autoverzekeraars actief. Deze verzekeraars hebben allemaal een verschillend acceptatiebeleid.

Zo kan iedere verzekeraar anders denken over bijvoorbeeld iemand met een strafblad. De ene verzekeraar zal iedereen met een strafblad altijd weigeren, terwijl een andere verzekeraar iemand met een strafblad best een nieuwe kans wil geven.

Wanneer je wordt afgewezen door één of een paar verzekeraars, dan kun je proberen om een autoverzekering bij een andere verzekeraar aan te vragen.

Je zou kunnen bellen met de verzekeraar, zodat je de situatie kunt uitleggen. Ben daarbij 100% open en eerlijk. Veel verzekeraars waarderen dit.

Overzicht met alle verzekeraars

Ga naar het overzicht met alle Nederlandse verzekeraars. Je kunt meteen zien welke autoverzekeraars er allemaal zijn en deze verzekeraars vervolgens één voor één benaderen.

Je bent er misschien even mee bezig, maar het zou mooi zijn als je hierdoor toch een autoverzekering kunt afsluiten.

Ga naar de vergelijker om te zien welke autoverzekeringen goed en goedkoop zijn. Je zou eerst de verzekeraars kunnen benaderen met een goede en goedkope autoverzekering.

De Vereende accepteert iedereen

Als je overal wordt afgewezen, dan kun je je auto alleen nog verzekeren bij De Vereende (voorheen Rialto). De Vereende is een verzekeraar die speciale risico’s verzekert. Wanneer je overal bent geweigerd, ben je een ”speciaal risico”.

Hogere premie

Je kunt de autoverzekering van De Vereende niet zomaar online afsluiten. Je moet deze autoverzekering afsluiten via een tussenpersoon.

Je betaalt bij De Vereende veel meer premie, maar het is vaak de enige reden om toch een autoverzekering af te kunnen sluiten. Helaas zijn de premies van De Vereende in 2018 opnieuw verhoogd.

Strengere voorwaarden

De dekking van de autoverzekering van De Vereende gaat pas in als De Vereende de betaling én het aanvraagformulier heeft ontvangen. Verder betaal je bij De Vereende de premie vooruit (vaak drie maanden).

Je betaalt ook een waarborgsom (175 euro). Je krijgt deze pas terug na het beëindigen van de autoverzekering. Je hebt daarnaast vaak een eigen risico op WA schades. Je betaalt dus zelf een deel van de schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

Je bent verplicht om de auto te verzekeren

De Vereende is dus een stuk duurder. Daarnaast kent de autoverzekering een aantal strikte voorwaarden.

Je vindt de premie misschien te hoog en zoekt liever naar een andere ”oplossing”.

Je wilt de auto misschien verzekeren op naam van iemand anders, maar dat is verboden. Je moet als eigenaar en regelmatige bestuurder van de auto zelf een autoverzekering afsluiten.

Wanneer je dat wel doet wordt het gezien als verzekeringsfraude. Bij een aanrijding kan de verzekeraar besluiten om de schade niet uit te keren!

Zonder autoverzekering rijden is al helemaal geen optie. Je moet een autoverzekering afsluiten. Je kunt anders meerdere boetes van 400 euro krijgen. Als je staande wordt gehouden door de politie ontvang je een boete van 600 euro!

Wanneer je schade veroorzaakt met een onverzekerde auto, kun je in het ergste geval persoonlijk failliet gaan.

Conclusie

Je auto moet een WA verzekering hebben, anders riskeert je meerdere boetes.

De verzekeraar is echter niet verplicht om je te accepteren. De verzekeraar kan je om verschillende redenen weigeren, bijvoorbeeld als je een te snelle auto hebt, te veel schades hebt geclaimd of een strafblad hebt.

Het is aan te raden om met de verzekeraar in gesprek te gaan en daarbij open en eerlijk te zijn.

Wanneer je één keer bent afgewezen zijn er nog vele andere verzekeraars om het te proberen. Wanneer je écht nergens een autoverzekering kunt afsluiten, kun je terecht bij de Vereende.

Deze verzekeraar is duurder en kent strengere voorwaarden. Het is echter de enige mogelijkheid om nog aan de verzekeringsplicht te voldoen en meerdere boetes te voorkomen (of je moet de auto schorsen).

Als je een paar jaar bij De Vereende verzekerd bent geweest, kun je vaak weer overstappen naar een ”gewone autoverzekeraar”.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *