Autoschade: is het verplicht om deze te repareren?

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Je hebt autoschade en wilt weten of het verplicht is om de schade te repareren. Je kunt het geld namelijk goed gebruiken voor iets anders.

Daarnaast is de schade niet heel opvallend.

Bij verhaalschades is het nooit verplicht om een schade te repareren. Bij een casco-schade kan de verzekeraar het wel verplichten óf de schade-uitkering verlagen.

Lees nu alles over de reparatieplicht van een autoverzekering…

100% vergoeding bij verhaalschades

Als je schade aan je auto hebt door iemand anders, dan kun je deze schade verhalen op de autoverzekeraar van deze tegenpartij.

Wanneer deze verzekeraar de schade vergoedt, is het nooit verplicht om deze schade te repareren. De verzekeraar van de tegenpartij kan namelijk geen voorwaarden verbinden aan de uitkering.

Je bent dus niet verplicht om de schade te repareren en kunt het geld ook voor iets anders gebruiken.

Hoe verhaal je een autoschade?

Reparatieplicht bij casco-schades

Wanneer je de schade op je eigen autoverzekering kunt claimen, bijvoorbeeld ruitschade of vandalisme schade, dan kan de verzekeraar wél een reparatieplicht opleggen.

Als je de auto niet laat repareren, kan de verzekeraar het volgende doen:

Lagere schadevergoeding

Sommige verzekeraars verlagen de uitkering als je de auto niet laat repareren. Deze verzekeraars keren bijvoorbeeld maar 75% van de schade uit of verlagen de schadevergoeding met 500 euro.

In de polisvoorwaarden (D AU-CB 2017-01) van bijvoorbeeld Ditzo staat het volgende:

”Als je de schade helemaal niet óf niet door een geselecteerd herstelbedrijf herstellen, dan verlagen we de vergoeding met 500 euro”. 

Andere verzekeraars gaan nog verder en doen géén schade-uitkering! Je moet de schade bij deze verzekeraar dus wel laten repareren.

Hoger eigen risico

Andere verzekeraars brengen een hoger eigen risico in rekening, bijvoorbeeld 500 euro. Je betaalt daardoor dus een groter deel van schade de schade zelf, waardoor de schade-uitkering later wordt.

Check de polisvoorwaarden

de polisvoorwaarden van de verzekeraar staat hoe deze omgaat met de reparatieplicht.

Zoek in de polisvoorwaarden bijvoorbeeld naar ”vergoeding van de reparatiekosten”, ”reparatie” of ”verplichtingen bij schade”.

Je leest in de voorwaarden wat de gevolgen zijn voor de uitkering, als je de schade niet laat repareren.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen