Is het verplicht om autoschade te laten herstellen?

Geschreven op 27-02-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt autoschade en wilt weten of het verplicht is om de schade te repareren. Je kunt het geld namelijk goed gebruiken voor iets anders.

Daarnaast is de schade niet heel opvallend.

Bij verhaalschades is het nooit verplicht om een schade te repareren. Bij een cascoschade kan de verzekeraar het wel verplichten óf de schade-uitkering verlagen.

Lees nu alles over de reparatieplicht van een autoverzekering en vergelijk even alle autoverzekeringen...

100% vergoeding bij verhaalschades

Als je schade aan je auto hebt door iemand anders, dan kun je deze schade verhalen op de autoverzekeraar van deze tegenpartij.

Wanneer deze verzekeraar de schade vergoedt, is het nooit verplicht om deze schade te repareren. De verzekeraar van de tegenpartij kan namelijk geen voorwaarden verbinden aan de uitkering.

Je bent dus niet verplicht om de schade te repareren en kunt het geld ook voor iets anders gebruiken.

Hoe verhaal je een autoschade?

Reparatieplicht bij cascoschades

Wanneer je de schade op je eigen autoverzekering kunt claimen, bijvoorbeeld ruitschade of vandalisme schade, dan kan de verzekeraar wél een reparatieplicht opleggen.

Als je de auto niet laat repareren, kan de verzekeraar het volgende doen:

Lagere schadevergoeding

Sommige verzekeraars verlagen de uitkering als je de auto niet laat repareren. Deze verzekeraars keren bijvoorbeeld maar 75% van de schade uit of verlagen de schadevergoeding met 500 euro.

In de polisvoorwaarden (D AU-CB 2017-01) van bijvoorbeeld Ditzo staat het volgende:

”Als je de schade helemaal niet óf niet door een geselecteerd herstelbedrijf herstellen, dan verlagen we de vergoeding met 500 euro”. 

Andere verzekeraars gaan nog verder en doen géén schade-uitkering! Je moet de schade bij deze verzekeraar dus wel laten repareren.

Hoger eigen risico

Andere verzekeraars brengen een hoger eigen risico in rekening, bijvoorbeeld 500 euro. Je betaalt daardoor dus een groter deel van schade de schade zelf, waardoor de schade-uitkering later wordt.

Lees meer over het eigen risico

Check de polisvoorwaarden

de polisvoorwaarden van de verzekeraar staat hoe deze omgaat met de reparatieplicht.

Zoek in de polisvoorwaarden bijvoorbeeld naar ”vergoeding van de reparatiekosten”, ”reparatie” of ”verplichtingen bij schade”.

Je leest in de voorwaarden wat de gevolgen zijn voor de uitkering, als je de schade niet laat repareren.

 

Tip: het is soms lastig om in de polisvoorwaarden te vinden hoe een verzekeraar omgaat met de reparatieplicht. Je kunt daarom ook even bellen met de verzekeraar om te vragen of je verplicht bent om de schade te laten herstellen én wat anders de gevolgen zijn.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template