Is het verplicht om autoschade te laten herstellen?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 27-2-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 27-2-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 27-2-2018
Leestijd: 2 min.

Je hebt autoschade en wilt weten of het verplicht is om de schade te repareren. Je kunt het geld namelijk goed gebruiken voor iets anders.

Daarnaast is de schade niet heel opvallend.

Bij verhaalschades is het nooit verplicht om een schade te repareren. Bij een cascoschade kan de verzekeraar het wel verplichten óf de schade-uitkering verlagen.

Lees nu alles over de reparatieplicht van een autoverzekering:

100% vergoeding bij verhaalschades

Als je schade aan je auto hebt door iemand anders, dan kun je deze schade verhalen op de autoverzekeraar van deze tegenpartij.

Wanneer deze verzekeraar de schade vergoedt, is het nooit verplicht om deze schade te repareren. De verzekeraar van de tegenpartij kan namelijk geen voorwaarden verbinden aan de uitkering.

Je bent dus niet verplicht om de schade te repareren en kunt het geld ook voor iets anders gebruiken.

Hoe verhaal je een autoschade?

Reparatieplicht bij cascoschades

Wanneer je de schade op je eigen autoverzekering kunt claimen, bijvoorbeeld ruitschade of vandalisme schade, dan kan de verzekeraar wél een reparatieplicht opleggen.

Als je de auto niet laat repareren, kan de verzekeraar het volgende doen:

Lagere schadevergoeding

Sommige verzekeraars verlagen de uitkering als je de auto niet laat repareren. Deze verzekeraars keren bijvoorbeeld maar 75% van de schade uit of verlagen de schadevergoeding met 500 euro.

In de polisvoorwaarden (D AU-CB 2017-01) van bijvoorbeeld Ditzo staat het volgende:

”Als je de schade helemaal niet óf niet door een geselecteerd herstelbedrijf herstellen, dan verlagen we de vergoeding met 500 euro”. 

Andere verzekeraars gaan nog verder en doen géén schade-uitkering! Je moet de schade bij deze verzekeraar dus wel laten repareren.

Hoger eigen risico

Andere verzekeraars brengen een hoger eigen risico in rekening, bijvoorbeeld 500 euro. Je betaalt daardoor dus een groter deel van schade de schade zelf, waardoor de schade-uitkering later wordt.

Lees meer over het eigen risico

Check de polisvoorwaarden

de polisvoorwaarden van de verzekeraar staat hoe deze omgaat met de reparatieplicht.

Zoek in de polisvoorwaarden bijvoorbeeld naar ”vergoeding van de reparatiekosten”, ”reparatie” of ”verplichtingen bij schade”.

Je leest in de voorwaarden wat de gevolgen zijn voor de uitkering, als je de schade niet laat repareren.

Tip: het is soms lastig om in de polisvoorwaarden te vinden hoe een verzekeraar omgaat met de reparatieplicht. Je kunt daarom ook even bellen met de verzekeraar om te vragen of je verplicht bent om de schade te laten herstellen én wat anders de gevolgen zijn.

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: