Oude auto all risk verzekeren, kan dat?

Meestal worden oudere auto’s alleen WA verzekerd,  maar Nederlanders houden van zekerheid. Daarom zijn er genoeg redenen om een oudere auto toch uitgebreid te verzekeren met een WA volledig casco verzekering (all risk)…

Richtlijnen voor het kiezen van een dekking

In de verzekeringswereld zijn richtlijnen opgesteld voor het kiezen van een dekking. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op de leeftijd van een auto en maken het makkelijker om een dekking te kiezen. Hieronder staan deze richtlijnen:

Leeftijd autoDekking
Vanaf 10 jaar en ouderWA
Vanaf 5 tot 10 jaarWA beperkt casco
NieuwWA volledig casco (all risk)

 

Oude, exclusieve auto’s met een hoge dagwaarde

Sommige oude auto’s hebben nog een behoorlijke waarde. Zo kan een Porsche Boxer uit 1998 een waarde van 25.000 euro hebben, kost een Mercedes CL zo’n 20.000 euro en is de dagwaarde van een BMW 6-serie uit 2004 nog zeker 12.000 euro.

Deze auto’s zijn allemaal oud, maar hebben nog steeds een behoorlijke waarde. De dagwaarde van deze auto’s is hoger dan de nieuwwaarde van veel nieuwe, voordeligere auto’s. Het zou daarom logisch zijn om deze oudere auto’s ook all risk te verzekeren.

Weinig spaargeld en gebonden aan de auto

Niet alleen oudere, exclusieve auto’s van Porsche, Mercedes of BMW kunnen een uitgebreidere autoverzekering hebben. Soms is een uitgebreidere dekking voor een ”normale” auto ook aan te raden. Zo kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld een tweedehands Audi A4 uit 2005 met een dagwaarde van 6.500 all risk te verzekeren, ondanks dat deze ouder dan 10 jaar is.

Het is namelijk niet alleen de waarde van de auto die rol speelt bij het kiezen van een dekking. Wanneer je je auto iedere dag nodig hebt voor je werk én je géén spaargeld hebt, dan heb je een probleem als de auto wordt gestolen of total loss is. Je hebt de auto namelijk nodig voor het werk en kunt niet zomaar een andere auto kopen.

Je hebt wél een inkomen en kunt best wat extra premie betalen voor de all risk verzekering. Je hebt dan een betere dekking en kunt bij schade een nieuwe auto kopen van de schade-uitkering. Je hebt daardoor de zekerheid dat je altijd op je werk kunt komen.

Kleine premieverschillen tussen dekkingen

Soms is het premieverschil tussen twee dekkingen enorm klein. Wanneer het verschil tussen de WA beperkt casco en de WA volledig casco (all risk) klein is, bijvoorbeeld een paar euro, dan is het aan te raden om voor de uitgebreidere dekking te kiezen. Je betaalt dan iets meer, maar hebt wel de beste dekking.

Niet alle verzekeraars willen oudere auto’s all risk verzekeren. Vergelijk daarom meerdere verzekeraars om erachter te komen bij welke verzekeraars dit wél mogelijk is.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk de premies van vele autoverzekeraars en sluit de goedkoopste af: