Oude auto all risk verzekeren, kan dat?

Staat online sinds: 4 maart 2018

Volgens de richtlijnen wordt een oudere auto WA verzekerd.

Veel Nederlanders houden van zekerheid en willen een autoverzekering die bijvoorbeeld dekking biedt voor diefstal, ruitschade en vandalismeschade.

Het kan een reden zijn om toch een all risk verzekering af te sluiten voor een oudere auto.

Hieronder staan redenen om voor een uitgebreidere autoverzekering te kiezen…

Richtlijnen voor het kiezen van een dekking

Binnen de verzekeringswereld zijn richtlijnen opgesteld voor het kiezen van een dekking. Deze algemene richtlijnen zijn gebaseerd op de leeftijd van de auto.

Deze richtlijnen moeten het makkelijk maken om een autoverzekering te kiezen. Dit zijn de algemene richtlijnen:

Leeftijd autoDekking
Vanaf 10 jaar en ouderWA
Vanaf 5 tot 10 jaarWA beperkt casco
NieuwWA volledig casco (all risk)

 

Redenen om een oudere auto toch all risk te verzekeren

Uiteraard zijn het slechts algemene richtlijnen. Sommige mensen kiezen ervoor om af te wijken van deze richtlijnen.

Hieronder staan situaties van mensen die ervoor gekozen hebben om een oudere auto toch uitgebreid te verzekeren:

Oude, exclusieve auto met een hoge dagwaarde

Jim is eigenaar van een Porsche Boxer uit 1998. Deze auto heeft een dagwaarde van 25.000 euro. Deze dagwaarde is zelfs hoger dan de nieuwwaarde van veel voordelige auto’s die splinternieuw zijn.

Volgens de richtlijnen zijn een WA verzekering voldoende zijn voor een auto uit 1998, maar Jim kiest er voor om een WA volledig casco verzekering (all risk) af te sluiten.

Hij vindt de dagwaarde van de auto te hoog om alleen een autoverzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid af te sluiten. Hij wil ook dekking wanneer de auto gestolen wordt, bij ruitschade óf als die zelf ergens tegenaan rijdt.

Jim kiest er daarom voor om een uitgebreide autoverzekering af te sluiten voor zijn oudere Porsche.

Gebonden aan de auto en géén spaargeld

Ben is eigenaar van een ”normale auto” met een gemiddelde dagwaarde. Zijn Audi A4 is namelijk nog maar 6.500 euro waard. Zijn auto komt uit 2003, waardoor deze volgens de richtlijnen een WA verzekering zou moeten hebben.

Ben kiest er toch voor om zijn auto uit 2003 all risk te verzekeren. Hij heeft zijn auto namelijk iedere dag nodig om naar zijn werk te gaan.

Hij heeft geen spaargeld, waardoor het een ramp zou zijn als zijn auto gestolen wordt óf hij deze total loss rijdt. Hij kan dan geen nieuwe auto kopen, maar heeft deze wel nodig om naar het werk te gaan. Ondertussen heeft Ben een prima salaris, waardoor die best iedere maand iets meer premie kan betalen.

Hij betaalt liever iets meer premie dan een risico te lopen om zijn baan te verliezen.

Kleine premieverschillen

John is autoverzekeringen aan het vergelijken en ziet dat het verschil tussen de WA beperkt casco verzekering en de WA volledig casco verzekering (all risk) minimaal is.

Het verschilt slechts 10 euro per maand en John heeft dat wel over voor meer zekerheid. Hij kan voor 10 euro per maand meer een volledig casco verzekering kiezen.

Hierdoor heeft hij niet alleen dekking voor brand, diefstal, ruitschade, aanrijding met dieren en stormschade, maar ook voor schade door vandalisme en eigen schuld.

John kiest er daarom voor om een WA volledig casco verzekering af te sluiten, ondanks dat zijn auto uit 2008 komt.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk de premies van vele autoverzekeraars en sluit de goedkoopste af…