Oude auto all risk verzekeren, hoe doe je dat?

Gepubliceerd op: 4 maart 2017 geschreven door Joost van Herpen

Vaak worden oude auto’s WA verzekerd, maar dat betekent niet dat een auto ouder dan 10 jaar geen all risk verzekering kan hebben.

Veel Nederlanders houden van zekerheid en willen een autoverzekering die bijvoorbeeld dekking biedt voor diefstal, ruitschadevandalismeschade.

Het is één van de redenen  om toch een all risk verzekering af te sluiten voor een oudere auto.

Hieronder staan alle redenen om een oudere auto uitgebreid te verzekeren. Daarnaast vertellen we hoe je een oude auto goed én goedkoop kunt verzekeren…

Richtlijnen voor het kiezen van een dekking

Binnen de verzekeringswereld zijn algemene richtlijnen opgesteld voor het kiezen van een dekking.

Deze algemene richtlijnen zijn gebaseerd op de leeftijd van de auto.

Deze richtlijnen moeten het makkelijk maken om een autoverzekering te kiezen, maar het zijn slechts richtlijnen.

Dit zijn de algemene richtlijnen:

Lees alles over de dekking van een autoverzekering

 

Redenen om een oude auto toch all risk te verzekeren

Uiteraard zijn het slechts algemene richtlijnen. Sommige mensen kiezen ervoor om af te wijken van deze richtlijnen.

Hieronder staan situaties van mensen die ervoor gekozen hebben om een oudere auto toch uitgebreid te verzekeren:

Oude, exclusieve auto met een hoge dagwaarde

Jim is eigenaar van een Porsche Boxer uit 1998. Deze auto heeft een dagwaarde van 25.000 euro. Deze dagwaarde is zelfs hoger dan de nieuwwaarde van veel voordelige auto’s die splinternieuw zijn.

Volgens de richtlijnen zijn een WA verzekering voldoende zijn voor een auto uit 1998, maar Jim kiest er voor om een WA volledig casco verzekering (all risk) af te sluiten.

Hij vindt de dagwaarde van de auto te hoog om alleen een autoverzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid af te sluiten. Hij wil ook dekking wanneer de auto gestolen wordt, bij ruitschade óf als die zelf ergens tegenaan rijdt.

Jim kiest er daarom voor om een uitgebreide autoverzekering af te sluiten voor zijn oudere Porsche.

Lees meer over het verzekeren van een dure auto

Gebonden aan de auto en géén spaargeld

Ben is eigenaar van een ”normale auto” met een gemiddelde dagwaarde. Zijn Audi A4 is namelijk nog maar 6.500 euro waard.

Zijn auto komt uit 2003, waardoor deze volgens de richtlijnen een WA verzekering zou moeten hebben.

Ben kiest er toch voor om zijn auto uit 2003 all risk te verzekeren. Hij heeft zijn auto namelijk iedere dag nodig om naar zijn werk te gaan.

Hij heeft geen spaargeld, waardoor het een ramp zou zijn als zijn auto gestolen wordt óf hij deze total loss rijdt. Hij kan dan geen nieuwe auto kopen, maar heeft deze wel nodig om naar het werk te gaan. 

Ondertussen heeft Ben een prima salaris, waardoor die best iedere maand iets meer premie kan betalen. Hij betaalt liever iets meer premie dan een risico te lopen om zijn baan te verliezen.

Kleine premieverschillen

John is autoverzekeringen aan het vergelijken en ziet dat het verschil tussen de WA beperkt casco verzekering en de WA volledig casco verzekering (all risk) minimaal is.

Het verschilt slechts 10 euro per maand en John heeft dat wel over voor meer zekerheid. Hij kan voor 10 euro per maand meer een volledig casco verzekering kiezen.

Hierdoor heeft hij niet alleen dekking voor brand, diefstal, ruitschade, aanrijding met dieren en stormschade , maar ook voor schade door vandalisme en eigen schuld.

John kiest er daarom voor om een WA volledig casco verzekering af te sluiten, ondanks dat zijn auto uit 2008 komt.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp