Schadevrije jaren uit het buitenland meenemen,
kan dat?

Je hebt misschien in Duitsland, België of Frankrijk gewoond en daar een auto gehad. Je woont nu in Nederland en wilt hier een autoverzekering afsluiten.

De premie van een autoverzekering wordt bepaald door de opgebouwde schadevrije jaren. Je hebt in het buitenland veel schadevrije jaren opgebouwd, maar zijn deze ook mee te nemen naar Nederland?

Buitenlandse schadevrije jaren

Nederlandse verzekeraars zijn niet verplicht om schadevrije jaren uit het buitenland in gebruik te nemen, maar de meeste verzekeraars nemen buitenlandse schadevrije jaren over. Daarbij hebben verzekeraars verschillende voorwaarden.

Verschillende voorwaarden per verzekeraar

Verzekeraars gaan verschillend om met het overnemen van schadevrije jaren uit het buitenland. Hieronder staat waar verzekeraars verschillend over kunnen denken. Neem contact op met de verzekeraar om te informeren wat de voorwaarden zijn.

Verschillen per land

Sommige verzekeraars nemen schadevrije jaren uit alle landen uit de Europese Unie over. Andere verzekeraars nemen bijvoorbeeld alleen schadevrije jaren uit Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg en Engeland over.

Overnemen van schadevrije jaren

Daarnaast gaan verzekeraars anders om met het toekennen van schadevrije jaren. Sommige verzekeraars nemen de buitenlandse schadevrije jaren één op één over, terwijl andere verzekeraars slechts een beperkt aantal schadevrije jaren óf een korting toekennen.

Taal van de verklaring

Het is gangbaar om de buitenlandse verklaring, met daarop de schadevrije jaren, in het Engels aan te leveren. Sommige verzekeraars accepteren ook verklaringen in het Frans, Duits of Spaans. Vraag aan de Nederlandse verzekeraar in welke taal ze de verklaring willen ontvangen.

Buitenlandse verklaring insturen

De verzekeraar geeft pas aan of de schadevrije jaren mee te nemen zijn, nadat deze de buitenlandse verklaring heeft ontvangen. De verzekeraar kan kijken uit welk land deze verklaring komt en of het een origineel document is. Vervolgens bepaalt de verzekeraar of de schadevrije jaren zijn over te nemen.

Wanneer de verzekeraar de verklaring niet overneemt, is het aan te raden om meerdere verzekeraars te proberen. De schadevrije jaren bepalen de hoogte van de premie en zijn daardoor waardevol.

Vergelijk autoverzekeringen

Je autoverzekering kan goedkoper. Vergelijk alle autoverzekeringen op prijs en voorwaarden en sluit een voordelige polis af: