Vanaf welke leeftijd wordt een autoverzekering goedkoper?

Geschreven op 25-09-19
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je bent een beginnend bestuurder en moet iedere maand misschien wel 100 euro betalen. Je wilt weten vanaf welke leeftijd de autoverzekering goedkoper wordt.

Ik ben Joost van Lastenvrij en ik vertel waarom beginners meer premie betalen. Vervolgens vertel ik wanneer de autoverzekering van een beginnend bestuurder goedkoper wordt.

Ik sluit af met een aantal goede tips om nu al te besparen. Lees alles over dit onderwerp of vergelijk meteen alle autoverzekeringen...

Waarom betalen bestuurders onder de 24 jaar meer premie?

Voor autoverzekeraars draait alles om geld en het risico om verlies te maken. Volgens de schadecijfers van verzekeraars veroorzaken beginnende bestuurders vaker een schade. Beginnende bestuurders zijn bestuurders onder de 24 jaar.

Je bent daarom als beginnend bestuurder een groter risico voor de verzekeraar. Je betaalt daarom een ”beginnerstoeslag”. Je autoverzekering is daarom duurder, dan die van een bestuurder tussen de 30 en 50 jaar.

Wanneer je ouder wordt neemt de kans op schade af. Je krijgt namelijk meer rijervaring en kunt verkeerssituaties beter inschatten. Daarom ga je ieder jaar dat je ouder wordt minder premie betalen. Wanneer je 24 jaar wordt, dan daalt de premie over het algemeen het hardst.

In hoeverre bepaalt de leeftijd de premie van de autoverzekering?

De prijs van een autoverzekering wordt bepaalt door allerlei factoren.

Waarschijnlijk is de belangrijkste factor de leeftijd van de regelmatige bestuurder. Voor beginnend bestuurder is dit een nadeel, want die vallen binnen een leeftijdsgroep die de hoogste premie betalen (samen met senioren).

Voorbeeld prijsdaling naar leeftijd

Ik geef graag een voorbeeld om te zien in hoeverre de leeftijd effect heeft op de premie. Ik heb een voorbeeldberekening gemaakt voor een WA autoverzekering voor een Volkswagen Up. Je kunt ziet dat de premie daalt naarmate de bestuurder ouder wordt.

Ik laat graag met een voorbeeld zien in hoeverre de leeftijd effect heeft op de premie. Je ziet dat de premie niet alleen daalt op je 24e, maar ieder jaar dat je ouder wordt. De hoogste premie wordt betaalt door iemand van 18 jaar.

Leeftijd Premie per maand
18 €131,82
19 €121,01 (-8,20%)
20 €110,21 (-8,92%)
21 €100,05 (-9,22%)
22 €89.89 (-10,15%)
23 €79,68 (-11,36%)
24 €66,96 (-15,96%)
25 €62,34 (-6,9%)

Ieder jaar wordt de autoverzekering goedkoper

De autoverzekering is het duurst voor iemand van 18 jaar. Je ziet dat de premie vervolgens ieder jaar goedkoper wordt. Je ziet dat de premie het hardste daalt als je 24 wordt (procentueel gezien), maar ieder jaar daalt de premie.

In het voorbeeld betaalt iemand die 18 jaar is bijna 25% meer premie dan iemand die 21 jaar is.

Gegevens voor de berekening: Volkswagen Up / 5653 AZ Eindhoven / Kilometrage 7.500 / Dekking WA Autoverzekering / Verzekeraar OHRA / 0 schadevrije jaren

Goedkoper, maar ook soepeler

De premie daalt niet alleen als je als beginnend bestuurders ouder wordt, maar verzekeraars worden ook soepeler. Verzekeraars hebben namelijk een strenger acceptatiebeleid voor jeugdige bestuurder.

Beginners die een snelle auto willen verzekeren worden eerder geweigerd door een verzekeraar. Vaak kunnen jeugdige bestuurders bijvoorbeeld een auto verzekeren met maximaal 85 kW.

Wanneer je boven de 24 jaar bent dan is het makkelijker om een snellere auto te verzekeren. Sommige verzekeraars eisen dan wel dat je voldoende schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Autoverzekering wordt nog goedkoper door schadevrije jaren

In bovenstaande voorbeeld is geen rekening gehouden met de opbouw van schadevrije jaren. Als je als beginner schadevrij rijdt, dan wordt de autoverzekering nog sneller goedkoper.

Je krijgt namelijk ieder jaar dat je een autoverzekering op naam hebt staan én geen schade veroorzaakt of claimt, één schadevrij jaar. Schadevrije jaren zorgt voor korting op de premie. We noemen deze korting no-claimkorting.

Je autoverzekering wordt daardoor goedkoper. Schadevrije jaren zijn daarom heel belangrijk, zeker voor beginnend bestuurders.

Negatieve schadevrije jaren

Je kunt echter ook pech hebben door een schade te veroorzaken. Je verliest dan 5 schadevrije jaren (behalve als je deze schade voor eigen rekening neemt).

Omdat je als beginner nog bijna geen schadevrije jaren hebt, kun je een malusregistratie krijgen. Je staat dan ”in de min qua schadevrije jaren”. Je krijgt dan geen premiekorting, maar een premietoeslag!

Wanneer je 24 jaar wordt, maar een malusregistratie hebt, dan is de autoverzekering nog steeds relatief duur. Je gaat minder premie betalen omdat je de leeftijd van 24 jaar hebt bereikt, maar betaalt een toeslag omdat je een malusregistratie hebt.

Het is daarom voor beginnend bestuurders extra belangrijk om een schade te voorkomen.

Hoe kunnen beginnende bestuurders nu al besparen?

Je leeftijd is slechts één van de factoren die de premie van een autoverzekering beïnvloedt.

Je leeftijd is niet te beïnvloeden. Wel zijn er een aantal andere manieren om invloed te hebben op de premie van een autoverzekering.

Je kunt op de volgende manieren nu al geld besparen:

We hebben een speciale informatiepagina opgesteld met alle informatie over een autoverzekering voor beginnend bestuurders.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]