Wanneer gaat de premie omhoog na een autoschade?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 13-5-2018 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 13-5-2018 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 13-5-2018
Leestijd: 3 min.

Je gaat na een schuldschade óf een andere schadeclaim niet meteen meer premie betalen.

De premie gaat pas omhoog op de hoofdvervaldatum van de autoverzekering. Dit is de datum waarop de autoverzekering wordt verlengd.

Lees nu alles over de verhoging van de premie na een schade:

Premie gaat omhoog bij de hoofdvervaldatum

Jaarlijks verlengt de verzekeraar de autoverzekering op de zogenaamde hoofdvervaldatum.

Bij het verlengen van de autoverzekering kijkt de verzekeraar of je schadevrij hebt gereden óf dat je een schadeclaim hebt ingediend.

Wanneer je schadevrij hebt gereden, krijg je een extra schadevrij jaar. Je gaat dan waarschijnlijk minder premie betalen, tenzij je al de hoogste korting hebt.

Wanneer je een schadeclaim hebt ingediend, die effect het op de schadevrije jaren, dan verlies je 5 schadevrije jaren. Je gaat dan waarschijnlijk meer premie betalen.

De premie gaat dus niet direct na de schuldschade stijgen, maar pas bij de verlening van de polis.

Voorbeeld

Wanneer je de autoverzekering op 1 februari 2017 hebt afgesloten, dan is de hoofdvervaldatum 1 februari 2018.

Wanneer de schadeclaim op 10 februari 2017 plaatsvindt, dan betaal je pas op 1 februari 2018 meer premie. Je hebt dan nog bijna een heel jaar de lagere premie.

Wanneer de schadeclaim ontstaat op 1 januari 2018, dan betaal je vanaf 1 februari 2018 meer premie. Je hebt dan nog maar een maand de lagere premie.

Autoverzekeringen die maandelijks opzegbaar zijn

Het maakt niet uit of de autoverzekering jaarlijks, maandelijks of dagelijks opzegbaar is. De premie gaat omhoog bij de hoofdvervaldatum.

Autoverzekeringen die maandelijks of dagelijks opzegbaar zijn, worden ook gewoon één keer per jaar verlengd. Daarna gaat de eventuele verhoging pas in.

Hoeveel gaat de premie omhoog na een schadeclaim?

Je verliest na een schadeclaim 5 schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren bepaalt hoe hoog je op de bonus/malus-ladder staat.

Hoe hoger je op de bonus/malus-ladder staat, hoe hoger de no-claimkorting op de premie.

Wanneer je schadevrije jaren verliest, daal je op de bonus/malus-ladder. Je krijgt dan minder korting én gaat dus meer premie betalen.

Je hebt veel schadevrije jaren

Wanneer je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd én op de hoogste trede staat, dan kan het voorkomen dat je na een schadeclaim niet meer premie gaat betalen. Je hebt nog steeds veel schadevrije jaren over.

Je daalt misschien een aantal trede op de bonus/malus-ladder, maar bij sommige verzekeraars is de korting op de bovenste 5 tot 8 trede hetzelfde.

Je hebt weinig schadevrije jaren

Wanneer je weinig schadevrije jaren hebt en je claimt een schade, dan kan dit veel effect hebben op de premie.

Je stond al laag op de bonus/malus-ladder en gaat nog verder dalen. Je krijgt hierdoor weinig korting op de premie óf moet zelfs een toeslag betalen!

Eventuele premieverhoging laten uitrekenen

Je gaat niet altijd meer premie betalen, na een schadeclaim.

Hoeveel meer je gaat betalen is afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je hebt én de bonus/malus-ladder van de autoverzekeraar.

Daarnaast zorgen sommige schades niet voor een terugval in schadevrije jaren.

Neem contact op met de verzekeraar, om uit te laten rekenen óf en hoeveel extra premie je moet gaan betalen na de verhoging.

Welke schades zorgen niet voor een hogere premie?

Niet alle schadeclaims zorgen voor een verhoging van de premie. Hieronder staan de schades die géén effect hebben op de premie:

Autoverzekering opzeggen na het verhogen van de premie?

Je wilt na een premieverhoging misschien overstappen, maar dit kan onverstandig zijn…

Malusregistratie

Je denkt misschien dat is slim is om de autoverzekering te beëindigen na de premieverhoging, maar het is slim om eerst te kijken of je een malusregistratie hebt gekregen door de schadeclaim.

Dit betekent dat je in de min staat qua schadevrije jaren.

Moeilijker om een nieuwe autoverzekering af te sluiten

Wanneer je een malusregistratie hebt, is het namelijk moeilijker om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Je zegt de autoverzekering dan op omdat de premie omhoog gaat, maar kunt daarna nergens meer terecht. Je kunt dan alleen nog bij De Vereende terecht. Dit is een speciale verzekeraar, die heel duur is.

Wanneer je een malusregistratie hebt kan het slimmer zijn om bij de huidige verzekeraar te blijven. Je gaat iets meer premie betalen door de schadeclaim, maar hebt tenminste nog een autoverzekering.

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: