Wanneer vervalt no-claimkorting?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 1-8-2019 | Leestijd: 5 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 1-8-2019 | Leestijd: 5 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 1-8-2019
Leestijd: 5 min.

Wanneer vervalt no-claimkorting?

Geschreven op: 1 augustus 2019

”Wanneer vervalt no-claimkorting” is de verkeerde vraag om te stellen.

Je krijgt namelijk no-claimkorting op basis van het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Je moet daardoor eigenlijk de vraag stellen ”wanneer ben ik mijn schadevrije jaren kwijt?”.

Want als je je schadevrije jaren kwijt bent, dan ben je je no-claimkorting ook grotendeels kwijt. Ik zeg ”grotendeels” omdat je met 0 schadevrije jaren vaak nog steeds een beetje no-claimkorting krijgt.

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen. Ik vertel hieronder hoe je je no-claimkorting kunt verliezen…

Je kunt no-claimkorting verliezen na een schadeclaim

Je kunt no-claimkorting verliezen na het veroorzaken of claimen van een schade. Je verliest dan namelijk 5 schadevrije jaren, waardoor je recht hebt op minder no-claimkorting.

Als je minder no-claimkorting hebt, dan wordt de autoverzekering duurder.

Gelukkig zorgt niet iedere schadeclaim voor een verlies van schadevrije jaren. Je verliest meestal geen schadevrije jaren bij schades die gedekt zijn op de WA beperkt casco verzekering. Denk hierbij aan

Je verliest wel schadevrije jaren als je een aanrijding veroorzaakt en als je en vandalismeschade claimt (behalve als je een polis met een no-blame-no-claim-regeling hebt).

Schadevrije jaren verliezen, maar géén no-claimkorting verliezen

Schadevrije jaren en no-claimkorting zijn dus aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat als je schadevrije jaren verliest, je ook no-claimkorting verliest.

Het gevolg is een duurdere autoverzekering.

Je kunt beide op één manier ”loskoppelen”. Je moet dan een no-claimbeschermer afsluiten. Dit is een aanvullende autoverzekering die bij een aantal verzekeraars af te sluiten is. Je beschermt daarmee de no-claimkorting.

Autoverzekering met no-claimbeschermer

Je mag met een no-claimbeschermer namelijk één schade per jaar veroorzaken of claimen zonder terug te vallen in no-claimkorting. Je verliest daardoor dus schadevrije jaren, maar gaat niet meer betalen, omdat je de hoogte van de no-claimkorting hetzelfde blijft.

Je koppelt de schadevrije jaren en no-claimkorting niet helemaal los van elkaar, want je verliest namelijk wel schadevrije jaren. Zodra je overstapt naar een andere verzekeraar, bepaalt de nieuwe verzekeraar de premie op basis van de schadevrije jaren (die dus minder zijn geworden).

Je ontvangt vervolgens no-claimkorting die bij deze opgebouwde schadevrije jaren horen. Je profiteert dus alleen van de no-claimbeschermer als je na een schade bij de huidige verzekeraar blijft.

Lees alles over de no-claimbeschermer

Je verliest de no-claimkorting niet meteen na een schade

Als je een schade veroorzaakt of claimt verlies je schadevrije jaren, maar je verliest de no-claimkorting niet meteen.

Je verliest deze korting pas op de hoofdvervaldatum van de autoverzekering. Dit is de datum waarop de autoverzekering wordt verlengd. De premie gaat daardoor niet meteen omhoog

Het komt daardoor voor dat de autoverzekering pas vele maanden na de schadeclaim duurder wordt, omdat dan pas de no-claimkorting komt te vervallen (op de hoofdvervaldatum dus).

Hoe lang is no-claimkorting geldig?

Hoe lang no-claimkorting geldig is, is dus een verkeerde vraag. De juiste vraag is: ”hoe lang zijn mijn schadevrije jaren geldig?”.

Schadevrije jaren hebben een houdbaarheid van één tot drie jaar. De schadevrije jaren worden opgeslagen in Roy-data en blijven daar 10 jaar staan. Negatieve schadevrije jaren blijven 5 jaar in Roy-data staan.

De verzekeraar waar je je auto gaat verzekeren bepaalt hoe oud de schadevrije jaren maximaal mogen zijn.

Als de ene verzekeraar de schadevrije jaren van drie jaar te oud vindt, dan zijn er nog genoeg verzekeraars die de schadevrije jaren wél willen accepteren.

Lees alles over schadevrije jaren

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef bewust géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af:

Static Template
[foobar id="88208"]