Wat kost een autoverzekering ongeveer?

We krijgen regelmatig de vraag: ”wat kost een autoverzekering”. Gemiddeld kosten autoverzekeringen zo’n €75 per maand, maar de premie is voor iedereen anders. Je betaalt misschien €30 óf €90 per maand. De enige manier om te weten te komen wat de precieze premie is, is door autoverzekeringen te vergelijken.

De premie van een autoverzekering wordt bepaald door vele factoren. Daarom betaalt niemand dezelfde premie. 

Hieronder staat precies welke factoren zorgen voor een hogere óf een lagere premie. Je kunt ook meteen zelf een vergelijking maken tussen de premies en polisvoorwaarden van vele autoverzekeringen…

Waarom is de premie voor iedereen anders?

Autoverzekeraars willen zo min mogelijk schades uitkeren. Daarom maken ze een risicoprofiel van iedereen die een autoverzekering wil afsluiten. Hierbij kijken ze hoe groot de kans is dat iemand een schade gaat veroorzaken.

Verzekeraars kunnen hier een goede inschatting van maken, doordat ze alle schadegegevens uit het verleden analyseren. Zo weten verzekeraars bijvoorbeeld dat:

  • Beginners meer schades veroorzaken dan ervaren bestuurders
  • Er meer schades ontstaan in steden dan in dorpen
  • Bestuurders van een Volkswagen Golf relatief veel schades veroorzaken

Door naar dit soort factoren te kijken, wordt de premie bepaald. Omdat er zoveel verschillende factoren zijn, is de premie voor iedereen anders.

Welke factoren bepalen de premie van een autoverzekering?

De belangrijkste factoren voor het bepalen van de hoogte van de premie zijn:

 

De leeftijd

Het is logisch dat beginners meer schades veroorzaken. Ze hebben immers minder ervaring in het verkeer. Beginners betalen daarom meer premie voor hun autoverzekering. Voorheen betaalde bestuurders onder de 24 jaar meer premie, maar nu betalen bestuurders onder de 30 jaar vaak meer premie.

Beginners betalen overigens niet alleen meer premie, maar het ook moeilijker zijn om een snelle auto te verzekeren als beginner.

Dat autoverzekeringen over het algemeen duurder zijn voor beginners, betekent niet dat er geen goedkope autoverzekering voor beginners is. Je moet alleen wel vele autoverzekeringen vergelijken voor je een verzekering afsluit.

Woonplaats

Het is voor inwoners van grote steden als Utrecht, Den Haag en Amsterdam duurder om een auto te verzekeren. Hier is het namelijk drukker op de weg, waardoor er meer schades ontstaan. Daarnaast worden er in steden vaker auto’s gestolen of vernield.

In kleine dorpen, in bijvoorbeeld Friesland, zijn autoverzekeringen veel voordeliger. Het is hier rustig op de weg, waardoor er minder schades ontstaan.

 

Schadevrije jaren

Aan het aantal schadevrije jaren kan een verzekeraar zien hoelang je schadevrij hebt gereden. Ieder jaar dat je een autoverzekering hebt én geen schades veroorzaakt, ontvang je een nieuw schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op je autoverzekering wordt.

Lees alles over schadevrije jaren

De auto

Voor de WA Autoverzekering, die alleen schade aan anderen uitkeert, kijkt de verzekeraar naar het gewicht van de auto. Hoe zwaarder een auto is, hoe groter de schade is. Daarnaast kijkt de verzekeraar naar het vermogen van de auto. Auto’s die sneller zijn, kunnen meer schades veroorzaken.

Voor de WA beperkt– en WA volledig casco verzekering, die ook de schade aan de eigen auto vergoeden, kijkt de verzekeraar ook naar de dagwaarde of de nieuwwaarde. Wanneer een hele dure auto schade heeft, moet de verzekeraar meer uitkeren. Daarom is de premie voor dure auto’s een stuk hoger.

Daarnaast kijken verzekeraars naar het merk. Uit ervaring weten verzekeraars bijvoorbeeld dat bestuurders van een Volkswagen Golf meer schades veroorzaken.

Het aantal kilometers

Hoe meer je rijdt, hoe groter de kans op een schade is. Daarom is de premie voor mensen die veel rijden hoger, dan voor mensen die maar af en toe van de auto gebruik maken.

De dekking

Je auto is op drie manieren te verzekeren. Je kunt kiezen tussen de WA, WA beperkt casco– óf de WA volledig casco verzekering. De WA dekking heeft de laagste premie.

De WA beperkt casco verzekering is iets duurder, omdat deze deels de schade aan je eigen auto vergoedt.

De WA volledig casco verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering en vergoedt bijna alle schades. Vanzelfsprekend is een uitgebreidere dekking duurder dan een minder uitgebreide dekking.

Lees alles over de dekkingen

De aanvullende dekkingen

Aanvullende dekkingen zijn vrijwillig toe te voegen aan een autoverzekering. Deze aanvulling zorgen voor extra zekerheid én gemak. De aanvullende verzekeringen verhogen de premie met enkele euro’s per maand.

Lees alles over aanvullende dekkingen

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk autoverzekeringen

Hoe duur een autoverzekering precies is, weet je alleen na het vergelijken. De premie is voor iedereen anders. Ontdek wat de laagste premie is die verzekeraars jou kunnen aanbieden: