Wonen in het buitenland, Nederlandse autoverzekering?

Je woont in het buitenland, maar ben zo nu en dan in Nederland. Je wilt daarom ook in Nederland autorijden, maar kan dit wel? Hieronder staat alles over autorijden in Nederland, terwijl je in het buitenland woont…

Voor even in het buitenland wonen

Wanneer je voor een paar maanden in het buitenland gaat wonen, kun je je auto schorsen. Het is in Nederland verplicht om een autoverzekering af te sluiten, maar door de auto te schorsen vervalt deze verplichting.

Je kunt de autoverzekering dus even stopzetten en betaalt daardoor geen verzekeringspremie en wegenbelasting. Je mag na de schorsing niet meer rijden en de auto mag niet meer op de openbare weg staan.

Wanneer je weer terug bent in Nederland, kun je je auto uit de schorsing halen en de autoverzekering hervatten. Vervolgens kun je weer met de auto rijden.

Lees alles over het schorsen van een auto

Definitief in het buitenland wonen

Het schorsen van een auto is alleen een optie als je voor even in het buitenland blijft. Wanneer je definitief in het buitenland gaat wonen kun je geen Nederlandse autoverzekering afsluiten. Je moet voor het afsluiten van een autoverzekering namelijk staan ingeschreven in Nederland. Wanneer je je uitschrijft in Nederland en je gaat emigreren naar het buitenland, moet de autoverzekering worden beëindigd.

Autoverzekering afsluiten op naam van iemand anders

De eigenaar van de auto moet de auto op naam zetten én verzekeren, maar zonder adres in Nederland is het onmogelijk om een auto te verzekeren.

Het is normaal gesproken mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op naam van een partner of kinderen, als deze op hetzelfde adres wonen.

Je woont alleen niet op hetzelfde adres, maar in het buitenland. Daarom is het niet mogelijk om een autoverzekering op naam van iemand anders af te sluiten.

Lees meer over het afsluiten van een autoverzekering op iemand anders naam

Auto huren of lenen

Je woont in het buitenland, maar bent regelmatig in Nederland. Het is dus onmogelijk om een Nederlandse auto te verzekeren met een buitenlands adres, maar het is wel mogelijk om een auto te huren.

Je haalt deze huurauto op wanneer je in Nederland aankomt en levert deze weer in als je weggaat. Je kunt misschien ook een auto lenen van een familielid, voor de periode dat je in Nederland bent.

Lees alles over schade met een geleende auto

Buitenlandse auto in Nederland

Je kunt met een buitenlandse auto voor zes maanden per jaar in Nederland rijden. Je woont misschien in Europa en kunt met de auto naar Nederland rijden. Je kunt vervolgens dus met een buitenlandse auto, die in het buitenland verzekerd is, rondrijden in Nederland.

Vergelijk autoverzekeringen

Zet autoverzekeringen op een rij en vergelijk de premies en polisvoorwaarden:

<div id="kz" class="hwidget"><script src="https://code.komparu.com/w/RYDog/cZ49Q"></script></div>