Autorijden met een evenwichtsstoornis, mag dat?

Gepubliceerd op: 25 december 2017 geschreven door Joost van Herpen

Je hebt misschien last van een evenwichtsstoornis, zoals BPPD of de ziekte van Menière. Je bent vaak misselijk en duizelig of moest zelfs overgeven. Je hebt het gevoel flauw te vallen of kunt moeilijk rechtop blijven staan.

Hierdoor kan een evenwichtsstoornis het dagelijks leven nogal beïnvloeden. Daarnaast beïnvloed het de rijvaardigheid. Is het nog wel verantwoord en toegestaan om te rijden en biedt de autoverzekering dekking?

Hieronder staat algemene informatie over autorijden met een evenwichtsstoornis. Neem voor je persoonlijke situatie contact op met een arts, een verzekeraar of het CBR…

Autorijden met een evenwichtsstoornis

Iemand die misselijk of duizelig is kan moeilijk een auto besturen. Het is daarom onverstandig en onverantwoord om te gaan rijden met een evenwichtsstoornis. Daarom is het verboden om te rijden.

In Artikel 4.3. van de Regeling Eisen Rijgeschiktheid staat dat iemand ongeschikt is om te rijden als deze last heeft van draaiduizeligheid of aanvallen van evenwichtsstoornis (zoals bij het syndroom van Ménière).

Iemand met een evenwichtsstoornis kan eventueel weer rijden als deze 3 maanden klachtenvrij is én een keurend arts een aantekening plaatst dat het weer verantwoord is om te rijden. Vervolgens kan iemand met deze stoornis voor een beperkte termijn geschikt wordt verklaard om te rijden.

Melden bij het CBR

Het is niet verplicht om een gewijzigde gezondheidssituatie te melden bij het CBR. Wanneer je opeens last begint te krijgen van een evenwichtsstoornis, is het onverantwoord om te rijden. Het is aan te raden om hier een melding van te maken bij het CBR. Je neemt hiermee de verantwoordelijkheid voor veiligheid voor jezelf én anderen.

Gezondheidsverklaring CBR

Je meldt de evenwichtsstoornis, door een Gezondheidsverklaring te kopen én op te sturen naar het CBR. In 2017 is de prijs van een Gezondheidsverklaring €33.

Je vult deze Gezondheidsveklaring in en voegt een rapportage van de behandeld arts toe. Stuur deze Gezondheidsverklaring vervolgens naar het CBR, zodat deze de verklaring in behandeling kan nemen.

Vervolgens bekijkt het CBR of het verantwoord is om te rijden. Om dit te kunnen beslissen, moet je misschien een rijtest afleggen.

Autoverzekering

Het is gevaarlijk om te rijden met een evenwichtsstoornis. Je autoverzekering biedt geen dekking als het verboden is om te rijden.

Het is pas toegestaan om te rijden met een evenwichtsstoornis, na een klachtenvrije periode van 3 maanden én een aantekening van een keurend arts, die aangeeft dat het weer verantwoord is om te rijden.

Hierna nemen de meeste verzekeraars het advies van de arts en het CBR over. Wanneer zij vinden dat het verantwoord is om te rijden, biedt de autoverzekering dekking.

Wanneer je gaat rijden met een evenwichtsstroonis terwijl het verboden is, kan de verzekeraar de eventuele schade op je verhalen. Dit kan enorme financiële gevolgen hebben!

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Vergelijk autoverzekeringen

Veel Nederlanders geven te veel uit aan hun autoverzekering. Ontdek nu wat welke verzekeringen de laagste premie hebben en start met besparen…