Autorijden met medicijnen, mag dat?

Op sommige medicijnen, zoals antidepressiva, zit een gele of rode sticker. Deze medicijnen (en sommige pijnstillers) kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden.

Medicijnen zijn ingedeeld in 3 categorieën. Deze categorieën geven aan in hoeverre een medicijn de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Je kunt op een speciale website eenvoudig controleren welke medicijnen in welke categorie vallen.

Bij langdurig medicijngebruik moet je misschien een medische keuring ondergaan bij het CBR. Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je de verzekeraar informeren over het medicijngebruik.

Hieronder staat algemene informatie over autorijden met medicijnen. Ga voor vragen over je persoonlijke situatie naar een dokter, een verzekeraar of het CBR…

Welke medicijnen beïnvloeden de rijvaardigheid?

Volgens rijveiligmetmedicijnen.nl gebruiken één op de zes mensen medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden hebben een gele of rode sticker op de verpakking. Deze medicijnen zijn ingedeeld in 3 verschillende categorieën.

Hieronder staan de 3 categorieën:

Categorie 1

  • Geen tot weinig invloed op de rijvaardigheid
  • Vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van <0,5 g/l (<0,5‰)
  • Alleen de eerste dagen mogelijk invloed op de rijvaardigheid

Categorie 2

  • Lichte tot mate invloed op de rijvaardigheid
  • Vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van 0,5 tot 0,8 g/l (0,5–0,8‰)
  • Het wordt ontraden om de eerste dagen te rijden

Categorie 3

  • Ernstige tot gevaarlijke invloed op de rijvaardigheid
  • Vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van >0,8 g/l (>0,8‰)
  • Het wordt nadrukkelijk ontraden om te rijden

Sommige van deze medicijnen vallen alleen op het begin binnen categorie 3. Daarna vallen deze binnen categorie 1 en is het eventueel mogelijk om weer auto te rijden.

Je kunt op rijveiligmetmedicijnen.nl zien binnen welke categorie medicijnen vallen.

Medische keuring door CBR

Bij het aanvragen of verlengen van een rijbewijs moet je een Gezondheidsverklaring invullen. Hiermee bepaalt het CBR of je lichamelijk en geestelijk in staat bent om auto te rijden. Vraag 9 op deze verklaring is:

”Gebruikt u medicijnen die volgens de bijsluiter de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, zoals slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, antidepressieve middelen, antipsychotische middelen of opwekmiddelen?”

Je bent volgens de Wegenverkeerswet 1994 (artikel) 114 verplicht om deze vraag naar waarheid te beantwoorden.

Als je medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, moet je misschien een medische keuring ondergaan. Je wordt eventueel doorverwezen naar een medisch specialist, bijvoorbeeld een psychiater.

Rijden met pijnstillers

Je mag met de meeste pijnstillers, zoals paracetamol óf ontstekingsremmers, zoals ibuprofen gewoon autorijden. Deze pijnstillers hebben geen invloed op de rijvaardigheid.

Sterke pijnstillers, zoals opioïden, hebben wel invloed op de rijvaardigheid. Deze pijnstillers worden voorgeschreven door ernstige chronische pijn. Veel gebruikte opioïden zijn morfine en Tramadol.

Morfine valt eerst binnen categorie 3. Daarom is rijden niet toegestaan. Na de gewenningsperiode vallen ze binnen categorie 1 en is het eventueel toegestaan om auto te rijden. Je mag uiteraard geen bijwerkingen meer hebben. Je arts kan aangeven of het mogelijk is om weer te rijden.

Medicijn gebruik melden aan de verzekeraar

Je moet bij het afsluiten van een autoverzekering acceptatievragen beantwoorden. De verzekeraar vraagt bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Je bent verplicht om de acceptatievragen eerlijk te beantwoorden.

Het is vaak geen probleem om een autoverzekering af te sluiten met medicijn gebruik. Veel verzekeraars bieden gewoon een autoverzekering aan als je volgens het CBR geschikt bent om te rijden.

Autoverzekering

Je kunt grote problemen krijgen als je gaat rijden, terwijl het niet mag door medicijngebruik. Je bent dan bewust een gevaar op de weg. Bij schade kan de verzekeraar proberen de schade op je proberen te verhalen!

Sommige medicijnen hebben hetzelfde effect als alcohol. Het kan dus erg gevaar zijn om hiermee deel te nemen aan het verkeer.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk binnen een minuut vele autoverzekeringen en sluit een provisievrije verzekering af: