Autorijden met medicijnen, mag dat?

Gepubliceerd op: 29 november 2017 geschreven door Joost van Herpen

In Nederland gebruikt één op de zes mensen medicijnen die de rijvaardigheid kan beginvloeden.

Wanneer jij medicijnen gebruikt met een gele of rode sticker, dan moet je écht even verder lezen. Het is namelijk strafbaar om te rijden met bepaalde medicijnen, waaronder bepaalde antidepressiva en pijnstillers.

Alle medicijnen de invloed hebben op de rijvaardigheid, zijn ingedeeld in drie categorieën. Je kunt online controleren binnen welke categorie een medicijn valt.

Lees nu alles over autorijden met medicijnen, de eventuele medische keuringen van het CBR én het afsluiten van een autoverzekering als medicijngebruiker…

Disclaimer

Hier staat algemene informatie over rijden met medicijnen. We geven nergens aan of je wel of niet met medicijnen mag rijden. Ga voor de meest actuele informatie én vragen over je persoonlijke situatie naar officiele instanties zoals een apotheek, een verzekeraar en het CBR.

Is autorijden met medicijnen strafbaar?

Het volgens Artikel 8 van de Wegenverkeerswet strafbaar om te rijden met medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden, als je de auto hierdoor niet meer ”behoorlijk kunt besturen”.

De officiële wet zegt het volgende:

‘Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan – al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof – de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht’.

Welke medicijnen beïnvloeden de rijvaardigheid?

Medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden hebben een gele of rode waarschuwingssticker op de verpakking staan. Daarnaast staat er een waarschuwing in de bijsluiter.

Medicijnen die invloed hebben op de rijvaardigheid zijn ingedeeld in drie categorieën.

Hieronder staan de 3 categorieën:

Categorie 1

  • Geen tot weinig invloed op de rijvaardigheid
  • Vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van <0,5 g/l (<0,5‰)
  • Alleen de eerste dagen mogelijk invloed op de rijvaardigheid

Categorie 2

  • Lichte tot mate invloed op de rijvaardigheid
  • Vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van 0,5 tot 0,8 g/l (0,5–0,8‰)
  • Het wordt ontraden om de eerste dagen te rijden

Categorie 3

  • Ernstige tot gevaarlijke invloed op de rijvaardigheid
  • Vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van >0,8 g/l (>0,8‰)
  • Het wordt nadrukkelijk ontraden om te rijden
  • Bijvoorbeeld: Oxazepam, Tramadol,

Je medicijn online controleren

Eerst categorie 3 en daarna categorie 1

Sommige medicijnen vallen op het begin binnen categorie 3. Dit betekent dat ze een ernstige invloed op de rijvaardigheid kunnen hebben.

Na een aantal weken, wanneer de bijwerkingen zijn afgenomen, kunnen de medicijnen binnen categorie 1 vallen. Daarna kan het mogelijk zijn om weer met deze medicijnen te rijden.

Voorbeelden van medicijnen die eerst binnen categorie 3 kunnen vallen en daarna binnen categorie 1, zijn Tramadol, Oxazepam en Fentanyl.

Alle medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik heeft een lijst opgesteld met alle medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

De medicijnen zijn te bekijken op alfabetische volgorde, per medicijngroep of per categorie.

Bekijk alle medicijnen

Onderzoek door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid. Het CBR moet bijvoorbeeld controleren of je geschikt bent om auto te rijden.

Gezondheidsverklaring

Wanneer je een rijbewijs wil aanvragen óf wil verlengen moet je een Gezondheidsverklaring invullen. Hiermee controleert het CBR of je lichamelijk én geestelijk in staat bent om veilig auto te rijden.

Vraag 9 van de Gezondheidsverklaring is:

”Gebruikt u medicijnen die volgens de bijsluiter de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, zoals slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, antidepressieve middelen, antipsychotische middelen of opwekmiddelen?”

Verplicht om eerlijk te beantwoorden

Je bent volgens Artikel 114 van de Wegenverkeerswet 1994 verplicht om deze vraag naar waarheid te beantwoorden.

Als je een medicijn gebruikt die de rijvaardigheid kan beïnvloeden, moet je misschien een medische keuring ondergaan. Je wordt eventueel doorverwezen naar een medisch specialist, bijvoorbeeld een psychiater.

Lees alles over de medische keuring van het CBR

Arts, apotheker en CBR

Wanneer je twijfelt of je kunt rijden met je medicijn, neem dan contact op met een arts, een apotheker en/of het CBR. Deze kunnen advies geven over rijden met medicijnen. Ga niet zomaar rijden zonder toestemming van het CBR.

Autorijden met pijnstillers, kan dat?

Vaak is het mogelijk om met lichte pijnstillers te rijden. Denk hierbij aan paracetamol óf ontstekingsremmers, zoals ibuprofen. Deze pijnstillers hebben doorgaans geen invloed op de rijvaardigheid.

Autorijden met opioïden

Sterke pijnstillers, zoals opioïden, hebben wél invloed op de rijvaardigheid. Deze pijnstillers worden voorgeschreven bij ernstige chronische pijn en kunnen zorgen voor sufheid en duizeligheid.

Hierdoor vallen ze vaak binnen categorie drie, waardoor het nadrukkelijk wordt ontraden om te rijden. Veel gebruikte opioïden zijn Morfine en Tramadol.

Nieuwe regels voor rijden met Morfine

Morfine is een zware pijnstiller, die een enorme invloed kan hebben op de rijvaardigheid.

Voor 1 juli 2017 was het zo dat je na een gewenningsperiode eventueel weer mocht rijden. Door een nieuwe wet, die drugsgebruik in het verkeer moet aanpakken, zijn de regels strenger geworden.

Volgens de nieuwe wet is het verboden om onder invloed van drugs deel te nemen aan het verkeer. Omdat Morfine als meetbare stof in heroïne kan worden aangetroffen, wordt er geen uitzondering gemaakt voor deze pijnstiller, zelfs niet als deze op doktersrecept is verkregen.

Voor Morfine gelden wettelijke limieten. Wanneer je deze limieten overschrijdt is het verboden én strafbaar om te rijden.

Lees alles over autorijden met morfine

Autorijden met antidepressiva, kan dat?

Volgens de cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen gebruiken in 2017 zo’n 1,1 miljoen Nederlanders antidepressiva. Daarvan gebruikt de helft antidepressiva die binnen de categorie SSRI vallen. Denk hierbij aan medicijnen als Citalopram, Fluoxetine, Escitalopram en Paraxetine. Antidepressiva kan de stemming verbeteren en angstklachten onderdrukken, maar ook zorgen voor bijwerkingen, zoals duizeligheid, vermoeidheid en wazig zien. Daarnaast kunnen ze zorgen voor rusteloosheid.

Vaak in categorie 1

Veel antidepressiva, waaronder Citalopram, vallen binnen categorie 1. Dit betekent dat het (met goedkeuring van het CBR) vaak is toegestaan om te rijden als er geen bijwerkingen zijn. Daarnaast zijn er antidepressiva die op het begin binnen categorie 3 vallen en daarna binnen categorie 1.

Langdurig gebruik van antidepressiva categorie 3

Wanneer je een medicijn gebruikt dat binnen categorie 3 valt, ben je doorgaans ongeschikt om te rijden. Volgens het CBR kan er een uitzondering worden gemaakt bij langdurig gebruik (langer dan 36 maanden) van antidepressiva binnen categorie 3. Je zou na een onderzoek in de rijsimulator van het CBR mogelijk toestemming kunnen krijgen om te rijden.

Niet alleen de medicijnen, maar ook de aandoening speelt een rol

Wanneer je via de Gezondheidsverklaring aangeeft dan je medicijnen gebruikt, dan kan het CBR je rijvaardigheid onderzoeken. Het CBR kan controleren in hoeverre de medicijnen een negatief effect hebben op je rijvaardigheid. Vervolgens kan het CBR beslissen of je wél of niet mag rijden.

het CBR kijkt daarna niet alleen naar de medicijnen, maar óók naar de aandoening waarvoor je deze medicijnen hebt. Het kan zijn dat je mag rijden met de medicijnen die je gebruikt, máár niet mag rijden door de aandoening die je hebt.

Hieronder een voorbeeld om het duidelijker te maken:

Voorbeeld

Het kan zijn dat iemand met angstklachten van het CBR mag autorijden met Citalopram, maar dat de angstklachten ervoor zorgen dat iemand toch niet mag rijden. 

Het CBR onderzoekt namelijk niet alleen de effecten van de medicijnen maar ook de aandoening. Hierdoor kan het zijn dat de ene persoon met Citalopram wél mag rijden, maar de andere persoon niet.

Iemand die regelmatig paniekaanvallen heeft, kan ongeschikt zijn om te rijden. Deze persoon wordt dus afgekeurd door de paniekaanvallen en niet omdat er antidepressiva wordt gebruikt.

Je bent verplicht om medicijngebruik te melden bij het afsluiten van een autoverzekering

Je moet bij het afsluiten van een autoverzekering acceptatievragen beantwoorden. Hier vraagt de verzekeraar of je medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kan beïnvloeden.

Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om de acceptatievragen eerlijk te beantwoorden.

Verzekeraar volgt vaak advies van het CBR

Vaak is het geen probleem om een autoverzekering af te sluiten als je medicijnen gebruikt, als je van het CBR toestemming hebt om auto te rijden.

Grote problemen als je zonder toestemming gaat rijden met medicijnen

Je kunt grote problemen krijgen als je gaat rijden, terwijl het niet mag door medicijngebruik. Sommige medicijnen hebben hetzelfde effect als alcohol. Het kan dus erg gevaar zijn om hiermee deel te nemen aan het verkeer.

Je bent dan bewust een gevaar op de weg. Dit is niet alleen strafbaar, maar kan ook vergaande gevolgen hebben bij een aanrijding. De verzekeraar kan namelijk proberen om de complete schade op je te verhalen!

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook