Autorijden met morfine, mag dat?

Geschreven op 18-11-18
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je gebruikt morfine, bijvoorbeeld omdat die is voorgeschreven na een operatie. Het kan gevaarlijk zijn om te rijden met morfine. Je kunt allerlei bijwerkingen hebben, waaronder sufheid, vermoeidheid, slechter reactievermogen en een slechter zicht.

Je wilt daarom het volgende weten: ”mag ik wel autorijden met morfine?”.

Hieronder vertel ik alles over rijden met dit opiaat. Ik vertel over de adviezen van Rijveiligmetmedicijnen en het KNMP. Daarnaast vertel ik meer over de nieuwe wet die drugsgebruik (en dus morfine) in het verkeer verbiedt.

Uiteraard vertel ik meer over het afsluiten van een autoverzekering en over de dekking van de autoverzekering. Vergelijk ook even alle premies en voorwaarden...

Advies van Rijveiligmetmedicijnen

Je kunt medicijnen die invloed hebben op de rijvaardigheid invoeren op Rijveiligmetmedicijnen, een website van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik.

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik geeft vervolgens aan in welke mate een medicijn de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Vervolgens wordt er een advies gegeven over autorijden in combinatie met deze medicijnen.

Je kunt hier het advies van rijden met morfine controleren.

Advies Rijveiligmetmedicijnen

Je ziet nu dat op Rijveiligmetmedicijnen het volgende advies wordt gegeven over autorijden met morfine:

”Dagelijks gebruik: de eerste twee weken niet rijden”.

Daarbij wordt aangegeven dat de aandoening ook een reden kan zijn om ongeschikt te worden verklaard.

Wanneer de morfine bijvoorbeeld wordt voorgeschreven na een heupoperatie of een knieoperatie, dan moet ook gekeken worden wanneer het weer verantwoord is om te rijden na een heupoperatie of knieoperatie.

Advies KNMP

Dit advies is hetzelfde als het eerdere advies van het KNMP. Deze apothekersorganisatie adviseerde eerder ook dat het voor gebruikers van morfine de eerste 14 dagen niet mogelijk is om te rijden.

Vervolgens zou het na 2 weken weer als veilig worden beschouwd om deel te nemen aan het verkeer, behalve als er bijwerkingen zijn die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Het KNMP gaf na de aankondiging van de nieuwe wet aan om in overleg te gaan met de verantwoordelijke ministeries.

Advies spreekt de wet tegen

Deze adviezen van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en het KNMP gaan in tegen een nieuwe wet die drugs in het verkeer moeten aanpakken.

Volgens deze nieuwe wet is het verboden om te rijden met morfine. De wet maakt géén uitzondering voor morfine die op recept is verkregen.

Na de aankondiging van deze nieuwe wet, gaf het KNMP aan dat ze in overleg gaan met de verantwoordelijke ministerie. Begin 2018 kwam het nieuws naar buiten dat het voorlopig strafbaar blijft om te rijden met morfine!

Nieuwe wet voor de aanpak van drugsgebruik in het verkeer

Morfine

De nieuwe wet uit 2017 moet drugsgebruik in het verkeer aan te pakken. Vanaf 1 juli 2017 kunnen verkeersdeelnemers gecontroleerd worden op drugs via een speekseltester.

De Wegenverkeerswet is aangescherpt op het gebruik van tien soorten drugs, waaronder morfine. De nieuwe wet moet de verkeersveiligheid verbeteren.

Wettelijke limieten

In deze wet staan wettelijke limieten voor het gebruik van drugs in het verkeer. Je mag niet meer drugs op hebben dan deze limieten, want dat is strafbaar!

De limieten gelden ook voor morfine, omdat morfine als werkzame stof in heroïne kan worden aangetroffen. Je kunt als gebruiker van morfine dus de Wegenverkeerswet 1994 overtreden.

De wettelijke limieten (grenswaarden) voor morfine zijn volgens de officiële bekendmaking:

  • Voor heroïne en morfine: 20 microgram per literbloed bij enkelvoudig gebruik
  • Voor cocaïne, heroïne en morfine: 10 microgram cocaïne of morfine per liter bloed bij meervoudig gebruik

Strengere politiecontroles

De politie kan met de speekseltester snel zien of iemand drugs heeft gebruikt. Vervolgens kan er een onderzoek worden ingesteld door het Nederland Forensisch Instituut (NFI).

Daarvoor wordt bloed afgenomen, zodat gekeken kan worden hoeveel verboden middelen er in het bloed aanwezig zijn.

Verhoogde capaciteit

In 2017 kondigde de politie aan dat weggebruikers meer gecontroleerd worden op het gebruik van drugs (en dus ook morfine).

In 2018 kondigde Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de capaciteit van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wordt uitgebreid om meer bloedmonsters van weggebruikers te kunnen onderzoeken.

Grenswaarde overschrijden

Volgens Artikel 8.5 van de Wegenverkeerswet is het verboden om de grenswaarde te overschrijden, bijvoorbeeld door met (een bepaalde hoeveelheid) morfine te gaan rijden. Je kunt anders vervolgd worden door het Openbaar Ministerie.

Zo’n vervolging kan vergaande gevolgen hebben. Het OM kan een boete en/of een gevangenisstraf opleggen. Je kunt een rijontzegging krijgen van maximaal 5 jaar.

Je kunt door de politie worden aangemeld bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Die kan een onderzoek instellen naar het drugsgebruik. Gedurende het onderzoek is het rijbewijs ongeldig!

Medische verklaring

Omdat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen drugs en drugs die medicinaal zijn voorgeschreven, heeft het geen zin om een medische verklaring aan de politie te laten zien.

De wet zegt namelijk het volgende:

…dat geldt ongeacht of de bestuurder morfine op doktersrecept als geneesmiddel heeft gebruikt of dat bij hem morfine in het bloed aangetroffen is als gevolg van het gebruik van heroïne.

Autoverzekering afsluiten

Je moet bij het afsluiten van een autoverzekering een aantal acceptatievragen beantwoorden.

Vaak wordt hier gevraagd of je medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden en of er medische beperkingen zijn die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om deze vragen eerlijk te beantwoorden.

Vervolgens kan de verzekeraar besluiten om de aanvraag te accepteren of af te wijzen. De verzekeraar is namelijk niet verplicht om iedereen te accepteren.

Dekking van de autoverzekering

Je hebt een autoverzekering en gebruikt morfine. Je wilt weten of deze autoverzekering dekking biedt.

Vaak nemen verzekeraars het advies van een arts over, maar rijden met morfine is strafbaar. Vraag daarom goed na aan de verzekeraar of deze dekking biedt bij een aanrijding.

WA autoverzekering

Op basis van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen is de verzekeraar verplicht om schades te vergoeden die jij met je auto toebrengt aan anderen.

Je bent namelijk verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. De verzekeraar kan daardoor niet zomaar weigeren om deze schades te vergoeden.

Schade verhalen

De verzekeraar kan volgens Artikel 15.1 van de WAM proberen om de schade op jou te verhalen (of cascoschades niet uit te keren)! De verzekeraar moet zich dat kunnen beroepen op een uitsluiting in de polisvoorwaarden.

Vaak is zo’n uitsluiting ”roekeloos rijgedrag”. Wanneer je gaat rijden onder invloed van morfine, terwijl je weet dat dit gevaarlijk is, dan zou de verzekeraar zich kunnen beroepen op roekeloos rijgedrag.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: