Autorijden na een heupoperatie, mag dat?

Je hebt een heupoperatie gehad en bent aan het herstellen. Je wilt weten wanneer het weer mogelijk is om auto te rijden én wanneer de autoverzekering weer dekking biedt.

Hieronder staat algemene informatie over het autorijden na een heupoperatie. Ga voor je persoonlijke situatie in gesprek met een arts, de autoverzekeraar of het CBR…

Klachten van een heupoperatie

Je moet na een heupoperatie herstellen. Daarom mag je vaak de eerste 6 weken na de operatie niet autorijden. Je kunt na een heupoperatie minder spierkracht in de benen hebben. Het is hierdoor moeilijk om een goede controle over de auto te hebben. Het is lastig om gas te geven, te schakelen en te remmen. Daarom is het binnen 6 weken onverantwoord om te rijden.

Medicijnen na een heupoperatie

Je hebt na het plaatsen van een nieuwe heup of een andere heupoperatie allerlei beperkingen. Misschien schrijft de arts medicijnen die het herstel bevorderen.

Daarnaast is het mogelijk dat je pijnstillers, zoals Celebrex, Gabapentine of Oxycontin slikt om de pijn te bestrijden. Wanneer je deze medicijnen na 6 weken nog steeds slikt, dan kunnen deze de rijvaardigheid beïnvloeden.

Het is verboden om te rijden onder invloed van sommige medicijnen. Je kunt controleren of het toegestaan is om te rijden met medicijnen op rijveiligmetmedicijnen.nl. Je kunt de naam van de medicatie invullen en controleren wat het effect is op de rijvaardigheid.

Lees alles over het autorijden met medicijnen 

Advies van de arts

Je mag de eerste 6 weken na de heupoperatie vaak niet rijden. Daarna bepaalt de arts of het verantwoord is om weer te rijden. Het herstelproces is namelijk voor iedereen anders. De ene heeft na 6 weken nog moeite met het buigen en strekken van de benen óf heeft nog weinig spierkracht. De andere kan na 6 weken misschien weer prima autorijden. De enige die hierover kan beslissen is de behandelend arts.

Autoverzekering

Wanneer de behandelend arts aangeeft dat je weer kunt autorijden, dan biedt de autoverzekering meestal weer dekking. De verzekeraar gaat vaak af op het advies van de arts.

Wanneer de arts aangeeft dat het nog niet toegestaan is om te rijden óf het met bepaalde medicijnen niet is toegestaan om te rijden, dan biedt de autoverzekering vaak geen dekking.

Wanneer je tegen het advies van de arts toch gaat rijden én je veroorzaakt een schade, dan kan de autoverzekeraar proberen om de complete schade op je verhalen!

Vergelijk autoverzekeringen

Betaal minder voor je autoverzekering. Maak nu een vergelijking en ontdek wat de voordeligste autoverzekering is…