Autorijden na een operatie, mag dat?

Gepubliceerd op: 29 november 2017 geschreven door Joost van Herpen

Je hebt een operatie achter de rug en wilt weer gaan autorijden, maar wanneer mag dat weer?

Het is wettelijk verboden om gevaar te veroorzaken in het verkeer. Je moet daarom na een operatie voldoende herstelt zijn om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer. Daarnaast kan het verboden om te rijden met medicijnen.

De behandeld arts kan aangeven wanneer het weer verantwoord is om auto te rijden. Vaak nemen autoverzekeraars het advies van de arts over.

Hieronder staat alles over autorijden na een operatie én wanneer de autoverzekering dekking biedt…

Verboden op gevaar te veroorzaken

Je wilt na een operatie misschien zo snel mogelijk rijden. Het is niet precies geregeld wanneer het wel en niet toegestaan is om auto te rijden, maar onthoud dat het volgens Artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 verboden om een gevaar te veroorzaken in het verkeer. Deze officiële verkeersregel zegt: ”Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Aanhouding door politie

Je moet dus veilig en verantwoord aan het verkeer deel kunnen nemen. Wanneer je volgens de politie niet in staat bent om een auto te besturen, omdat je onvoldoende hersteld bent, kan deze een rijontzegging opleggen en een boete geven.

Wanneer weer autorijden na een operatie?

Wanneer je weer kunt autorijden hangt af van welke operatie is uitgevoerd én hoe het herstel verloopt. Zo kun je bijvoorbeeld sneller rijden na een na een keizersnede dan na een heupoperatie.

Hieronder staat wat nog meer bepaalt wanneer je weer kunt rijden:

Narcose

Het is onverantwoord om te rijden op de dag van de operatie, als deze is ondergaan middels een narcose. Je kunt namelijk vermoeid of verward zijn.

Bij de ene zijn deze klachten na een dag weer weg, terwijl de ander nog weken tot zelfs maanden last kan hebben van de narcose. Hierdoor kan het onverstandig zijn om te rijden. De arts kan vertellen wanneer het weer verantwoord is om te rijden.

Beperkingen en pijn

Uiteraard is het belangrijk om voldoende rust te houden na een operatie. Je kunt hierdoor sneller herstellen. Je hebt na de operatie misschien nog weken of maanden last van bepaalde beperkingen, zoals moeite met het bewegen van de armen of benen.

Sommige operaties zorgen voor vermoeidheid, duizeligheid en pijn. Het is met deze klachten onverantwoord om te rijden. De arts kan adviseren wanneer het weer mogelijk is om te rijden.

Niet zwart-wit

Of iemand weer op een verantwoorde manier kan rijden is niet zwart of wit. Het is namelijk geen wetten en regels die precies aangeeft bij welke iemand wél of niet mag rijden. Het gaat erom dat iemand géén gevaar mag veroorzaken in het verkeer.

Bij sommige situaties is het overduidelijk dat het onverantwoord is om te rijden. Denk bijvoorbeeld aan iemand die de knie nog niet kan buigen na een knieoperatie. Of aan iemand die een been in het gips heeft en daardoor de pedalen niet normaal kan bedienen.

Wanneer een rechtshandig iemand zijn linker pols in het gips heeft, kan het zijn dat die prima in staat is om een auto te besturen, zónder een gevaar te veroorzaken. Het zou in deze situatie verantwoord kunnen zijn om te rijden. Kies bij twijfel in ieder geval altijd voor de verkeersveiligheid.

Medicijnen na een operatie

Vaak wordt er na een operatie medicijnen voorgeschreven, om het herstel te bevorderen en om pijnklachten te verminderen.

Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, zoals een slechter reactievermogen en vermoeidheid. Sommige medicijnen kunnen zelfs hetzelfde effect hebben als alcohol of drugs, waardoor rijden onverantwoord is!

Sticker

Medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden hebben een gele of rode sticker op de verpakking staan. Het is verboden om te rijden onder invloed van medicijnen met een rode sticker.

Of je mag rijden onder invloed van medicijnen met een gele sticker, hangt af van de categorie waarbinnen deze vallen én de eventuele beoordeling van het CBR. Op rijveiligmetmedicijnen.nl is te controleren binnen welke categorie een medicijn valt.

Lees meer over autorijden met medicijnen

Advies van de arts

Na een operatie kan de behandeld arts het herstel in de gaten houden. Wanneer je denkt dat het weer verantwoord is om te rijden, kun je de arts om advies vragen. De arts kan aangeven of je voldoende hersteld bent om auto te kunnen rijden.

Schriftelijke verklaring

Wanneer de arts aangeeft dat het verantwoord is om weer te rijden, vraag dan om een schriftelijke verklaring. Sommige autoverzekeraars vragen hier om. Wanneer je bijvoorbeeld een aanrijding veroorzaakt, kun je de schriftelijke verklaring van de arts aan de verzekeraar laten zien.

Alleen advies

Veel artsen willen géén schriftelijke verklaring geven. Ze geven aan dat ze slechts een advies geven en niet bepalen of iemand wel of niet mag rijden. Ze geven aan dat je zelf verantwoordelijk bent om wel of niet te gaan rijden.

Autoverzekering

Vaak neemt een verzekeraar het advies van een arts over. Wanneer een arts aangeeft dat het verantwoord is om te rijden, biedt de autoverzekering dekking.

WA verzekering

Wanneer je een aanrijding zou veroorzaken doordat je onvoldoende herstelt bent, dan vergoedt de WA verzekering de schade aan de tegenpartij. Wanneer de verzekeraar kan aantonen dat de schade is ontstaan doordat je onvoldoende hersteld bent, zal die proberen de gehele schade op je te verhalen!

Ga daarom niet tegen het advies van een arts in rijden. Wanneer je zelf onzeker bent of het weer verantwoord is om te rijden, wacht dan nog even tot je verder herstelt bent. Neem daarnaast bij twijfel contact op met de verzekeraar.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Vergelijk autoverzekeringen

Je autoverzekering kan voordeliger. Ontdek binnen één minuut hoe duur autoverzekeringen nu zijn…

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.