Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding, hoe doe je dat?

Geschreven op 11-12-18
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is aan de aanrijding.

Vervolgens kan deze getuigenverklaring helpen bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het verhalen van de schade.

Wanneer je zelf aansprakelijk wordt gesteld voor de schade, kan een getuigenverklaring helpen om de aansprakelijkheid te verwerpen. Lees nu alles over een getuigenverklaring: Waarom is deze zo belangrijk? Hoe stel je een getuigenverklaring op? Wie mogen getuigen?

Lees alles over dit onderwerp en vergelijk meteen even alle autoverzekeringen...

Hoe ziet een getuigenverklaring eruit?

Verzamelen direct na de aanrijding (meerdere) getuigen en noteer de contactgegevens, voor ze de plaats van het ongeval willen verlaten.

Laat ze vervolgens meteen een getuigenverklaring invullen, zodat ze geen belangrijke details vergeten.

Hieronder staat welke informatie een getuigenverklaring kan hebben:

  • Naam, adres, woonplaats en telefoonnummer (NAWT)
  • Datum, tijd en plaats van de aanrijding
  • Waar was de getuige toen de aanrijding plaatsvond
  • Relatie tussen betrokkenen en de getuige
  • Beschrijving van het ongeval

Beschrijving van het ongeval

De getuige kan vervolgens een beschrijving geven van het ongeval. Hierbij kan de getuige de volgende vragen beantwoorden:

  • Hoe hard is er gereden?
  • Werd er richting aangegeven?
  • Waar bevonden de voertuigen zich?
  • Werd er van rijbaan gewisseld?
  • Welke weersomstandigheden waren er?

Sluit de getuigenverklaring af met de datum, de plaats en een handtekening van de getuige.

Waarom is een getuigenverklaring zó belangrijk?

Getuigen kunnen een belangrijke rol spelen bij de beslissing wie verantwoordelijk is voor de aanrijding en dus een schadevergoeding moet betalen.

Wanneer het onduidelijk is wie aansprakelijk is voor de schade, dan kunnen getuigenverklaringen de doorslag geven.

Wanneer getuigen elkaar tegenspreken, kan het voorkomen dat ze onder ede moeten getuigen voor een rechter. De rechter kan vervolgens de geloofwaardigheid van de getuigen beoordelen.

Wie mogen een getuigenverklaring invullen?

In principe kan iedereen getuigen na een aanrijding, dus ook een vriend, collega of familielid. Inzittenden mogen ook een getuigenverklaring invullen.

Het is wel zo dat een getuigenverklaring van een onbekende doorgaans zwaarder weegt dan die van een vriend, collega of familielid.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]