Schade door steenmarter: wat dekt de autoverzekering?

Geschreven op 29-11-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Steenmarters zijn beschermde dieren, die vooral voorkomen in bosrijke gebieden in het Oosten van Nederland.

Steenmarters kunnen schattige dieren lijken, maar kunnen een nachtmerrie zijn voor autobezitters, omdat ze kabels kapot kunnen knagen. Je hebt misschien schade door een steenmarter en wilt weten of deze gedekt is op de autoverzekering.

We vertellen precies welke factoren de hoogte van de premie bepalen. We geven een kostenoverzicht van een autoverzekering en vertellen meer over de kosten die autoverzekeraars maken.

Je kunt ook meteen een vergelijking maken, want de enige manier om erachter te komen hoeveel een autoverzekering iedere maand kost, is door alle autoverzekeringen te vergelijken...

Waarom knagen steenmarters in autokabels?

Waarom knagen steenmarters eigenlijk aan autokabels? Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar de verwachting is dat steenmarters worden aangetrokken door de stoffen op de rubberen coating van de autokabels.

Deze stoffen zijn vergelijkbaar met de stoffen die steenmarters gebruiken om hun territorium te markeren. Hierdoor worden deze autokabels dus als ”concurrenten” gezien, waardoor ze worden ”aangevallen” door steenmarters.

Dekt de WA autoverzekering schade door steenmarters?

De WA autoverzekering biedt alleen dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

De WA verzekering biedt dus géén dekking voor schade die wordt toegebracht door een steenmarter.

Dekt de WA beperkt casco- en WA volledig casco verzekering schade door steenmarters?

De WA beperkt casco en volledig casco verzekering bieden wel dekking voor schade aan de eigen auto.

Autoverzekeraars zijn minder open over schade die ontstaan door steenmarters en hebben dit vaak niet in de polisvoorwaarden opgenomen.

Wanneer je schade hebt door steenmarters, is het aan te raden om contact op te nemen met de verzekeraar.

Die kan aangeven of deze schade gedekt is op de autoverzekering.

Schade claimen of niet?

Wanneer de verzekeraar de schade vergoedt, val je waarschijnlijk wel terug in schadevrije jaren. Hierdoor wordt de no-claimkorting lager én ga je meer premie betalen.

Steenmarters richten vaak een relatief kleine schade aan waardoor de meerpremie door de terugval in schadevrije jaren hoger kan zijn dat het schadebedrag.

Vraag of de verzekeraar een berekening wil maken wat voordelig is: de schade laten uitbetalen en vervolgens meer premie betalen óf de schade voor eigen rekening nemen én niet meer premie betalen.

Lees meer over het claimen van een schade óf zelf betalen

Autoschade door steenmakers voorkomen, hoe doe je dat?

Steenmarters komen vooral voor in bosrijke gebieden en zijn vooral actief in de zomer. De steenmarter is een beschermd dier, waardoor je deze niet mag vangen of doden.

Gelukkig zijn er andere manieren om autoschade door steenmarters te voorkomen:

  • Parkeer de auto in een garage
  • Spuit anti marterspray (achter de koplampen en op de bekleding van motorkap)
  • Onderkant van de motorkap (laten) afsluiten door een rooster
  • Parkeer de auto op een verlichte parkeerplaats, steenmarters houden niet van licht

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]