Autoschade in wasstraat, wat nu?

Geschreven op 06-12-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je zet de auto in een wasstraat om een mooie, schone auto te krijgen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de auto tijdens het wassen schade oploopt, denk aan kapotte spiegels, krassen of deuken in de auto.

Je hebt misschien pech gehad en hebt een beschadigde auto na een bezoek aan de wasstraat.

We vertellen graag of je deze schade kunt verhalen op de autoverzekering óf de eigenaar van de carwash. Vergelijk ook even alle autoverzekeringen...

Dekt de autoverzekering schade in een wasstraat?

Hieronder staat welke autoverzekering dekking biedt voor de schade:

WA

Ben je tegen de carwash gereden óf heb je een aanrijding gehad met een medewerker van de wasstraat, dan biedt de WA verzekering dekking. De WA verzekering vergoedt de schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

De schade aan je eigen auto door een wasstraat is niet gedekt op de WA verzekering.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering vergoedt deels schade aan de eigen auto. Denk bijvoorbeeld aan brand, diefstal, ruitschade en botsing met loslopende dieren.

Als er krassen op de auto zitten door een bezoek aan de carwash, dan biedt deze verzekering geen dekking.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor schade door ”alle van buitenkomende onheilen”. De schade die ontstaat in een wasstraat is te verhalen op deze autoverzekering.

Na een claim op de volledig casco verzekering verlies je meestal schadevrije jaren, waardoor je misschien meer premie gaat betalen. Daarnaast kan de verzekeraar een eigen risico in rekening brengen.

Overweeg daarom om kleinere schades voor eigen rekening te nemen.

Wat als je zelf schuldig bent voor de schade?

Als je zelf schuldig bent aan de schade, dan kun je deze niet verhalen op de eigenaar van de carwash.

Je bent bijvoorbeeld zelf schuldig als:

  • Je bij het parkeren in de wasstraat ergens tegenaan gereden bent
  • Je de instructies van het personeel niet hebt opgevolgd
  • Je vergeten bent om de antenne van de auto te halen
  • Je de spiegels niet hebt ingeklapt
  • Je het panoramadak open hebt laten staan

Schade door eigen schuld is wel te claimen op de WA volledig casco verzekering.

Wat als je zelf niet schuldig bent voor de schade?

Als de schade is ontstaan door schuld van de wasstraat, bijvoorbeeld door technische problemen of verkeerde instructies, dan is de wasstraat wel aansprakelijk te stellen.

Sommige wasstraten vermelden dat ze niet aansprakelijk zijn voor schade, maar dat is niet rechtsgeldig.

Je kunt de wasstraat dus gewoon aansprakelijk stellen voor de schade.

Hoe stel je de wasstraat aansprakelijk?

Als de schade buiten je schuld om is ontstaan, kun je de schade verhalen op de eigenaar van de wasstraat. Verzamel bewijs, door foto’s te maken en getuigen te verzamelen.

Je moet namelijk aan kunnen tonen dat de eigenaar van de wasstraat aansprakelijk is. Meld de schade vervolgens bij een medewerker van de wasstraat en vul samen een schadeformulier in.

BOVAG carwash

De wasstraat zal meestal een voorstel doen om de schade te vergoeden of te repareren.

Wasstraten die zijn aangesloten bij brancheorganisatie BOVAG vergoeden maximaal 4.500 euro.

Als er conflicten ontstaan over de toedracht van de schade, dan kun je een schade-expert inhuren via de BOVAG. Als deze expert zegt dat de schade is ontstaan door de wasstraat, dan zal deze de taxatiekosten vergoeden en een reparatievoorstel doen.

Geen BOVAG carwash

Als de carwash niet is aangesloten bij de BOVAG, kun je zelf een expert inhuren. Deze expert maakt een taxatierapport, waarmee de wasstraat aansprakelijk te stellen is.

Hulp bij het verhalen van de schade

Als je een WA volledig casco verzekering hebt, kun je de schade eerst laten uitkeren door de autoverzekeraar. Vervolgens gaat deze proberen de schade voor je te verhalen. Als het lukt om de schade te verhalen, wordt het eventuele verlies van schadevrije jaren teruggedraaid.

Als je geen WA volledig casco verzekering hebt, maar wel een rechtsbijstandverzekering, dan kun je de rechtsbijstandsverzekeraar vragen om te helpen bij het verhalen van de schade op de carwash.

Lees meer over rechtsbijstand

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]