Veilig autorijden, hoe doe je dat?

Geschreven op 23-11-18
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Veilig rijden is een manier van rijden die erop gericht is om ongelukken te voorkomen.

Je hebt de volledige aandacht bij het besturen van de auto en houdt het overige verkeer in de gaten. Je volgt alle verkeersregels en maakt geen snelheidsovertredingen.

Wanneer we allemaal veiliger rijden, ontstaan er minder verkeersongelukken. Hierdoor hebben we minder verkeersslachtoffers.

Daarnaast worden autoverzekeringen voordeliger, omdat verzekeraars minder schades hoeven uit te keren.

Omdat we de verkeersveiligheid graag bevorderen en hopen op minder verkeersslachtoffers en lagere premies, zijn hier 8 goede tips om veiliger te rijden. Vergelijk daarna alle autoverzekeringen...

Veiligheid vóór het rijden

In Nederland hebben we allerlei wetten en regels die te maken hebben met autorijden en het verzekeren van een auto.

Zo is het uiteraard alleen toegestaan om te rijden met een rijbewijs, ten minste een WA autoverzekering én een APK-gekeurde auto.

Je moet daarnaast geestelijk en lichamelijk in orde zijn om auto te rijden. Verder is het met sommige medicijnen verboden om te rijden. Wanneer dit allemaal in orde is, kun je op weg.

Lees meer over de wetten en regels van autoverzekeringen

1. Auto afstellen

Veilig rijden begint met het afstellen van de auto. Stel de stoel, het stuur, de hoofdsteun en gordels én de spiegels af op de bestuurder en passagiers van de auto.

Stoel en stuur

Stel de hoogte van de stoel zo in dat je goed overzicht hebt. Zorg voor een goede ondersteuning van de bovenbenen. Zorg dat je de koppeling volledig kan intrappen met een lichtgebogen knie.

De afstand tot het stuur is veilig, wanneer je met gestrekte armen je polsen op het stuur kunt leggen.

Hoofdsteun en gordels

De hoofdsteun kan een whiplash voorkomen bij een aanrijding. Stel de steun af aan je lengte. Je stelt de hoofdsteun ongeveer op gelijke hoogte af als de bovenkant van het hoofd.

Het is daarnaast aan te raden om de hoofdsteun niet te ver naar achter in te stellen. Stel de rugleuning daarom niet te ver naar achteren.

Stel de gordel zo in dat deze over je schouder valt.

Spiegels

Uiteraard zijn de spiegels een belangrijk onderdeel van de auto.

Zorg dat de binnenspiegel de gehele achterruit ziet. De buitenspiegels gaat verder waar de binnenspiegel stopt. Hierdoor vullen de binnenspiegel en de buitenspiegels aan.

2. Bandenspanning

De bandenspanning is belangrijk, omdat deze voor stabiliteit en grip zorgt. Daarnaast zorgt een goede bandenspanning voor een efficiënte remweg.

Verder zorgt een correcte bandenspanning niet alleen voor meer veiligheid, het zorgt ook voor een lager brandstofverbruik, waardoor rijden goedkoper wordt.

Wanneer de banden een verkeerde spanning hebben, kan de remweg langer worden, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Controleer bijvoorbeeld iedere maand de bandenspanning. Het is daarnaast aan te raden om de banden aan te passen aan de weersomstandigheden, om bijvoorbeeld veilig te rijden in de winter.

3. Defensief rijden

Het is veiliger om defensief te rijden. Deze rijstijl is erop gericht om ongelukken te voorkomen.

Als defensieve rijder rijdt je besluitvaardig en ontspannen. Je houdt andere weggebruikers in de gaten en voorziet mogelijke gevaren, zoals spelende kinderen of gevaarlijke kruispunten.

Je houdt rekening met de verkeersdrukte en de weersomstandigheden. Je kijkt ver vooruit en kijkt regelmatig in de achteruitkijkspiegel.

Je beweegt de ogen regelmatig en voorkomt staren. Je gebruikt de richtingaanwijzers en hebt de correcte verlichting.

4. Uitgerust rijden

Veilig rijden betekent alleen uitgerust achter het stuur zitten.

Vermoeid rijden kan gevaarlijke zijn, omdat het concentratie- en reactievermogen afneemt. Het is daarom aan te raden om alleen helemaal fit achter het stuur te zitten.

Wanneer je écht naar huis moet rijden óf snel moe bent tijdens het rijden, zijn hier een aantal goede tips om wakker te blijven achter het stuur.

5. Rijden zonder telefoon óf met een ”veilig rijden app”

Rijden met een telefoon kan levensgevaarlijk zijn.

Onderzoek van TNO laat zien dat de kans op ongelukken 23 keer groter is, wanneer een bestuurder een bericht aan het typen is. Het is daarom verboden om een telefoon vast te houden tijdens het rijden.

Het is veiliger om de telefoon helemaal uit te zetten óf een ”veilig rijden app” te downloaden. Deze apps zorgen ervoor dat alle notificaties worden uitgeschakeld, waardoor er geen verleiding is om de telefoon te gebruiken tijdens het rijden.

Lees alles over autorijden met een telefoon

6. Stel de navigatie in vóór het rijden

Zoals het gebruiken van een telefoon, is het bedienen van een navigatie tijdens het rijden ook gevaarlijk.

Veel mensen gebruiken de navigatie van hun telefoon. Stel de navigatie vóór het rijden in en rij veilig naar de bestemming.

Wanneer je de navigatie wilt bedienen, rij dan eerst naar een parkeerplaats. Je kunt de navigatie vervolgens veilig instellen en de weg vervolgen als de navigatie weer goed staat.

7. Houd rekening met slechte weersomstandigheden

Houd rekening met de verschillende weersomstandigheden. Slechte weersomstandigheden kunnen voor veel hinder zorgen. Denk hierbij aan storm, sneeuw, een laagstaande zon of regen.

Houdt bij een harde wind het stuur stevig vast. Houd in de winter rekening met gladheid en rem minder abrupt. Rij bij een laagstaande zon met een goede zonnebril, om verblinding te voorkomen.

Voorkom aquaplaning door in de regen langzaam te rijden op banden met een goed profiel.

8. Houd je aan de verkeersregels en snelheidslimieten

Verkeersregels zijn bedacht om de verkeersveiligheid te bevorderen. Veilige bestuurders houden zich volledig aan de regels.

Je rijdt uiteraard zonder alcohol of drugs, stopt bij een rood verkeerslicht, rijdt zonder telefoon en overtreedt geen snelheidslimieten.

Je geeft richting aan en houdt voldoende afstand tot de volgende bestuurder. Je rijdt daarnaast zoveel mogelijk rechts en rijdt niet over een doorgetrokken streep.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template