Rijden vrouwen beter dan mannen?

In Nederland zijn autoverzekeraars actief die autoverzekeringen speciaal voor vrouwen aanbieden. Waarom bieden deze verzekeraars een vrouwen autoverzekering aan? Rijden vrouwen soms beter dan mannen?

Het programma ”Altijd Wat” onderzocht in 2011 wie het beste kan autorijden, mannen óf vrouwen. Ze interviewde daarbij een aantal experts, waaronder autocoureur Tim Coronel, rijinstructeur Ernest Alvares en verkeerspsycholoog Cees Wildervanck.

Het antwoord is dat vrouwen veiliger rijden dan mannen. Mannen kunnen beter rijden, maar doen het niet. Omdat vrouwen veiliger rijden veroorzaken ze minder schades. Hoe minder schades, hoe beter het is voor een verzekeraar. Die hoeven minder schades uit te keren en maken zo meer winst.

Dat is de reden dat er autoverzekeraars zijn speciaal voor vrouwen én dat autoverzekeringen voor vrouwen goedkoper zijn.

Hieronder staat alles over het onderzoek naar de rijvaardigheid van mannen en vrouwen:

Rijden vrouwen beter dan mannen?

Man en vrouw in auto ongeluk

De mening van Experts: Rijden vrouwen beter?

De presentatoren van het programma hebben verschillende experts gevraagd wie beter rijden, mannen of vrouwen. Hieronder staat de mening van deze experts:

Tim Coronel

Tim Coronel is een Nederlandse autocoureur die wij in de verzekeringswereld kennen van de reclames van Allsecur.

De coureur vindt dat vrouwen geen gevoel hebben voor techniek, manoeuvres doen waardoor ongelukken gebeuren en bezig zijn met andere dingen, zoals mascara op doen.

Vrouwen zijn volgens hem meer bezig met ”kinderen op de achterbank” dan met het autorijden en het verkeer. Volgens hem is ”een vrouw achter het stuur meestal bloed op de muur”.

Rijinstructeur Ernest Alvares

Volgens rijinstructeur Ernest Alvares kunnen mannen beter rijden dan vrouwen.

Volgens hem voelen mannen de auto net wat beter aan. Ze sturen net iets beter en hebben meer gevoel bij het gas geven, het koppelen en het schakelen. De cijfers laten duidelijk zien dat mannen minder rijlessen nodig hebben dan vrouwen. Hij geeft wel aan dat mannen door ”hun manier van sturen” de controle over de auto kunnen verlezen.

Maar rijden mannen na het behalen van hun diploma nog steeds beter?

Rob Oomens van Zij Rijdt Beter

Zij Rijdt Beter biedt goedkope autoverzekeringen speciaal voor vrouwen aan. Hij vindt dat vrouwen beter én veiliger rijden. De autoverzekeraar betaalt minder schades door vrouwen dan door mannen. Daarbij veroorzaken mannen grotere schades dan vrouwen. Als vrouwen een schade veroorzaken is deze dus minder grootschalig, dan wanneer mannen een schade veroorzaken.

Omdat vrouwen minder én minder grote schades veroorzaken, zijn er autoverzekeraars die zich speciaal op vrouwen richten. Zo’n verzekeraar is Zij Rijdt Beter.

Verkeerstesten specialist Abel Kleun

Abel Kleun heeft 4 testen samengesteld. Deze testen gaan over de risicobereidheid, het reactievermogen, multitasken onder druk en het inschatten van verkeerssituaties.

Zijn testen laten zien dat mannen een beter reactievermogen hebben en verkeerssituaties beter waarnemen. Vrouwen nemen minder risico en kunnen beter multitasken onder druk.

Verkeerspsycholoog Cees Wildervanck

De laatste experts die de vraag beantwoord wie beter kan rijden is verkeerspsycholoog Cees Wildervanck.

Hij geeft dat mannen meer risico’s nemen. Dit komt ook naar voren uit de testen van Abel Kleun. Daarnaast geeft hij aan dat mannen meer verkeersovertredingen begaan én harder rijden. De snelheidsovertredingen die ze begaan zijn daarnaast veel extremer dan bij vrouwen. Daarbij rijden ze vaker onder invloed.

Mannen kunnen volgens Cees Wildervanck beter rijden als het gaat over het omgaan met mechaniek. Als we kijken wie veiliger rijdt, veroorzaken mannen, bij het maken van evenveel kilometers, ongeveer 25% meer schades veroorzaken van vrouwen.

Cees stapt daarom het liefst in bij een vrouw, omdat vrouwen veiliger rijden.

Rijden vrouwen beter?

De conclusie is dat mannen beter kunnen rijden, maar het niet doen.

Mannen kunnen beter omgaan met een auto en hebben meer gevoel voor autorijden. Daarnaast hebben mannen een beter reactievermogen en nemen ze verkeerssituaties beter waar.

Vrouwen doen iets langer over het behalen van hun rijbewijs, maar ze rijden veiliger. Ze veroorzaken minder schades én als ze een schade veroorzaken is deze minder hoog. Daarbij nemen vrouwen minder risico’s en kunnen ze beter multitasken onder druk.

Vrouwen nemen minder risico’s dan mannen en begaan minder én minder extreme verkeersovertredingen.

Daarmee is de conclusie dat vrouwen in ieder geval veiliger rijden en dit is precies wat een autoverzekeraar belangrijk vindt. Daarom zijn er dus autoverzekeringen speciaal voor vrouwen!