Autoverzekeraars willen een data recorder in alle auto’s…

Verzekeraars vinden dat iedere auto een data recorder (EDR) moeten hebben. Hiermee worden er, net voor een ongeluk, allerlei gegevens opgeslagen. Deze gegevens komen van pas bij het afhandelen van een schade.

Met deze ”zwarte doos” kunnen autoverzekeraarssneller zien wie er schuldig is aan een aanrijding. Daarnaast willen verzekeraars fraude bestrijden. Jaarlijks lopen ze minimaal 50 miljoen euro schade op door fraude. Verder draagt deze data recorder volgens het Verbond van Verzekeraars bij aan de verkeersveiligheid…

Bewijsmateriaal bij ongelukken

Op dit moment kost het de politie veel tijd en moeite om bewijs materiaal te verzamelen. Ze moeten de situatie analyseren en getuigenverklaringen opnemen. De data recorder kan dit proces makkelijker maken.

De recorder legt bijvoorbeeld vast hoe hard er gereden is, hoe lang de remweg was, of de bestuurder een gordel droeg én of deze aan het bellen was. Met deze informatie is het makkelijker om te bepalen wie er schuldig is.

Géén spionage apparatuur

De ANWB, Veilig Verkeer Nederland én de politie zijn enthousiast over de plannen van het Verbond van Verzekeraars. Volgens de verzekeraars is het géén spionage apparatuur dat alles precies in de gaten houdt. Een event recorder neemt steeds de laatste 8 seconden op. Oudere opnames worden continu verwijderd.

De politie ziet de recorder als een goede aanvulling op hun huidige analyse. De politie geeft wel aan dat het géén vervanging is van de huidige analyse, maar een aanvulling daarop.

Volgens verzekeraars is de politie dé aangewezen partij om de gegevens uit te lezen. Verzekeraars zijn in ieder geval niet van plan om dit zelf te doen.

Nieuwe auto’s hebben een data recorder

Nieuwe auto’s hebben vaak al een data recorder in de auto zitten. Deze recorder zit onder de motorkap. Deze recorder slaat gegevens op als de airbag geactiveerd wordt. Deze data recorder wordt nu al uitgelezen bij zware ongelukken.

EDR verplicht in de hele EU

De Europese Commissie is aan het overleggen of de EDR verplicht moet zijn in de hele EU. Het is één van de voorstellen om de verkeersveiligheid in Europa te verbeteren. Wanneer deze plannen doorgaan, wordt het per september 2020 verplicht om een EDR in de auto te hebben.

FAQ over autoverzekeringen

Hieronder staan veelgestelde vragen over autoverzekeringen…

Autoverzekering per kilometer, wat is dat?

Je hebt tegenwoordig allerlei soorten autoverzekeringen, zelfs een autoverzekering per kilometer. Wat is dat precies?

Naar het antwoord

Rijgedragverzekering, wat is dat?

Sinds 2014 zijn er verzekeraars die een rijgedragverzekering aanbieden, maar wat is dat precies?

Naar het antwoord

Prepaid autoverzekering, wat is dat?

In 2018 is de eerste prepaid autoverzekering geïntroduceerd door Nationale Nederlanden en Vodafone, maar wat is dit eigenlijk?

Naar het antwoord

Je hebt misschien een andere vraag over autoverzekeringen. We hebben een antwoord op alle veelgestelde vragen:

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk nu de prijzen van vele autoverzekeringen en ontdek welke autoverzekering momenteel goedkoop is…

De hoogte van verkeersboetes in Nederland in 2018

De hoogte van verkeersboetes in Nederland in 2018... Geschreven door: Joost van Herpen, oprichter Lastenvrij.nl 24 december 2017 De kosten voor het rijden van een auto bestaat voor sommigen uit wegenbelasting, brandstof, reparatie en onderhoud en natuurlijk de...

Dure, exclusieve auto verzekeren: waar op letten?

Dure, exclusieve auto verzekeren: waar op letten? Je hebt een dure, exclusieve auto gekocht en wilt deze verzekeren. Het rijden van een exclusieve auto is voor veel mensen een droom. Je bent waarschijnlijk trots op deze nieuwe auto en wilt deze goed verzekeren. De...